Az agrárminiszter az öttusa gyásznapjává nyilvánítja november 2-át a lovak lecserélése miatt

2021. november 4. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Indulatos bejegyzésben adott hangot döbbenetének Nagy István agrárminiszter azután, hogy kiderült, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága a következő években lecseréli a sportágon belül a lovaglást, amelyet a kerékpározás válthat majd. A döntés a fiatalok versenyeire 2023-tól, a felnőttekére a 2024-es párizsi olimpia után lesz érvényes.

Nagy azzal kezdi, hogy „nekünk magyaroknak az öttusa egy fontos sportág, hazánk vezeti az olimpiai örökrangsort kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzéremmel”, és hogy az olimpiai programban 1912 óta szereplő sportág öt tusájának – lövészet, úszás, vívás, futás és lovaglás – egyike sem cserélődött le korábban, bár a lebonyolítási többször is változott.

„A ló által a lovaglás volt az öttusa sport legizgalmasabb, előre egyáltalán nem prognosztizálható versenyága, ahol megmutatkozott a ló és az ember harmonikus értéket teremtő, eredménnyel mérhető együttműködése is” – írja Nagy, aki kijelentette, hogy

„mi magyarok a sportok és a lovak iránti elkötelezettségünkből az öttusa sport gyásznapjává nyilvánítjuk 2021. november 2-át”.

Az agrárminiszter szerint a sporttal szembeni legnagyobb tiszteletlenség, amikor „megmagyarázhatatlan indokokra hivatkozva érdekkörök vindikálják a jogot a legklasszikusabb, emberi tevékenységhez közeli, nagy hagyományú sportágak szakmai evidenciáinak megváltoztatását”.

Úgy vélte továbbá, hogy a sport egy viselkedési forma, eszköz az ember nevelésében, amely a tevékenység által megérinti a testet és lelket. Tágabb értelmezésben – folytatta Nagy István – a sport az a nemzetet összetartó, nemzetet felemelő és nemzetet egészségben tartó erő, amely „mással nem pótolható”. „Az öttusa sportot pontosan az emberi teljesítőképesség sokoldalúsága emelte arra a megtisztelő szintre, amelyet úgy tudunk legfrappánsabban megnevezni, hogy az öttusások a sportág polihisztorai” – idézi Nagyot az MTI.

„A lovas versenyága nélkül ezután már nem illő kifejezés a sportág megnevezésében az öttusa jelző. Az öttusa sportra a koronát pontosan a lovaglás tette föl, ahol két élőlénnyel és nem egy élettelen közeg vagy tárggyal való kapcsolat eredménye számított. Mélységesen megdöbbentő, megalázó és jogos szakmai és erkölcsi tiltakozást kiváltó ez a minősíthetetlen politikai döntés” – zárta bejegyzését.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség döntését részben egy, a tokiói olimpián látható eset gyorsíthatta fel. Annika Schleu német versenyző úgy vágott neki a lovaglásnak, hogy átlagos teljesítménnyel is esélye lehet az aranyéremre, akkora volt az előnye. A Saint Boy nevű ló azonban megmakacsolta magát, így nulla ponttal zárta a lovaglást Schleu, aki tehetetlenül zokogott a nyeregben.

A sportági vezetők viszont nem a tokiói lovasbakival indokolták a döntést, hanem azzal, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos térségekben, példaként a karibi vidéket említették, nem tudják biztosítani a lóállományt. Egy sportág olimpiai műsoron maradásának viszont feltétele, hogy minél több helyen űzzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!