Hoki-vb: Magyarország – Litvánia 2-1

2022. május 4. – 15:23

Hoki-vb: Magyarország – Litvánia 2-1
Fotó: Magyar Jégkorong

Másolás

Vágólapra másolva

Második meccsét is megnyerte a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I/A csoportos világbajnokságon. A keddi, Dél-Koreai sima győzelem (5-1) után azonban Litvániát csak nagyon nehezen sikerült legyűrni, hiába vezettünk már az 51. másodpercben. Csütörtökön szünnap jön a mieinknek, pénteken Szlovénia ellen már össze is jöhet a feljutás – de ehhez támadásban sokkal jobban kell koncentrálni.

A mérkőzés előtt

A legkönnyebbnek ígérkező meccsét játssza szerdán a magyar jégkorong-válogatott a szlovéniai divízió I/A csoportos világbajnokságon. Az ellenfelünk az a Litvánia lesz, amely a legutóbbi, 2019-es vb-n a csoport utolsó helyén végzett, és csak a Covid, illetve az orosz és belarusz válogatottak kizárása miatt átalakult versenyrendszer miatt nem esett ki. A litvánokat eddig minden világbajnoki mérkőzésünkön megvertük – a három évvel ezelőtti vb-n 4-1-re –, de összességében is egyetlen vereségünk van ellenük a 13 győzelemmel szemben: egy 2007-es nemzetközi tornán győztek 2-1-re.

A magyar csapat a keddi nyitómeccsen meggyőző teljesítménnyel 5-1-re verte Dél-Koreát, ami nagyon nagy lépést jelenthet a feljutás felé (a vb előtti elemzésünket itt olvashatja). A litvánokat kötelező lenne legyőzni, de figyelmeztető jel, hogy az ellenfelünk a házigazda és torna első számú esélyesének számító Szlovéniától csak 4-2-re kapott ki (igaz, a szlovénok már 4-0-ra vezettek ellenük). A litvánok 2020 februárja óta egyetlen meccset nyertek, idén áprilisban az észtek elleni felkészülési mérkőzést 3-2-re.

A tornán a mieink eddig 21,74 százalékos hatékonysággal lőttek kapura, míg a litvánok 10 százalékossal. Mindkét csapat ütött egy-egy emberelőnyös gólt, emberhátrányban pedig mindkét csapat hibátlan volt az első meccse után.

I. harmad (1-0)

A litván csapat szerezte meg a korongot, és az első meccsen 95%-os hatékonysággal védő Rajnának már az első percben védenie kellett. A másik kapu előtt viszont az első helyzetből gól is lett: a 27 éves Sebők Balázs meglőtte első gólját az idei vb-n. A finn bajnokságban az Ilves Tamperével idén bronzérmes Sebőknek ez az 52. válogatott meccse, és azon a 11. gólja. A gólpasszt a honosított finn Kulmala Rasmus adta, aki 2014-ben még finn játékosként U20-as világbajnok lett, az oroszoknak gólt is lőtt.

A mieink a vezetés megszerzése után a keddihez hasonló taktikával, már az ellenfelet a saját harmadában megzavaró letámadással játszottak, többször is zavart tudtak okozni a litvánok kapuja előtt. Igaz, ennek az volt az ára, hogy a túlságosan feltolt védekezés miatt a mélységbe belőtt korongokkal többször meg tudtak lódulni a litvánok, így Rajnának többször is nagyot kellett védenie.

A harmad közepénél a litván csapatnak is volt több nagy helyzete, jellemzően a magyar támadások meghiúsítása utáni gyors kontrából, Rajnának sokkal több dolga volt az első bő tíz percben, mint kedden a koreaiak ellen.

Szűk kilenc perccel a harmad vége előtt emberelőnybe kerültünk, de a litvánok, ahogy a szlovénok ellen, ezúttal is hibátlanul védekezték ki a kétperces kiállítást, igaz, Armalis kapusnak kétszer is nagyot kellett védenie. Szünet előtt két perccel mi is emberhátrányba kerültünk, de súlyosabb büntetést kaptunk, Sofron 2+2 percre állították ki. Szünetig nem kaptunk gólt, de így a második játékrészt is hátrányban kell kezdenünk, vagyis a litvánok folyamatosan akár négy percig lehetnek előnyben.

A meccs eddig jóval kiegyensúlyozottabb, mint a koreaiak elleni volt, ezt jelzi egy statisztikai mutató is: mindkét csapat 13-szor tudott kapura lőni (Dél-Korea kedden az első húsz percben csak kétszer lőtt a magyar kapura).

II. harmad (1-1)

Az emberhátrány miatt nehéz 2 perc 14 másodperccel kezdődött a második játékrész. A korongot az első harmadban mindössze 6 bedobást nyerő litvánok szerezték meg (a mieink 16-szor hozták el a korongot), de nem tudtak zökkenőmentesen bejutni a harmadunkba, majd amikor sikerült, akkor is azonnal felszabadított a védelmünk, egy percbe telt nekik, mire végül fel tudtak állni. Sőt, Hári szólója után emberhátrányos gólt üthettünk volna, de a nagy ziccert védte Armalis.

Fotó: Magyar Jégkorong
Fotó: Magyar Jégkorong

Egy perccel később, már egyenlő létszámban Vas kapáslövésénél újabb nagy bravúrt mutatott be a litván kapus, utána Terbócs egyéni akciója után kellett hárítania. 16:19-nél úgy tűnt, Sofron lövése után megvan a második magyar gól, de aztán videózással kiderült, hogy a kapuvasról jött ki a korong. Igaz, akasztásért büntetőt kapott a magyar csapat, amit Hári lőhetett, és ezt már nem hagyta ki: 2-0. A harmincéves Hárinak ez az első gólja a vb-n – a koreaiak ellen két asszisztja volt –, legutóbb 2019-ben egy 4-0-ra végződött olimpiai selejtezőn lőtt gólt a litvánoknak.

A kétgólos hátrányba került litvánok ekkora rákapcsoltak, többször fel is tudtak állni a harmadunkban, és ennek egy 4 a 4 elleni szituációban meg is lett az eredménye: a védő Alisauskas a kék vonaltól befelé indulva kilőtte a kapu bal oldalát: 2-1.

A litván szépítés után a magyar csapat magára talált, többször is beszorította a kapuja elé az ellenfelet – a helyzetünket könnyítette, hogy mivel az ellenkező oldalon vannak a kispadok, a védekező csapat ilyenkor nem tud cserélni –, de bár nagy helyzetek voltak, újabb gólt nem sikerült szerezni. Sőt, a 35. percben közel jártak az egyenlítéshez, Rajnának kellett nagyot védenie. A harmad utolsó perceiben viszont több magyar ziccer is volt, majd emberelőnybe is kerültünk, de az állás nem változott.

III. harmad (0-0)

Ebben a harmadban különösen figyelnünk kell, a litvánok a keddi, szlovének elleni 2-4-es meccsük mindkét gólját az utolsó harmadban szerezték.

Ezt most mi kezdtük emberelőnnyel, fel is tudtunk állni elég hamar, viszont nemhogy gól, helyzet sem lett belőle. Egyenlő létszámnál is maradt azonban nálunk a játék irányítása, de a litván kapus továbbra is nagy formában védett.

A 45. percben a litvánok kerültek nagy helyzetbe, majd ebből emberelőnybe. Ez volt a meccs legnehezebb két perce a mieinknek, a litvánok szinte a teljes két percet a kapunk előtt töltötték, Rajnának kétszer is hatalmasat kellett védenie. Utána viszont szinte azonnal mi kerültünk előnybe, majd 49 másodperc után kettős emberelőnybe. Ahogy előtte a litvánok, ezúttal mi érezhettük, hogy ez meccslabda – de ahogy ők nem, úgy mi sem tudtunk élni vele.

A harmad utolsó tíz percét a litvánok kezdték erősebben, perceken belül a mi kapunk előtt zajlott a játék, utána viszont Kulmala remek szólója után, majd az 56. percben egy keresztpassz után Sofron lövésével nekünk volt két nagy gólszerzési lehetőségünk.

A meccs vége előtt 2:52-vel Kulmalát állították ki, hatalmas esélyt kaptak a litvánok az egyenlítésre, 1:41-gyel a vége előtt a kapust is lehozták, 6 a 4 ellen támadhattak. Ez az előny is kimaradt azonban. Ezt egy litván időkérés követte 27 másodperccel a vége előtt, de ez is hiábavalónak bizonyult, maradt az egygólos magyar előny.

Simpson: Meg kellett harcolni a sikerért

„Nagyok, jól korcsolyáznak, sokat ütköznek, jól lőnek, nehéz ellenük játszani. Meg kellett harcolni a sikerért, az utolsó másodpercig. A védekezésünk is remek volt, ez adott alapot a sikerhez” – mondta az MTI-nek a meccs napján épp a 62. születésnapját ünneplő Sean Simpson szövetségi kapitány.

Sean Simpson szövetségi kapitány – Fotó: Magyar Jégkorong
Sean Simpson szövetségi kapitány – Fotó: Magyar Jégkorong

Az első gólt szerző Sebők szerint tudnak ennél jobban is játszani, ő nem mindig volt elégedett a teljesítménnyel: „Litvániának nagyon jó csapata van, sokat fejlődött, keményen harcol, minden korongért meg kellett küzdeni. Tudtuk, hogy nagy csata lesz, és ez be is igazolódott.” A csapat legjobbjának választott Garát szerint tudták, mit kell játszani, és ehhez igazodtak: „Más játékra volt szükség, mint kedden, de ez is bejött, még ha szorosan is” – mondta.

A győztes gólt büntetőből szerző Hári azt mondta, bízott magában, és tudta, hogy most cselezni fog. „Előtte volt egy szólóm, azt lőttem, és kivédte a litván kapus. A büntetőnél néhány csel után elfeküdt, csak be kellett a lába mellett húzni a kapuba. Sokkal jobb volt így nyerni, egy kemény ellenféllel szemben, mint kedden. Szerintem a litvánok jobbak, mint a dél-koreaiak” – mondta a 30. születésnapját előző nap ünneplő csatár.

A folytatás

Szerdán még egy meccs lesz, este héttől a házigazda szlovénok ellen bemutatkozik Románia válogatottja (a 23 fős keretben nagyjából egytucatnyi székely játszik). Ha a szlovénok nyernek, két nap után két százszázalékos csapat lesz a táblázat első két helyén.

Csütörtökön egy meccs lesz a tornán, Románia Dél-Koreával játszik, azzal eljut az idei vb mezőnye a torna feléhez. A mieink pénteken este héttől Szlovénia ellen játszanak legközelebb, azon a meccsen egy jó eredmény a feljutást is jelentheti – igaz, a szlovénokat még sosem vertük vb-meccsen, az egymás elleni egymás két meccset két vereséggel 0-9-es gólkülönbséggel hoztuk le.

Eredmény:

Magyarország-Litvánia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

gól: Sebők (1.), Hári (24.), illetve Alisauskas (28.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!