Valter Attila: Visegrádon magamat is próbálom meglepni, és mindenki mást is

2022. május 5. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken indul a 2022-es Giro d'Italia a budapesti Hősök teréről. Egy nappal a rajt előtt, csütörtökön a csapatok az utolsó esélylatolgató sajtótájékoztatóikat tartották. Három csapat is nevezett magyar bringást a versenyre, így számunkra az Eolo-Kometa, a Groupama-FDJ és az Intermarché-Wanty-Gobert-Matériaux sajtóeseményei voltak igazán érdekesek.

Az Eolo-Kometa egyik vezetője, a korábbi kétszeres Giro-győztes Ivan Basso még szerdán nyilatkozott a Telexnek, és beszélt magyar versenyzőjükről, Fetter Erikről is.

„Számomra az egyszerű kérdés, hogy mit várok a csapatomtól, hiszen erősebbek vagyunk, mint egy évvel ezelőtt voltunk. Jobban kell teljesítenünk, nagyobb célokat tűztünk ki. Erik egy tehetséges, erős bringás, bajnokként tekintek rá, de még fiatal. Ki kell várnia a maga idejét, nem lehet túl nagy nyomás alá helyezni, nem kérhetünk tőle sokat. Azt üzenném neki a Giróra, hogy érezze jól magát. Nem hiszem, hogy lesz még egy magyarországi Giro Nagy Rajt a karrierjében. Minden összejött most neki, egy félig magyar csapatban van, a Grande Partenza itt van Magyarországon, még fiatal is, ennél boldogabb talán nem is lehetne. Péntektől a saját szurkolói között lehet, a két-három évesektől kezdve a nagypapákig és nagymamákig, az egykori osztálytársai ott látják majd a tévében. Érezze a szabadságot, a boldogságot és nyomja!” – mondta Basso.

Az Eolo-Kometa csapata a Hősök terén 2022. május 4-én – Fotó: Németh Sz. Péter
Az Eolo-Kometa csapata a Hősök terén 2022. május 4-én – Fotó: Németh Sz. Péter

Az egykori bringás a magyar szakaszokról is beszélt. Az első etap szerinte nem olyan nehéz, együtt fog megérkezni a boly a visegrádi emelkedőre, de mivel a Giro-rajtok mindig idegesek, sok minden történhet. Az időfutamon már alakulhatnak ki nagyobb különbségek, míg a harmadik szakaszon, a Balaton körül a befújó oldalszél vagy egy zápor nehezítheti meg a bringások életét. „A Girón mindig résen kell lenned, olyan mint egy lavina, ami magával ragad” – mondta.

Basso csütörtökön már arról beszélt, hogy tavalyhoz képest más taktikát láthatunk majd a Kometától. „Nemcsak hosszú támadásokat indítunk majd, hanem időnként a favoritokkal együtt próbálunk maradni.”

Lorenzo Fortunato – aki a tavalyi Girón szakaszt nyert a legendás Zoncolanon – lehet a legjobb versenyzőjük az összetettben. Ő azt mondta, hogy az első héten a hegyi ponttrikóért is érdemes lesz harcba szállniuk, de ő az utolsó hét hatalmas hegyeit is várja, míg Vincenzo Albanese egy sprintgyőzelemben reménykedik.

Valter a hegyi pontversenyre is rámehet

„Talán a mostani a magyar kerékpársport történetének legfontosabb hete” – mondta Valter Attila a Groupama-FDJ csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Úgy érzi, nagy nyomás helyeződik rá a budapesti rajt miatt, sokan várnak tőle jó eredményt. „Próbálom a legjobbamat nyújtani, ez minden, amit tehetek. (…) Bízom benne, hogy holnap összejön egy jó eredmény, de ez olyan szakasz lesz, ahol nem én vagyok a favorit” – mondta a pénteki nyitószakaszról, amely a visegrádi vár lábánál, egy rövid és nem túl meredek emelkedőn fog véget érni. „Próbálom meglepni magam és mindenki mást is, de nem ígérhetek semmit” – tette hozzá.

Valter szerint csapattársa, Arnaud Démare is a nyitószakasz esélyesei közé kell sorolni. „Nagyon nehéz megmondani, hogy ki fog nyerni, sok versenyzőnek van esélye megszerezni a rózsaszín trikót. Azt hiszem, sok fog múlni az időjáráson is, a visegrádi emelkedőn a szembeszél nagy előnyt jelentene a sprintereknek. De sok forgatókönyv elképzelhető az első szakaszon” – mondta. Véleménye szerint is Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) számít a pénteki szakasz fő favoritjának, és a mezőnyben is mindenki rá fog figyelni. „Ugyanakkor Arnaud jól felkészült erre a Giróra, a végén akár még gyorsabb is lehet, mint Mathieu (…) Remélem, jól tudunk majd együtt dolgozni, és sikerül mindent beleadnom, hogy jó helyzetbe hozzam Arnaud-t. Ha a végén meglesznek a lábai, akkor a győzelemért is harcolhat” – mondta Valter.

Valter Attila a Giro d'Italia budapesti csapatbemutatóján – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Valter Attila a Giro d'Italia budapesti csapatbemutatóján – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Saját céljairól azt mondta, leginkább jó szökésekbe szeretne bekerülni, amikből akár még egy szakaszgyőzelem is kisülhet. Emellett a hegyi trikót megszerzését is egy lehetséges célnak tartja. „Egészen múlt hétig nem is foglalkoztam a hegyi pontversennyel, pedig nem rossz ötlet. Apukám (Valter Tibor) mondta is nekem: »Miért nem gondolkodsz a hegyi trikóban?«, és igaza van. Az elmúlt két Girón azt láttam, hogy akin a kék trikó van, azt mindig elengedik szökni, szóval ez nagy segítség. Szép lenne néhány napig viselni, meglátjuk, milyenek lesznek a lábaim. Bármilyen trikót álomszerű lenne hazahozni. Nem 100 százalék, hogy ez lesz a fő célom, de alakulhat úgy a verseny, hogy ez is számításba jön” – mondta Valter.

A Groupama-FDJ kapitánya, Arnaud Démare egy hegyi edzőtábor után érkezett a budapesti Giro-rajtra, a sprintervonata tagjaival 15 napot töltött az Etnán. Azt mondta, reméli, hogy a nyitószakasz végét a sprinterek is kibírják majd, és ő is közöttük lesz. Arról is beszélt, hogy idén ugyan még nem nyert szakaszt, ám ennek ellenére jó formában érzi magát. Kiemelte, hogy a szezon elején több segítője is betegséggel, koronavírus-fertőzéssel küzdött, ez is szerepet játszhatott abban, hogy idén még nincs győzelme. Démare elmondta, hogy a 2020-as Giro (amikor négy szakaszt nyert, és övé lett a ciklámen trikó) egy kivételes verseny volt számára, ami most egy kis extra nyomást is helyez rá, de nem akar rágörcsölni arra, hogy ezt idén mindenképpen megismételje. Azt mondta, napról napra szeretne versenyezni ezen a Girón.

Peákot az időfutam motiválja

Peák Barnabás azt emelte ki a Wanty sajtótájékoztatóján, hogy nagy örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy ilyen jó csapattársak és stábtagok között debütálhat élete első Grand Tourján, néhány kilométerre az otthonától. „Már a csapatbemutató is felejthetetlen élmény volt a Hősök terén, természetesen a családom és a barátaim is ott voltak. A nyitószakasz bejárása során láttam, hogy a rajongóim felfestették a nevemet az utolsó emelkedőre, ami újabb motivációs löketet adott” – mondta.

Peák Barnabás a csapatbemutatón – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Peák Barnabás a csapatbemutatón – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Arra számít, hogy az első szakaszon egy nagyobb csoport fog sprintelni a győzelemért. „A másnapi időfutam motivál, mert ez egy remek lehetőség, hogy a kedvenc szakágamban mutassam meg magam, az általam jól ismert utakon. A harmadik szakasz befutója a Balaton mellett mindenképp látványos lesz. A felkészülésem jól sikerült, úgy érzem, készen állok rá, hogy a következő három hétben segítsek Biniam Girmay-nak” – mondta Peák.

A 22 éves eritreai bringás, Girmay szintén az első háromhetesére készül, és Van der Poel mellett sokan őt tartják a pénteki szakasz egyik nagy esélyesének. „Gyerekként a barátaimmal együtt néztük a Tour de France-t és a Giro d'Italiát a tévében. Arról álmodtam, hogy egyszer majd részt vehetek egy Grand Touron, és ezen a pénteken valóra válik a gyermekkori álmom. A csapattal a szakaszgyőzelem a célunk. Ha ez sikerülne, én lennék az első fekete-afrikai, aki Grand Tour-szakaszt nyer. Akárcsak az U23-as világbajnoki ezüstérmem és a Gent-Wevelgem győzelmem, ez is sokat jelentene a hazámnak, az afrikai kontinensnek és általában a kerékpársportnak” – mondta.

Hogy mit érdemes tudni a Giro d'Italiáról, azt ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!