Csipes labda és 12 kamera segíti a foci-vb-n a lesek megítélését

2022. július 1. – 13:47

frissítve

Csipes labda és 12 kamera segíti a foci-vb-n a lesek megítélését
A játékvezetők újabb fontos segítséget kapnak – Fotó: Javier Torres/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi Arab Kupán és az idei klubvilágbajnokságon már tesztelte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azt a félautomata rendszert, amelyik a leshelyzetek megítélését segíti a játékvezetőknek. Eddig sok vitára adtak okot a vonalak behúzogatása egy leshelyzetnél, ezt most szeretnék áramvonalasítani.

A technológiát már a november 21-én kezdődő világbajnokságon is alkalmazzák Katarban.

A SAOT nevű rendszer lényege, hogy egy csipet ültetnek a labdába – ha kimegy az oldalvonalon, értelemszerűen a tartaléklabdákban is lesz egy –, amelyik másodpercenként 500 jelet küld a videóközpontba, így a labda indításának időpontja tökéletesen meghatározható lesz. Ez ugye különösen fontos a leshelyzet megállapításánál. A csippel felszerelt labda ötlete már korábban is felmerült, de akkor a FIFA inkább a gólkamerákra szavazott, most azonban nem állt útjába a technikai forradalomnak.

Nemcsak ennyi az innováció: a rendszer részeként 12 kamerát raknak a stadionok tetőszerkezetére, amelyek másodpercenként ötven képet készítenek, és azokkal figyelik a játékosok mozgását, testrészeit, végtagjaikat. Ettől azt remélik, hogy milliméterre pontosan beazonosítható lesz, az indítás pillanatában milyen pozícióban volt a támadó és a védő.

Ha gól van, a videócsapat szinte azonnal értesítést kap, ha valami gyanús, a VAR-szobából pedig értesítik a játékvezetőt.

Pierlugi Collina a rendszer felelőse – Fotó: Karim Jaafar / AFP
Pierlugi Collina a rendszer felelőse – Fotó: Karim Jaafar / AFP

A FIFA bírófőnöke, az olasz Pierluigi Collina arról beszélt, hogy a céljuk nem lehet más, minthogy a helyes döntés szülessen meg a pályán, és az eddig begyűjtött tapasztalatok nagyon kedvezőek. Vitatott helyzetekben a videóbíróknak kell meghatározniuk, hogy kitől kapta az indítást a játékos, ha az ellenféltől, akkor szándékos volt-e a labda érintése. Ugyanígy a tétlen les megítélésekor is segítség lehet az új rendszer használata. Fontos újítás, hogy a világbajnokságon a helyszíni drukkerek a kivetítőn háromdimenziós animációkon láthatják majd a vitás, de kielemzett eseteket. Azon a filozófián, hogy a támadásokat végigengedik, és majd az akció végén döntik el, tényleg les volt-e, továbbra sem változtatnak. A szurkolók ezt sok esetben nem értik, de hozzá kell szokniuk.

„Olvastam már robotbírókról és hasonló értelmezésekről. De ez nem így van. Továbbra is a játékvezetők hozzák a döntéseket, csak ők most kaptak egy fontos új technikai segítséget”

nyilatkozta az egykoron a világ legjobb bírójának többször is megválasztott Collina. Tisztában vannak azzal, hogy egy les megítélése jelenleg hosszadalmas, és nem jó, ha eközben áll a játék. Joggal bíznak viszont abban, hogy most 70 másodpercről 25 másodpercre redukálódik a döntéshozatal, ami a nézők és a játékosok közös kívánalma.

A német Johannes Holzmüller, a FIFA technológiai és innovációs igazgatója arról beszélt, hogy a bevezetés pillanatában minden új eszköz drága, de az idő ezen segíteni fog. Felhozta példaként, hogy a gólvonal-technológia a 2012-es bevezetésekor négyszer olyan drága volt, mint pillanatnyilag. Ha ez a rendszer megnyugtatóan mutatkozik be, akkor a Kicker információ szerint a Bundesligában már a következő szezontól, vagyis 2023-tól alkalmazni fogják.

A Moszkva után Szófiában dolgozó Kassai Viktor megmutatta a VAR működését testközelből, ebben a cikkben írtunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!