Ragaszkodnak a lovakhoz: több százan szólították fel lemondásra a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetőségét

2021. november 6. – 15:40

frissítve

Ragaszkodnak a lovakhoz: több százan szólították fel lemondásra a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetőségét
A lövészet nincs veszélyben (a kép a tokiói olimpia öttusadöntőjében készült) Fotó Jean-Marie Hervio / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség, vagyis az UIPM vezetésében megrendült a sportág egy jelentős részének a bizalma. Ne próbálja kipakolni magyar, vagy angol szavakból ezt az UIPM-t, ennek a szövetségnek francia neve van: Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM)

A már-már örökös elnök a német Klaus Schormann 1993 óta tölti be ezt a tisztséget, de összességében már vagy ötven éve öttusa sportvezető. Az ő, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelő nyílt levelet 667 volt és jelenlegi öttusázó írta alá -derül ki ebből a cikkből, ami az insidethegames magazin hasábjain jelent meg.

Érdekesség, hogy az UIPM alelnöke a spanyol Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető tagja. A névazonosság nem véletlen, ő a fia a néhai Juan Antonio Samaranchnak, a NOB elnökének (ebben a családban a gyerekek örökölték édesapjuk mesterségét, mert a volt elnök lánya is sportvezető lett).

Kulcspozícióban van még a francia Joël Bouzou, akire emlékezhetünk, hiszen Fábián László, Mizsér Attila és Martinek János aranykorában ez a francia versenyző sokszor megtréfálta a magyarokat, 1987-ban még egyéni világbajnok is lett (Fábián ekkor bronzérmet szerzett)

Vezető testületi tag az orosz Viacseszlav Aminov, a kazahsztáni Berik Imasev és a mexikói Juan Manzo Orañegui, valamint a kínai Shiny Fang főtitkár.

A mély felháborodás oka, hogy az UIPM Igazgatósága tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy elfogadta a lovaglás eltávolítását a sportágból.

Na de kik tiltakoztak? Aki szeretne eléggé rendezetlenül, javarészt ismeretlen öttusás neveket olvasni 26 oldalon, azoknak ezt a szájtot ajánljuk. A magyarok közül például Balogh Gábor, Fábián László, Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Gyenesei Leila, Tibolya Péter és Marosi Ádám is aláírták a felszólítást.

A fő kifogás így szól

„A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét, ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat”.

A „kell-e nekünk ló az öttusában?” témával itt és itt is részletesen foglalkoztunk

A helyzetet leginkább az óvodai emlékeink alapján érthetjük meg:

Télen nagyon hideg van,

nyáron nagyon meleg van,

soha sincs jó idő,

mindig esik az eső!

Amíg a fociban nem volt VAR, gyaláztuk az idióta partjelzőket, szemüveget rendeltünk a bírónak, amikor a lassítás megmutatta, hogy már megint mekkora lest néztek be, amióta van VAR, azt gyalázzuk.

Ha esik az eső, akkor a gazdák azért kérnek támogatást, mert szétázik az egres, ha aszály van, akkor meg azért, mert kiszárad.

Hát, ilyen ez az öttusaügy is.

Az elmúlt évtizedekben aligha volt sok olyan világverseny, ahol ne panaszkodott valamelyik kiváló versenyző, hogy kapott egy teljesen használhatatlan helyi lovat.

Azokat ugye nem szokták a világvégére utaztani, például a tokiói olimpiára sem. És mégiscsak furcsa, hogy rendeznek egy olimpiát egy gyengébb lovaskultúrával rendelkező országban és olyan lovakon szsrencsétlenkednek a versenyzők, akik nem hogy ugrabugrálni nem tudnak, de még arról sem hallottak, hogy a lovak kedvenc desszertje a kockacukor.

A sportolók mindenesetre fel vannak zúdulva, és úgy érzik, hogy a jelenlegi elnök és a végrehajtó bizottság lépései azt mutatják, hogy új vezetőtestületre van szükség, amelynek tagjai képesek a sportág hosszú távú érdekeit szem előtt tartani, kiállni a sportolókért és megvédeni az öttusa helyét az olimpiai programban.

A német Schormannt amúgy a november 27-28-án sorra kerülő online tisztújító kongresszuson újabb négy évre elnökké választhatják – ez lenne a nyolcadik ciklusa –, mivel ellenjelölt nélkül indul.

Az eddigi hírek szerint a lovaglást a kerékpározás válthatja a sportág programjában, erről is november végén döntenek. Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de a sportágak sosem cserélődtek.

Az egészen pontosan 667 sportolóból álló csoport között találhatók köztük Tokió 2020 bajnoki, Joe Choong és Kate French, a 2012-es londoni aranyérmes cseh David Svoboda és a Sydney 2000 bronzérmese, a brit Kate Allenby.

Ők úgy érzik

„Pierre De Coubertin báró kifejezetten az olimpiai játékokra hozta létre a modern öttusát, mint egy olyan sportágat, amely valóban kiválasztja a legjobb, a legsokoldalúbb atlétát. így a szövetség most aláásná a modern öttusa 109 évét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!