Lovaglás nélküli öttusára tettek javaslatot a 2028-as olimpiára

2021. november 27. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését, mely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2028-as Los Angeles-i játékokra vonatkozóan. írja az MTI.

A szavazáson 66-an támogatták, 15-en pedig ellenezték a javaslatot. A tagok egyúttal arról is határoztak, hogy a cseréről,

az új számról a végleges döntést csak egy év múlva, a 2022-es kongresszuson hoznak.

A tagság ismét – immár nyolcadszor – megválasztotta elnöknek a 75 esztendős német Klaus Schormannt, aki újabb mandátuma lejártakor 32 éve lesz hivatalban. Alelnöknek választották a spanyol Juan Antonio Samaranchot, a francia Joël Bouzou-t, az egyiptomi Sarif el-Elaint, az orosz Vjacseszlav Aminovot és a mexikói Juan Manzót.

A UIPM végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Ezt követően nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit.

Schmitt Pál mind a döntést, mind annak módját kritikával illette. Szerinte ahhoz, hogy ilyen döntést hozhassanak, előtte változtatni kellett volna az alapszabályon, mivel az a sportág megváltoztatására irányul, és amihez a közgyűlés kétharmados többségére lenne szükség.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az olimpián. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de a sportágak sosem cserélődtek. A mostani helyzet azután alakult ki, hogy kizárták a tokiói olimpiai öttusaverseny további eseményeiről Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét, mert ököllel megütötte a lovat, amellyel versenyzője, az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el.

Az eset után állatvédők feljelentették a német öttusázót és edzőjét, majd a lovak kizárásának ötlete miatt több százan szólították fel lemondásra a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetőségét, a magyar agrárminiszter az öttusa gyásznapjává nyilvánította november 2-át a lovak lecserélése miatt, a Magyar Öttusa Szövetség pedig arra kérte a nemzetközit, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után is maradjon az öttusa programban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!