Hokisiker meccs nélkül: a magyar válogatott feljutott a világbajnoki elitligába

2022. május 7. – 17:45

Hokisiker meccs nélkül: a magyar válogatott feljutott a világbajnoki elitligába
A magyar jégkorong-válogatott a Litvánia elleni, most már tudjuk, feljutást eldöntő győzelem után – fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovéniai divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság legfontosabb kérdései eldőltek az utolsó előtti nap egyetlen mérkőzésén. A legutóbbi vb-n utolsó – de nem kiesett – litvánok legyőzték Romániát 5-4-re, amivel biztossá vált: a csoportot Szlovénia nyeri Magyarország előtt, így ez a két válogatott jövőre ismét elitligás lesz, míg az utolsó helyen a román válogatott végez (a csoport állása a cikk végén).

Már a torna előtt megírtuk: minden korábbinál nagyobb esélye van a magyar csapatnak, hogy 2009 és 2016 után jövőre ismét a „nagy” világbajnokságon, a legjobb 16 csapat között szerepeljen. A Covid-járvány, majd az orosz–ukrán háború ugyanis jócskán megkeverte ebben a sportágban a vb-lebonyolítást: a legutóbb 2019-ben tartott tornán feljutott csapatok helyére senki nem esett ki, ráadásul hat- helyett csak ötcsapatos volt a mezőny.

Az ötből kellett az első két hely valamelyikét megszerezni – és mostanra eldőlt, hogy ez sikerült.

Az esélylatolgatónkban még azt írtuk: a dél-koreaiak ellen tulajdonképpen döntőt játszottunk egyből a nyitómeccsen, ha akkor nyerünk, minden bizonnyal feljutunk. Ez volt legalábbis a papírforma, és ezzel a csapat is tisztában volt: az elmúlt években ritkán látott koncentráltsággal nyertek 5–1-re a mostanában minket többször legyőző koreaiak ellen, úgy, hogy az ellenfelünk az egyetlen gólját 0-5-nél, alig két perccel a vége előtt lőtte. A magyar válogatott legnagyobb problémájából, az alacsony hatékonyságú támadójátékból azon a meccsen semmi nem látszott, pedig még a múlt csütörtöki, vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen is ez vezetett a koreaiak 4–2-es győzelméhez. A vb-nyitómeccs sikeréhez persze kellett az is, hogy Erdély Csanád élete legjobb válogatott meccsét játssza, és klasszikus mesterhármast lőjön a második harmadban.

A nyitómeccs után jött egy, a papírforma ellenére kiszenvedett győzelem Litvánia ellen (2–1), amihez, akárcsak az első sima győzelemhez, nagyon kellett a fegyelmezett, zárt védekezés, és kellettek a kapuban Rajna bravúrjai (az első két meccs után neki voltak a legjobb kapusstatisztikái, azóta is csak a szlovén kapusokéi jobbak). Mivel azóta a litvánok legyőzték Dél-Koreát, majd ma Romániát is, most már tudjuk: valójában az a 2–1-es győzelem döntött a feljutást jelentő ezüstéremről.

Rajna Miklós egyik védése Litvánia ellen – fotó: Magyar Jégkorong Szövetség
Rajna Miklós egyik védése Litvánia ellen – fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Ezután a mieink, szintén a papírformának megfelelően, vereséget szenvedtek a szlovénoktól péntek este: az 1–5-ös eredmény sima meccsről árulkodik, de a csapat játéka sokkal jobb volt, mint a 2019-es vb-meccsen, amit 6–0-ra nyertek a szlovénok. Az öt gólból kétszer kettőt egy 5 és egy 9 másodperces intervallumban kapott a válogatott – hasonló kihagyásokra a franciák elleni olimpiai selejtezőn volt példa, de ott egy egész harmadon át tartott a bénult állapot.

Nemcsak a dél-koreai és – a vereség ellenére – a szlovén válogatott előtti meccsen látszott részekben az előrelépés, hanem a torna egészében. A mieink sokkal zártabban, agresszívabban védekeztek, mint a modern kori magyar jégkorong mélypontját jelentő 2019-es vb-n (amikor az utolsó helyezettel azonos pontszámmal végeztünk, és csak az egymás elleni eredménynek köszönhetően lettünk ötödikek). Az elmúlt három évben azonban a magyar hoki felfelé indult el, a válogatott bejutott az olimpiai selejtező utolsó körébe, a selejtezőkön két elitligás ellenfelet is legyőzött (Nagy-Britannia és Olaszország), klubszinten pedig a fehérváriak értek el az idei szezonban történelmi sikert a nyílt osztrák ligában szerzett ezüstéremmel.

Az idei vb utolsó, vasárnapi meccsnapján a már második magyar válogatott Romániával játszik délután fél négytől, majd este héttől a már biztosan csoportgyőztes Szlovénia dél-koreaiak elleni meccse zárja a tornát. A magyar hokisoknak ismét szerencsét hozott a hetes szám: 2008 és 2015 után most újabb hét év elteltével jutottak fel az elitligába. Míg 2008-ban egy más lebonyolítású világbajnoki rendszerben csoportgyőztesként – de akkor csak egy feljutó volt –, 2015-ben a mostanihoz hasonlóan második helyezettként jutottunk fel. Akkor egy vereségünk volt, a csoportgyőztes kazahok vertek minket, akkor viszont az utolsó fordulóban, a lengyelek ellen 2–1-re megnyert meccsen dőlt el a feljutás.

Az első, 2009-es, svájci elitligás vébéről még pont nélkül estünk ki, hét évvel később az oroszországi világbajnokságon már megszületett az első győzelem is, Belaruszt 5–2-re vertük, igaz, a bennmaradáshoz ez sem volt elég. Hogy jövőre hol lesz a világbajnokság, még nem tudni. Az eredetileg kijelölt helyszín Oroszország volt, de az Ukrajna elleni háborús agresszió miatt az országot kizárták minden hokitornáról is, valamint a rendezés jogát is elvették tőle, új rendezőt pedig még nem jelöltek ki.

A torna állása az utolsó játéknap előtt (azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt):

1 Szlovénia, 3 meccs, 9 pont (már feljutott)
2. Magyarország 3 meccs, 6 pont (már feljutott)
3. Litvánia 4 meccs, 6 pont
4. Dél-Korea 3 meccs, 3 pont
5. Románia 3 meccs, 0 pont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!