A Magyar Öttusa Szövetség is kéri a nemzetközit, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után is maradjon az öttusa programban

2021. november 16. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Öttusa Szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának és nélküle az öttusa nem az, ami. Továbbá együtt érez azon versenyzőkkel, akik éveken át komoly eltökéltséggel energiát fektettek a lovas szám gyakorlásába, és érzelmileg is kötődnek ehhez a számhoz.

A Magyar Öttusa Szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a lovaglással kapcsolatos döntés a jogszabályoknak megfelelően és az Alapszabályban leírtak szerint a Közgyűlés elé kerüljön és kéri, hogy a UIPM vizsgálja újra annak lehetőségét , hogy a lovaglás a 2024-es Olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusa programban”

– írja állásfoglalásában a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ).

Annika Schleu drámája miatt nagy figyelmet kapott a tokiói olimpián az öttusa, miután a német versenyző akkora előnnyel vágott neki a lovaglásnak, hogy átlagos teljesítménnyel is esélye lehetett volna az aranyéremre, a Saint Boy nevű ló azonban megmakacsolta magát, így Schleu nulla ponttal zárta a lovaglást. Mindezek után augusztusban érkezett a hír, hogy a nemzetközi szövetség (UIPM) egy külön munkacsoport felállítását tervezi, hogy kivizsgálják, hogyan lehetne elkerülni az ehhez hasonló eseteket.

Aztán jött a hír, hogy 2024-ben Párizsban még marad a lovaglás, de valóban kiveszik a lovaglást. Ezt azzal indokolták, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja, ha bizonyos térségekben nem tudják biztosítani a lóállományt. A döntésre sok száz öttusázó kezdte követelni Klaus Schormann, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását.

Múlt pénteken korábbi és ma is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői – az öttusa hívei – gyűltek össze a Nemzeti Lovardában, hogy kifejezzék kiállásukat a lovas szám mellett, és a lovaglás megmentéséért kiáltványt írtak alá, melyet Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének juttatnak el. Az összejövetelen egyértelműen kiderült, a sportág szimpatizánsait sokkolta a nemzetközi szövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának múlt héten nyilvánosságra került döntése, amely szerint 2024 után a lovaglás kikerül az öttusa versenyszámai közül.

A Magyar Öttusa Szövetség friss közleményében azt írja, november 15-én konzultációt tartottak az öttusasport lovaglás számának törlésével kapcsolatban a tagszervezetek, sportvezetők és versenyzők részére.

A sokat emlegetett Agenda 2020+5-ben erőteljesen nyitnak a fiatalok felé. A 18-29 közötti korosztály nézi legkevésbé az olimpia műsorát. Természetesen a megfelelő nézettség rendkívül fontos a szponzorok szempontjából. Sajnos emiatt sportágunk már elég régóta veszélyzónában van. Ezért is érzik fenyegetettnek az öttusát, változtatások nélkül. A végső döntésre december 7-9-ig tartó IOC Végrehajtó Bizottsági ülésen kerül sor, melynek végeredményét december 10-én hozzák nyilvánosságra. Ez a döntés arról fog szólni, hogy 2028-ban egyáltalán lesz-e öttusa az olimpián” – írják többek között.

A cikk elején idézett nyilatkozatot pedig Bretz Gyula elnök a szövetség nevében eljuttat Kulcsár Krisztián MOB elnök, Gyurta Dániel MOB elnökségi tag, NOB Versenyzői Bizottsági tag, Dr. Kamuti Jenő , a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint Schmitt Pál, volt köztársasági elnök részére, melyben kérik diplomáciai közbenjárásukat és segítségüket az öttusa érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!