Őrizetbe vették Novak Djokovićot Ausztráliában

2022. január 15. – 07:42

Őrizetbe vették Novak Djokovićot Ausztráliában
Novak Djoković edzése Melbournben január 13-án – Fotó: Loren Elliott / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggelre tűzték ki a bírósági tárgyalást Ausztráliában, amelyen eldől, hogy kitoloncolják-e az országból Novak Djokovićot. A szerb teniszező vízumát péntek este ismét érvénytelenítették, a kormány pedig közegészségügyi veszélynek minősítette. Djoković ügyvédei fellebbeztek a szerintük „irracionális” döntés ellen.

Ha a vasárnapi tárgyaláson a bíróság elutasítja a fellebbezést, a kitoloncolás mellett Djoković három évre szóló vízumtilalmat kap, azaz három évig nem léphet be az országba.

A tárgyalásig Djokovićot idegenrendészeti őrizetbe vették

írja a BBC. A szombati meghallgatás után visszatért abba a menekülteknek fenntartott szállodába, ahol már a hét elején is volt.

Pár órával a tárgyalás után, hétfőn már pályára is kellene lépnie a teniszezőnek az Australian Openen, a sorsolás szerint a szerb Miomir Kecmanović ellen játszana.

Novak Djoković múlt szerdán érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Az indulatokat kiváltó helyzetéről ebben a cikkben írtunk.

A világelső, hússzoros Grand Slam-győztes Novak Djoković szappanoperává duzzadó ügye abból ered, hogy nem oltatta be magát koronavírus ellen, így a január 17-én kezdődő Australian Openen csak külön engedéllyel indulhatna. Ezt a külön engedélyt meg is kapta a torna szervezőitől, ami óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még Scott Morrison miniszterelnök is felszólalt ez ellen.

Djoković ügyvédei pár nappal később nyilvánosságra hozták, hogy a szerb teniszező azért nem kaphat oltást, mert december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, de azóta már meggyógyult a betegségből. Úgy tűnt, Djoković ezzel a teszteredménnyel megváltotta helyét az Australian Openre, de a vízumával akadtak problémák. A teniszező egy közleményben azt állította, hogy az ügynöke hibázott a vízumkérelem kitöltésekor, véletlenül a rossz rubrikát ikszelte be, ebből ered minden, a beutazása körüli probléma.

Ha a szerb teniszező kiesik a január 17-én, hétfőn kezdődő tornáról, a kiemeltek sora átrendeződik, és az ötödik helyen kiemelt Andrej Rubljov veszi át a szerb teniszcsillag helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!