Sokkolta a lovával küzdő német öttusázót a feléje áradó gyűlölet

2021. augusztus 12. – 08:14

frissítve

Sokkolta a lovával küzdő német öttusázót a feléje áradó gyűlölet
Annika Schleu reménytelen helyzetbe került, most erről nyilatkozott – Fotó: Marijan Murat/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Először beszélt arról a német öttusázó, Annika Schleu, mi történt vele a tokiói olimpián, amikor sor került a lovaglásra. Schleu a vívásban kimagaslóan teljesített – korábban ez volt a gyenge száma –, az úszásban megőrizte tetemes pontelőnyét, amikor jött a lovaglás. A Saint Boy nevű lovat kapta, aki előzőleg már egy esélyest kiírt a versenyből, az orosz Gubajdullina nem tudta befejezni vele a pályát.

Schleunak egy közepes, néhány verőhibával teljesített lovaglás is elég lett volna, hogy az élről várja a lövészet és a futás kombinációját, és harcban legyen az érmekért. Ehelyett a kilátástalan küzdelme a lóval az egész világot bejárta. Edzője, ököllel odacsapott az állatnak, ezért őt hazaküldték az olimpiáról. Schleu először a Die Zeitnak nyilatkozott, és azt mondta, gondolkodott már azon, mit kellett volna másként tennie, még ha nincs is sok értelme ezen a kérdésen merengenie.

„Kicsit nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban reagálhattam volna. De egy ilyen stresszhelyzetben nincs sok idő. Akár azt is mondhattam volna, hogy oké, ennek nincs értelme.

Viszonylag gyorsan sírni kezdtem, mert arra gyorsan rádöbbentem, mielőtt még kilovagoltam a pályára, hogy vége lehet a versenyemnek. Reménytelen helyzet volt ez nekem is, a lónak is.”

Lovas szakemberek azt mondták a helyszínen a verseny után, hogy a ló azért is érezhette kényelmetlenül magát, mert a többiek már elmentek a helyszínről, míg Saint Boy a fordított sorrend miatt a versenyben vezető némettel egyedül maradt. A ló nagyon nem akart a pályára menni, aztán kifutott, de többször ellenszegült, Schleu így nem tudta befejezni a pályát, nem kapott pontokat.

Schleu bevallotta, nemcsak az sokkolta, ami a pályán történt, hanem az utána következő napok gyűlöletáradata is a közösségi médiában.

„Ez rögtön felülírta a csalódásomat. Én szeretem az állatokat, szabályos volt a sarkantyúm, a pálcám, mindkettőt ellenőrizték, nem bántam keményebben a lóval, mint ami engedélyezett. Kegyetlenül pedig pláne nem.”

Schleu a mezőny elejéről a végére került, és a futásban már semmi esélye nem maradt arra, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. A versenyt végül a brit Kate French nyerte a címvédő litván Asadauskaite előtt. Kovács Sarolta megtartotta a harmadik helyét, és ezt a bronzérmét nagyobb eredménynek nevezte, mint mikor 2016-ban világbajnok lett. Kovácsot áprilisban a mozgástól is eltiltották trombózisa miatt, az utolsó pillanatban készült fel az olimpiára, ahol állandó orvosi felügyelet mellett versenyzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!