Ne legyen háború Ukrajnában – üzente verseny közben egy ukrán sportoló a téli olimpián

2022. február 11. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán válság kiéleződése ellen tiltakozott egy ukrán sportoló a pekingi téli olimpián pénteken. A szkeletonos Vladiszlav Heraskevics az egyik csúszása után egy „Ne legyen háború Ukrajnában” feliratú kék-sárga lapot mutatott a kamerának – írja az AP hírügynökség.

„Ez az én álláspontom. Mint minden normális ember, én sem akarok háborút” – nyilatkozta Heraskevics a verseny befejezése után. „Békét akarok az országomban, és békét akarok a világban. Ez az én álláspontom, ezért harcolok. A békéért harcolok” – mondta a 22 éves sportoló, aki a második téli olimpiáján szerepelt. Négy éve Phjongcshangban 12. lett, most pedig a 18. helyen fejezte be a versenyt.

Nem sokkal a verseny után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közölte, hogy semmilyen következménye nem lesz Heraskevics kiállásának. Felmerült ugyanis, hogy a tettét az olimpiai charta 50. szabálypontjának megsértéseként is lehet értelmezni. Ez a szabály részben azt mondja ki, hogy az olimpián nincs helye politikai, vallási vagy faji üzeneteknek. „Ez egy általános felhívás volt a békére. A NOB számára az ügy lezárult” – közölték péntek este.

Az orosz–ukrán konfliktusról szóló legutóbbi elemzésünket itt olvashatják. Az ukrajnai helyszíni riportjainkat itt és itt olvashatják, kijevi tudósításunkat pedig itt lehet elérni. Külön nagyképes anyagban mutattuk be az ukrajnai civilek katonai kiképzőtáborának világát is. Az orosz fenyegetés árnyékában beindult az önkéntes védelmi szervezetek kiképzése, legfrissebb helyszíni riportunkban ezt mutattuk be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!