Állatvédők feljelentették a német öttusázót és edzőjét, mert szerintük túl durván bántak a Saint Boy nevű lóval az olimpián

2021. augusztus 13. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Német Állatvédők Szövetsége (Tierschutzbund) pénteken közölte, hogy állatkínzás miatt büntetőfeljelentést tettek Annika Schleu öttusázó és edzője, Kim Raisner ellen a tokiói olimpia öttusaversenyén történtek miatt – áll a szövetség közleményében.

A tokiói olimpia egyik legtöbbet emlegetett és legvitatott esete volt, amikor a női öttusaversenyt vezető Schleu a lovaglás során nem tudott elindulni a Saint Boy nevű lóval. A zokogó Schleu hiába próbálta rávenni a lovat a pálya elkezdésére, az állat nem engedelmeskedett neki. A frusztrált öttusázó többször is rácsapott a lóra a pálcájával, de semmi hatást nem ért el vele.

Amikor Saint Boy a kerítés mellé hátrált, akkor a pályán kívül álló Raisner is ráütött egyszer a lóra, ami után kizárták az olimpiáról, és hazaküldték Tokióból. A német öttusázó előtt egyébként az orosz Gulnaz Gabajdullina is ugyanígy járt ezzel a lóval, egy akadályt sem tudott vele átugratni. Mindketten 0 pontot kaptak, és elszállt az esélyük az éremszerzésre.

Az állatvédő szövetség bírálta Schleut, mert szerintük többször is durván megütötte a megrémült és túlterhelt lovat, az edzőjét pedig azzal vádolják, hogy erre bíztatta és felbujtotta a tanítványát. „Természetesen egy olimpiai aranyra fókuszáló sportoló abban a pillanatban hatalmas stressz alatt áll, de ez nem mentség arra, hogy ilyen kegyetlenül bánt az állattal” – mondta Thomas Schröder, az egyesület elnöke.

„Fájdalmat okozni egy állatnak, vagy arra kényszeríteni, hogy olyasmit tegyen, amit önként nem akar, ugyanolyan etikátlan, mint arra kényszeríteni egy állatot, hogy olyasmit tegyen, amire szellemileg vagy fizikailag nem képes. Ezt az állatjóléti törvény is kifejezetten tiltja, és akár 25 ezer euróig terjedő pénzbírsággal is büntethető” – érvel az állatvédő szövetség.

Schleu az olimpia után a Die Zeit-nak azt nyilatkozta, hogy nem bánt „rendkívül durván” a lóval, azt azonban elismerte, hogy abban a helyzetben egy kicsit nyugodtabban és megfontoltabban is reagálhatott volna. Raisner egy későbbi nyilatkoztában elismerte, hogy valóban azt mondta Schleu-nak, hogy üsse meg a lovat, „de ő semmilyen módon sem kínozta meg a lovat” – mondta. A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) most egy külön munkacsoport felállítását tervezi, hogy kivizsgálják, a jövőben hogyan lehetne elkerülni az ehhez hasonló eseteket a versenyeken. (via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!