Magyarország–Anglia 1-0

2022. június 4. – 17:51

frissítve

Magyarország–Anglia 1-0
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cesenába utazik a magyar futballválogatott, az sem lesz könnyebb mérkőzés, de a mai győzelem óriási erőt adhat Marco Rossi csapatának.

A hosszabbítás perceiben az angol válogatott benyomta a kapu elé a magyar csapatot, de a jól tömörülő védőink zárták a passzsávokat, blokkolták a lövéseket. Sőt, egy kontra végén még egy szögletet is kiharcoltak Fioláék, amivel értékes perceket nyertek. Az angoloknak nem is marad már idejük újabb támadásra, a portugál játékvezető lefújta a meccset. A magyar válogatott így 1-0-ra legyőzte az angolokat, és átmenetileg vezeti az A divízió 3. csoportját. A csoport másik meccse, az olasz-német 20:45-kor kezdődik.

Szakkommentár

A 62. percben három cserével is frissíteni próbált csapatán Gareth Southgate, de még be sem melegedhettek az új emberek, máris jogos 11-eshez készülődhetett a magyar válogatott, az alig két perce a pályán tartózkodó Reece James hibája után.

Szoboszlai Dominik magabiztosan értékesítette a büntetőt, hatodik gólját szerezve a válogatottban. A gólt követően megpróbáltak nagyobb sebességre kapcsolni az angolok és visszavenni a játék irányítását, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra egy ritmusból való kiesés után. Először Jarrod Bowen, majd Jude Bellingham előtt adódott nagy lehetőség, aztán Conor Coady csúsztatott mellé.

A 79. percben szerkezetet váltott Anglia, a helyzetet kihagyó Coady helyett Kalvin Phillips érkezett, 4-2-3-1-ben folytatták a vendégek. A mérkőzés legnagyobb helyzete mégis újra magyar oldalon adódott, Szalai Ádám, Kleinheisler László volt a labda útja, a középpályás szép cselt csinált befelé, majd ballal a hosszúra csavart, de Jordan Pickford védeni tudott, a róla kipattanó labdát Schäfer András azonban nem találta el jól. Hiába került ismételten fölénybe az angol válogatott, nagy helyzetet már nem sikerült kialakítaniuk, 60 év után újra legyőztük a Budapestre sorozatban 22 veretlenül megvívott mérkőzéssel érkező angol válogatottat.

Tétmérkőzésen ez a második győzelem, 1962 után, hatvan év után sikerült nyerni az eddig a meccsig sorozatban 22 meccsen veretlen angol válogatott ellen.

Ami egy angol szabadrúgással kezdődik.

Időhúzásért, a Kane lövése utáni kirúgást végezte el csigatempóban.

Visszapattant elé egy labda a tizenhatoson belül, a rövidre lőtte, oldalháló lett.

Szalai Ádám helyére Ádám Martin jön, míg Nagy Zsoltot Vécsei Bálint váltja.

Nagy Ádám helyére a honosított ex-angol Callum Styles áll be, míg Szoboszlai helyén Fiola folytatja.

Kleinheisler jobboldali erős lövését Pickford nagy bravúrral védte, a labda épp Schäfer elé került, de ő közelről az üres kapu fölé lőtte.

Philips áll be Coady helyére.

James jobboldali beadása után Coady fejelhetett, a labda nem sokkal tévesztett célt, ez a helyzet nem a magyar védőkön múlt.

Szoboszlai vezető gólja után a magyar válogatott hátrébb húzódott, a védelem a tizenhatos előterében próbál blokkolni minden lövést, ami pedig kapuig jut, azt Gulácsi védi. A széleken kettős emberfogással próbálják kizárni a játékból az angol szélsőket, amit eddig eredményesen is tesznek, Harry Kane-hez nem nagyon jutnak el az átadások és beívelések.

A tizenhatoson belül többször is megpattant a labda, végül Gulácsinak sikerült összeszednie.

Balról érkező beadást lőtt el Bowen kapásból, pont középre, Gulácsinak nem volt nehéz védenie.

Ez az első magyar csere.

Vezetünk Anglia ellen, a tizenegyest Szoboszlai élesen, laposan lőtt a jobb sarokba. Pickford jó irányba vetődött, de olyan pontos és erős lövés volt, hogy nem lehetett védeni. Szoboszlainak ez a 13. válogatott gólja.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters

Nagy Zsolttal szemben szabálytalankodott a pár perccel ezelőtt beállt Reece James.

Szakkommentár

A második félidőre Bukayo Saka érkezett a sérült James Justin helyére, és ez támadásban azért minőségi váltást hozott, a második játékrész első felének egyetlen helyzete, egyéni alakítása az ő nevéhez kötődik. Ez pedig a magyar csapat dicsérete is egyben, hiszen változott a játék képe, többet van a magyaroknál a labda, az angol csapat nem egyszer áll vissza saját térfelére, elmaradnak a letámadások. Rengeteg az eladott labda az angol oldalon, ennek is köszönhetően zömében az angolok térfelén folyik a játék, apró lehetőségei pedig továbbra is a magyarok előtt adódnak.

Lejön Walker, helyette Stones áll be a védelembe. A szélen Alexander-Arnold helyére James áll be, míg Mount helyén Grealish folytatja.

Komoly helyzet nem alakult ki, Schäfer például a tizenhatoson belül is cselezni próbált, de az angolok percekig nem jutottak ki a térfelükről. Amikor igen, akkor egy kontra után Langnak kellett szögletre menteni, a sarokrúgás után Bowen lőtt, de a labda messze elkerülte a kaput.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Meglepő módon az angol válogatott játékosai hagyják, hogy a magyar válogatottnál legyen a labda, és Szoboszlaiék az ő térfelükön passzolgassanak. A védőik csak tisztes távolságból követik le a magyar csapat oldalváltásait, így szinte mindig marad üresen álló, szabadon megjátszható magyar játékos. Ezzel alighanem az a céljuk, hogy a kitámadó magyar válogatott ellen majd kontratámadásokat vezethessenek.

Conor Coady kapta a Szalai Ádámmal szembeni szabálytalansága miatt.

Saka lódult meg a baloldalon, és lőtt közelről kapura, Gulácsi lábbal védett.

Mert Sallai, akitől a labdát kapta, már lesen volt, amikor hozzá passzoltak. A második félidőt lendületesebben kezdte a magyar csapat, mint az angolok, ezt mutatja a labdabirtoklás statisztikája is, 62:38 az első néhány percben.

Az angol csapatba az arsenalos Bukayo Saka állt be az első félidőben meghúzódott Justin helyére.

Bár az angolok birtokolják többet a labdát (60:40 %), túl sok mindent ezzel nem tudtak kezdeni. Az első félidőben csupán egyetlen kapura tartó lövésük volt, amit Gulácsi könnyedén fogott. Ezzel szemben a magyar válogatott több veszélyes támadást is vezetett, és hét lövésből kettő ment az angol kapura. A szögletek tekintetében viszont az angolok vezetnek 4-2-re.

Akárcsak a legutóbbi budapesti magyar-angolon – igaz, akkor a vége 4-0-s angol győzelem lett.

Szakkommentár

Anglia 3-4-3-as felállásban kezdte a találkozót, és élve a magyarok kínálta lehetőséggel magukhoz is vették a játék irányítását. A visszaálló hazai csapatot folyamatos letámadással próbálják hibára készteni, a megszerzett labdákat megbecsülve pedig a védekezésben ötös védelmi falat képző magyar védelem mögé ívelgetik a labdákat, fordulásra, versenyfutásra késztetve hátsó embereinket.

A mérkőzés elején szinte csak a magyar térfélen volt a labda, az első kapuralövés Sallai Roland révén mégis a magyar csapat neve mellé került és az első negyedóra legveszélyesebb helyzete is a hazai oldalon adódott. Loic Nego középre adását Szoboszlai passzolta el Pickford mellett, a Wolverhampton középső védője, Conor Coady azonban a gólvonalról tisztázni tudott. Az angol csapat csak blokkolt lövésekig, nagy helyzetnek nem minősülő kísérletekig jutott.

A félidő felére felbátorodott a magyar válogatott, többet birtokoltuk a labdát, a labdaszerzéseket követően pedig gyors és veszélyes ellentámadásokat is tudtunk vezetni. Szalai Ádám a 32. percben egy félpályánál történt megelőzést és labdaszerzést követően próbált azonnal Jordan Pickford felett az angol kapuba emelni, kevéssel tévesztett célt a magyar csapatkapitány. Az első félidőben már több kísérlete és kaput eltaláló lövése volt Marco Rossi csapatának, mint a 2021-es angolok elleni két meccs bármelyikén, veszélyt pedig kizárólag a magyar akciók jelentettek.

De a félidő utolsó nyolc-tíz percében szinte semmi nem történt, lagymatag passzolgatással telt az idő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!