Klubja, a Kőbánya SC kiáll Turi György mellett, nem vonják meg tőle a bizalmat

2021. december 3. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Turi György mesteredző november 25-én jelentette be, hogy lemond az összes tisztségéről, amit a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött. Ő volt a szakmai alelnök, emellett elnökségi tag, és az edzőbizottság vezetője. Nem távozott ugyanakkor Kőbányáról, ahol ő a szakosztály vezetője.

A Kőbánya SC pénteken Facebook oldalán jelentetett meg egy közleményt, amiben tudatták, hogy továbbra is élvezi az elnökség bizalmát, semmilyen okot nem látnak arra, hogy megvonják tőle a bizalmat. A Kőbánya elnöke egyébként 2014-től György István, a Miniszterelnökség jelenlegi államtitkára, akinek a lánya úszott korábban. A közlemény az elnökség rendkívüli ülése után született meg.

„A Kőbánya SC elnöksége deklarálja, hogy 2014-es megbízatásuk óta eltelt időben sem sportolótól, sem szülőtől, sem edzőtől soha semmilyen panasz vagy információ nem jutott tudomásukra arról, hogy Turi György bármelyik úszóval szemben helytelen magatartást tanúsított volna. Az elnökség az úszó szakosztály edzői, versenyzői és szülők meghallgatása után az ügyet lezártnak tekinti és tudomásul veszi, hogy a 2019-ben elhatározott szakosztályon belüli szakmai stáb feladatkörének és munkavégzésének átalakítása fokozatosan megtörténik.

Az elnökség az elhangzott nyilatkozatok alapján igaztalannak, rendkívül méltánytalannak és végtelenül igazságtalannak tartja a Turi György úszószövetségi funkcióiról történő lemondását kikényszerítő sajtótámadásokat.”

Azt is kijelentette az elnökség, hogy nemcsak az ő bizalmukat, hanem a szülőkét is élvezi a 64 éves edző. Felhívták a sajtó figyelmét arra, hogy a szülőktől szerezzenek be információkat.

A MÚSZ a Turi-ügy kivizsgálására létrehozott bizottsága legalább húsz egykori és jelenlegi versenyzőt fog meghallgatni. A bizottság tagjai:

  • dr. Ugrin Tamás ügyvéd (mint elnök)
  • Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, kommunikációs szakértő,
  • dr. Tausz Katalin szociológus
  • Becsky András, a MÚSZ alelnöke
  • Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki pályafutása augusztusi befejezése után arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken. Ő 2014-ben hagyta el az edzőjét. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből.

Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben, ahol úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!