Vas Blankának nem jött össze a terepkerékpár-vb, csak a 17. lett

2022. január 29. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka élete első felnőtt terepkerékpár-világbajnokságán a 17. helyet szerezte meg. Az amerikai Fayetteville-ben rendezett ciklokrossz-futamon csak az első két körben volt közel az élmezőnyhöz, utána egyre nagyobb hátrányba került. A futamot végül a holland Marianne Vos nyerte, aki a nyolcadik világbajnoki címét szerezte meg ezzel.

Bár még később is rendeznek kisebb versenyeket, a ciklokrossz-szezon hagyományosan a január végi világbajnoksággal zárul, ahol most először a felnőttek között is komoly magyar esélyről beszélhettünk. A 20 éves Vas Blanka korábban csak az U23-asok között indult vb-n, de a mostani szezonját már végig a felnőttek között versenyezte végig. Nem is akárhogy, tíz világkupafutamából kilencszer végigment, és akkor mindig a legjobb nyolcban végzett. Háromszor a dobogó is összejött neki, kétszer lett harmadik, a belgiumi Overijsében pedig élete első világkupa-győzelmét szerezte meg. Mindehhez még hozzátett egy felnőtt Európa-bajnoki második helyet is.

A nőknél a ciklokrosszt a hollandok uralják, gyakori pillanat a futamokon, hogy Vas öt-hat hollanddal küzd folyamatosan a dobogóért. A szezonban az uralkodó világbajnok Lucinda Brand végig kiemelkedően teljesített, a hétszeres világbajnok Marianne Vos kevesebb futamot vállalt, de a legutolsón megmutatta, hogy elképesztő erőben van, szédületes kigyorsításokra képes. Rajtuk kívül a Vashoz hasonlóan nagyon fiatal hollandok, a 19 éves Femke van Empel és Puck Pieterse lettek az igazán komoly riválisok, de őket a hollandok most az U23-asok közé nevezték, ami Vasnak is jól jött. Azért nemcsak a két hollandra kellett figyelnie, az amerikai Clara Honsiger is megvillant már párszor, és a pályát nagyon jól ismerő kanadai Maghalie Rochette-et, valamint két olasz bringást, Silvia Persicót és Eva Lechnert sem lehetett leírni a Covid miatt egy kicsit gyengébb mezőnyben.

Mi az a ciklokrossz?

A versenyek során a bringások általában 2-3 kilométeres körpályákon tekernek, ahol természetes és mesterséges akadályok váltogathatják egymást. Rövid meredekek, lejtős szakaszok, olykor lépcsők és palánkok, miközben a felszín is elég változatos, homok, sár, gyepes rész, burkolt út és olykor hófödte talaj is lehet a pálya része. A biciklik megjelenésükben az országúti gépekhez hasonlítanak, de szélesebb gumikkal rendelkeznek. A ciklokrosszt jellemzően az őszi, téli időszakban űzik, sokan csak kiegészítő sportágként, de már vannak specialisták is. A szakág Hollandiában és Belgiumban a legnépszerűbb, a futball után sokszor ez a legérdekesebb sport.

A világbajnokság helyszínén, Fayetteville-ben a szezonban világkupafutamot is rendeztek már – azon Vas a 6. lett – , így ismerős pályán tekerhettek a bringások. Akkor az eső mocsarassá változtatta a terepet, de most száraz döngölt úton tekerhettek. Míg az európai pályák szűkek, sok visszafordítóval tördeltek – ez rengeteg energiát igénylő lestoppolok, kigyorsítok stílust kíván – Fayetteville szinte kényelmes kényelmes íveket kínál és széles is a pálya. Ez az olyan technikás versenyzőknek, mint Vas nem igazán előnyös. A kisebb bukkanók mellett inkább mountain bike-versenyekre jellemző hosszabb lejtő és emelkedő is a 3100 méteres pálya része, míg az egyik ikonikus szakasza az a 39 lépcső, amelyiken minden körben fel kell futniuk a versenyzőknek. A pálya többi részén elvileg nem kell leszállni a bringáról, és több lejtőn sem kell fogni a féket, így rendkívül gyors, végig teljes gázzal tekerhető futamra lehetett számítani.

Vasnak a rajt nem sikerült kiemelkedően, az első pár kanyar után a nyolcadik helyre sorolt be, míg a vártnak megfelelően a hollandok húzták a sort hatalmas tempót diktálva. Az első kör végére Vos, Brand és Ceylin del Carmen Alvarado lépett meg, a legközelebbi üldöző 6 másodpercre volt tőlük, míg a magyar bringás 15 másodperccel tekert mögöttük, a 10. helyen állt ekkor.

Vas Blanka a fayetteville-i ciklokrossz-világbajnokságon – Fotó: David Stockman/AFP
Vas Blanka a fayetteville-i ciklokrossz-világbajnokságon – Fotó: David Stockman/AFP

A második kör hosszú emelkedőjén Vas időt nem tudott lefaragni, de két ellenfelét sikerült befognia. Elöl eközben Brand kínálta meg tempóváltásokkal honfitársait, Alvaradónak sok is volt ez, és már ekkor látszott, hogy az első helyről a Vos-Brand-párharc fog dönteni. Vas hátránya 42. másodpercre nőtt, de továbbra is a nyolcadik helyen haladt.

A magyar bringás ezután egyre jobban hátracsúszott, olyan versenyzők kerültek elé, akiket korábban szinte mindig megvert. A negyedik kör végén már közel kétperces volt a hátránya, nem tudta hozni a megszokott szintjét.

Vos és Brand bő félperces előnnyel vezetett, miközben a harmadik helyért az olasz Silvia Persico csatázott Alvaradóval. Az utolsó, hetedik kör hosszú emelkedőjén Vos, majd Brand is iramot váltott, de egyikük sem tudott meglépni. Brandnak volt fontosabb, hogy előnyt szerezzen, mert Vos remek sprinter is, az aszfaltos célegyenesben nem sok esély van ellene. Brand próbálta is maga elé csalni, hogy mögül hajrázhasson, Vos viszont nem tett ilyen szívességet, és hátulról indítva simán lekerülte Brandot, nyolcadik világbajnoki címét szerezve ezzel. A harmadik helyre Persico jött meg, ők is végig gyilkolták egymást Alvaradóval, aki végül egy bukás miatt veszítette el az esélyt a dobogóra.

Vas tőle szokatlan módon – hogy milyen problémai lehettek, azt később valószínűleg megtudjuk – egészen a 17. helyig esett vissza, és 3:07-es hátránnyal ért a célba.

A mountain bike-ban és országúti kerékpározásban is rendkívüli eredményeket szállító és ígéretes jövő álló Vas Blankáról októberben, a tábori világkupán forgattunk portrévideót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!