Magyarország–Németország 1-1

2022. június 11. – 20:35

frissítve

Magyarország–Németország 1-1
Fotó: Huszti Szabolcs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gyors góllal már a hatodik percben vezetést szerzett a magyar válogatott a németek ellen a Puskás Arénában, de a németeknek sem kellett sok, csak 3 perc a válaszhoz. Több gól nem is esett a találkozón. A németek a tavalyi Eb óta 11 meccsen veretlenek Hansi Flick vezetésével, de a legutóbbi három mérkőzésük egyaránt 1-1-es döntetlent hozott, ahogyan ez is. Percről-percre tudósításunkat lentebb olvashatja.

De már les volt, amikor Werner kilépett a védők között, szóval mindegy is, hogy a Chelsea játékosa nem volt elég pontos.

De most nem lett gól a jobboldali elfutásából, lett viszont két csel, nagyon megbolondította a német védőt. A beadás viszont Neuer ölében kötött ki, ám látszik, hogy Fiola sebessége egyelőre nem várt probléma a német védelem számára.

Szakkommentár

Hansi Flick öt helyen változtatott a kezdőcsapaton, a magyar válogatottéhoz hasonló 3-4-2-1-es felálláson viszont nem, Marco Rossi a kapuban ismét Gulácsi Péternek, a középpályán ezúttal Schäfer András és Loic Nego helyett Callum Stylesnak és Fiola Attilának szavazott bizalmat. A magyar 3-4-2-1-ből a középpálya defenzív felállása már előrevetítette, hogy Marco Rossi felkészült a dominanciára, labdatartásra, azonnali visszatámadásokra épülő német taktikára és ennek megfelelően is kezdődött a mérkőzés, a vendégek kezdeményezésével.

A 6. perc azonban azonnal változtatott a mérkőzés képén, hiszen az első támadásából vezetést szerzett a magyar válogatott, Nagy Zsolt, a 10. válogatott fellépésen az első gólját ünnepelhette. Hogy ne sokáig örülhessünk a 9. percben már egy olyan támadásból kaptunk gólt, melyre készülni lehetett, melyre az összes ellenfelünk készül, ha ellenünk játszik. Nico Schlotterbeck ívelt a magyar védelmi vonal mögé, Lang Ádám és Willi Orbán nehezebben fordult, Jonas Hofmann találta meg a kettejük között a kapu felé vezető utat és a négy nappal ezelőtti Anglia ellen szerzett találata után újra eredményesnek bizonyult.

Az egyenlítő találat után a vendég csapat továbbra is többet birtokolta a labdát, a veszélyt viszont eddig ezúttal is a magyar kontrák jelentették.

De Neuer védése vetett véget a reményeinknek, hogy újra vezetést szerezzünk. Abszolút bátran, kezdeményezően játszik a csapat, most Fiola bukkant fel a két középső német védő között, a csúsztatása Raumról pont visszapattant hozzá, de lövésig nem jutott a tizenhatoshoz érve.

Havertz csúsztatott bele, de ez pontatlan volt, mögötte pedig már nem érkezett egy német játékos sem jó ütemben, így kirúgás lett a vége a jelenetnek. Ezután Orbán kapott egy nagyot Wernertől, hasonló keménységű eset volt, mint az előbb, de Werner nem kapott sárgát, mint Sallai.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

De szerencsére a focit nem labdabirtoklásra játsszák. A meccs első negyedórájában is brutális, 66 százalékos volt a német labdabirtoklás, a passzpontosságuk pedig 86 százalékos. Igaz, utóbbi mutatóban a magyarok sincsenek olyan nagyon lemaradva, 73 százalékon áll a csapat. A németek 118-at, a magyarok 68-at passzoltak.

Musiala kapott egyet a sípcsontjára. Nagyobb baj, hogy veszélyes helyről, a tizenhatos mellől, balról jöhet majd beadás így a németektől.

Hamar visszajutott a labda a német hátvédsorig, de sajnos egy-egy jó beindulással ugyanilyen gyorsan vissza tud kerülni a magyar kapu elé is. Középen nem sok hely van most a szépen védekező magyar csapat ellen, a széleken viszont sebezhetők vagyunk – igaz, a gól épp egy középen érkező labdából jött.

Beszorul a magyar válogatott, minden játékosunk a térfelünkön egy ideje, de Havertz szabálytalansága után most talán fel lehet lélegezni, no meg szabadulni egy kicsit.

Hofmanntól jött a válasz szinte azonnal, Gulácsi mozdult ki nagyon rosszul a kapuból, miközben Orbán és Szalai Attila nem értették meg egymást, Hofmannak csak be kellett terelnie a kapuba a labdát azután, hogy lábujjheggyel eltolta a kapus mellett azt.

Fiola beadásából jött egy fejes, azt még fogta Neuer, Nagy Zsolt lövését viszont már nem védhette, óriási gól. Ez volt a felcsúti játékos első gólja a magyar válogatottban, öngólja már volt, de most már rendes találata is van. A fejes Sallaitól jött, de jár a dicséret a jól beadó Fiolának, illetve az okosan nem laposan, hanem a léc alá célzó Nagynak is.

Werner kapott egy hosszú labdát a tizenhatoson belül, ezért nem lett veszélyesebb a helyzet. Nem volt puhatolózás, a németek egyből belecsaptak a lecsóba, a magyar válogatott viszont több kisebb hibával kezdett, fel kell rázódni, hogy ne legyen komoly nagyobb baj.

A magyarok által elvgézett kezdőrúgás előtt az 55 éves korában meghalt Duró Józsefre emlékeztek rövid gyászszünettel. És csak a rend kedvéért: Magyarország piros-fehérben, a vendég németek fehér-feketében.

Reptér – lobog a szélben a szélzsák, villognak egyre a lámpák, repülni hív a magas ég!

Tíz perccel a kezdés előtt ezzel hangolódott a meccsre a magyar szurkolótábor. Korda György kultikus dalát idén hangszerelték újra. Hol van már az éjjel soha nem érhet véget, mint egy, kettő vagy öt, hat éve.

Marco Rossi szövetségi kapitány korábban komolyabb rotációt lengetett be, ez viszont elmaradt, a védelem közepe, illetve a teljes támadószekció változatlan maradt. Visszatért a kapuba az előre megbeszéltek szerint Gulácsi Péter (Dibusz Dénessel meccsről meccsre váltják egymást), míg a középpálya jobbján Fiola Attila, a közepén pedig Styles Callum került be a magyar kezdőbe.

A németek esetében az Anglia ellen is látott 3-4-2-1-es hadrend maradt, de Hansi Flick négy helyen is cserélt.

  • Magyarország: Gulácsi – Szalai Attila, Orbán, Lang – Nagy Zsolt, Styles, Nagy Ádám, Fiola – Szoboszlai, Sallai – Szalai Ádám
  • Németország: Neuer – Schlotterbeck, Süle, Kehrer – Raum, Kimmich, Goretzka, Hofman – Musiala, Havertz – Werner.

Lothar Matthäus jelenleg szakértőként dolgozik, a mérkőzés előtt ő faggatta a német kapitány Hansi Flicket. Matthäus 2003-05 között volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, 28 mérkőzésből 11-et nyertünk meg vele, 3 lett döntetlen és 14 ért véget vereséggel.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

  • Magyarország a legutóbbi 13 egymás elleni mérkőzésből mindössze két (idegenbeli) találkozón tudott nyerni, 2004. június 6-án, Torghelle Sándor két góljával nyertünk Kaiserslauternben Németország ellen, valamint 1985. január 29-én a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) csapatát sikerült legyőzni Péter Zoltán góljával Hamburgban.
  • A legutóbbi hazai győzelem 1959. november 8-án született, Tichy Lajos kétszer, Albert Flórián és Sándor Károly egyszer-egyszer voltak eredményesek.
  • A két csapat legemlékezetesebb mérkőzése az 1954. július 4-én lejátszott világbajnoki döntő, ahol a berni Wankdorf Stadionban Magyarország 3-2-es vereséget szenvedett az NSZK-tól. A 9. percben, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán góljaival már 2-0-ra vezetett a magyar csapat, de a 19. percben már 2-2-t mutatott az eredményjelző, a 84. percben pedig Helmut Rahn megszerezte második találatát is, kialakítva a 3-2-es végeredményt. Két héttel a döntő előtt, a csoportküzdelmek alatt még Magyarország nyert 8-3-ra.
  • Magyarország a 40. a világranglistán, kerete 111,95 millió eurót ér, Németország a 12. ugyanebben a rangsorban, játékosainak összértéke 859,5 millió euró.
  • Amióta Hansi Flick a szövetségi kapitány, Németország még nem szenvedett vereséget. Tizenegy találkozón irányította eddig az 57 éves szakember a német válogatottat, nyolc győzelem és három döntetlen a mérlege, igaz, ez a három döntetlen a legutóbbi három találkozón született.
  • Hihetetlen nyomás alá tudja helyezni ellenfeleit a német csapat. Hansi Flick szerepvállalása óta 2021-ben, a lejátszott hét mérkőzésen hét győzelem született és csak egyszer esett a labdabirtoklásuk 70% alá, a tavalyi utolsó, Örményország elleni mérkőzésen „csak” 68%-ig jutottak. Ezeken a találkozókon 25,5 helyzetet dolgoztak ki átlagban, melyekből 10,5 kaput is talált, ezek brutális számok. Az idei évben is, ahol Izrael kivételével kizárólag topcsapatok ellen léptek pályára, minden válogatott ellen többet birtokolták a labdát, átlagban 62,8%-ban.
  • A magyar csapat kiválóan kezdte az idei Nemzetek Ligája küzdelmeit. A topcsapatok ellen támadásban is léptünk előre, az eddigi 6-7 kísérlettel szemben 13-szor próbálkoztunk, melyekből öt kaput is talált átlagban. Védekezésben Anglia ellen remekül, Olaszországban kevés hibával játszottunk, sajnos ezeket ki is használták a hazaiak.
  • Marco Rossi eddig egy helyen változtatott csak kezdőcsapatán, a kapuban Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes kezdett Olaszországban. Ez a csere a mai mérkőzésen is borítékolható, a nagy kérdés azonban az, hogy a mezőnyjátékosok között milyen mértékű lesz a rotáció, hiszen tíz nap alatt topcsapatok ellen játszandó négy ilyen mérkőzéshez, nincsen hozzászokva sok játékosunk.
Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Ők vannak a legjobb formában. Ezt nem azért mondom, mert velük találkozunk szombaton. Most lesz a legnehezebb dolgunk, hogy saját játékunkat érvényesítsük” – mondta előzetesen a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A válogatott csatára, csapatkapitánya videóüzenetben kérte a szurkolókat, hogy kerüljék a rasszista megnyilvánulásokat a csapat felfüggesztett zárt kapus mérkőzései miatt is.

„Ezért arra kérlek titeket, hogy kerüljétek a rasszista megnyilvánulásokat, kérlek titeket, hogy kerüljetek minden olyan kirekesztő megnyilvánulást, illetve mondatokat, szavakat, amik esetleg a jövőben zártkapus mérkőzéseket okoznának, hiszen nekünk ti vagytok a legfontosabbak!”

mondta videóüzenetében, amiben az Anglia és Olaszország elleni buzdítást is megköszönte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!