Schmitt Pál: A NOB sosem kérte, hogy vegyék ki a lovaglást az öttusából

2021. november 17. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva


Alig bízták Schmitt Pálra a magyar sporthagyomány ápolásának ügyét, máris levélben bírálta Klaus Schormannt, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnökét, amiért úgy döntött, hogy a lovaglás kikerül az öttusa számai közül, írja az Inside the Games. Schmitt mind a döntést, mind annak módját kritikával illette. Szerinte ahhoz, hogy ilyen döntést hozhassanak, előtte változtatni kellett volna az alapszabályon, mivel az a sportág megváltoztatására irányul, és amihez a közgyűlés kétharmados többségére lenne szükség.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség közölte, hogy a NOB, amely várhatóan jövőre véglegesíti a 2028-as Los Angeles-i olimpia programját, már célzott rá, hogy az öttusa a lovaglással biztosan nem lehet része a a 2028-as játékoknak.

Schmitt azonban cáfolta ezt az állítást, azt írta: „39 éve vagyok a NOB tagja, és biztosíthatom önöket, hogy a NOB soha nem kérte az öttusa programjának, időbeosztásának, összetételének vagy szabályainak megváltoztatását.

A NOB soha nem kérte a szövetségét vagy elnökét, hogy vegyék ki a lovaglást a programból”,

hozzátéve, hogy Los Angeles is úgy írta alá a rendezési szerződést, hogy abban szerepel az öttusa és a lovaglás.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség november elején megszavazta, hogy töröljék a lovaglást a sportágból. Hogy helyette mi szerepeljen, az még nem teljesen világos, az mindenesetre biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián még nem cserélik le a lovaglást az öttusában.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az olimpián. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de a sportágak sosem cserélődtek. A mostani helyzet azután alakult ki, hogy kizárták a tokiói olimpiai öttusaverseny további eseményeiről Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét, mert ököllel megütötte a lovat, amellyel versenyzője, az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el.

Az eset után állatvédők feljelentették a német öttusázót és edzőjét, majd a lovak kizárásának ötlete miatt több százan szólították fel lemondásra a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetőségét, a magyar agrárminiszter az öttusa gyásznapjává nyilvánította november 2-át a lovak lecserélése miatt, a Magyar Öttusa Szövetség pedig arra kérte a nemzetközit, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után is maradjon az öttusa programban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!