Az olimpiai bronzérmes öttusázót nemrég még a mozgástól is eltiltották

Legfontosabb

2021. augusztus 7. – 14:05

Az olimpiai bronzérmes öttusázót nemrég még a mozgástól is eltiltották
Kovács Sarolta a Tokióban szerzett bronzérmével, körmein az öt tusát szimbolizáló piktogramok – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik olimpiáján élete legnagyobb sikerét érte el Kovács Sarolta, az olimpiai bronzéremmel a világbajnoki aranya sem vetekedhet. Sok nehézség után jutott el Tokióba, ahol állandó orvosi felügyelet alatt versenyzett.

A női öttusázók három olimpiai kvótát szereztek, de mivel egy nemzet csak két versenyzőt indíthat, Kállai Ákos kapitánynak kellett eldöntenie, hogy az idei vb-bronzérmes 20 éves Gulyás Michelle mellett ki legyen a másik utazó.

A szakember a rutin miatt is Kovács Sarolta mellett döntött, akinek a felkészülését március végén egy térdműtét szakította meg, majd a lába nem jött rendbe, és kiderült, hogy egy vérrög okoz nála elviselhetetlen fájdalmat, nem a térde. A sportoló arra gyanakszik, nem kapott vérhígítót a műtét után, ezért lett trombózisa.

„Nem az élsporttól, hanem a mozgástól tiltottak el, meg kellett várni, hogy a rög felszívódjon. Két teljes hónapot kihagytam, sokat sírtam, amíg otthon feküdtem. Sok álmatlan éjszakám volt, ha edzeni nem is tudtam, meglátogattam a társakat edzéseken, hogy magamba szívjam az ottani hangulatot. Annyi haszna mindenképpen volt a kényszerpihenőnek, hogy otthon fekve fejben lejátszottam a futást és a lövészetet olimpiai környezetben, és ez most jól jött. Elképzeltem a helyszínt, hogy beállok a lőállásba. Állandó orvosi felügyelet alatt állok most is, Merkely Béla csapata itt, Tokióban is minden alkalommal végigkísérte a mozgásomat.”

– mondta.

Kovács a felkészülés utolsó időszakát már Tocsigiben végezte el, és akkor lehetett látni, hogy kezdi visszanyerni a formáját. Bravúros bronzérme után többször kiemelte, nagyon nehéz volt ez az éve, és amikor nagyon jól úszott, elbőgte magát. Nem élete legjobbját érte el, de nagyon rég volt képes ilyen remek időre. 2:07,71-et úszott 200 méteren.

„Akkor kiszakadt belőlem valami, mert az edzőm is sírós hangon tudatta velem, hogy jó eredményt értem el annak ellenére is, mennyire nem tudtam edzeni. Kellett ez az érem a lelkemnek, egészen biztosan csak a szívem vitt, és csak magamra koncentráltam. Nem tudom, hogy a többiek hányadik helyen értek be, nem foglalkoztam velük. Annyit láttam azért rajtuk, hogy úgy voltak velem, a harmadikról indulok, de majd úgyis visszaesek. Én meg úgy voltam vele, na, most figyeljetek! Csak mint az edzésen, ez volt bennem. A litván Laura Asadauskaite elment mellettem, huhh, gondoltam, nem baj. Azt hallottam, hogy nagyon trappol mögöttem valaki, de akkor is előjött, hogy mást nem nézek, mert az nem visz előre, csak önmagamra figyelek. Korábban előfordult már, hogy visszaestem, hát most nem. Úgy voltam vele, ez az én versenyem, nem hagyom magam. Nem is tudom, hogy az olasz végül hányadik lett, de a dobogóra nem fért fel” – emlékezett vissza

Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában a tokiói nyári olimpián 2021. augusztus 6-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában a tokiói nyári olimpián 2021. augusztus 6-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Edzője, a magyar öttusa legutóbbi olimpiai bajnoka, Vörös Zsuzsa felhívta a verseny után, nagyon büszke volt rá, különösen azért, mert csak magára koncentrált, nem veszítette el a fókuszt.

Nem zökkentette ki az sem, hogy éppen Gulyás lovagolt előtte nem túl eredményesen. Elmondta azt is, hogy nagyon élvezte a versenyt, még a bemelegítést is, szívesen megcsinálná még egyszer a napot, ez a verseny alátámasztotta, hogy bízhat magában és erős. Többre értékelte a mostani bronzot, mint mikor 2016-ban egyéni világbajnok lett.

Azt sem mulasztotta el azonban kiemelni, hogy a sikere mögött komoly csapatmunka van, és nem lenne könnyű szétosztani a résztvevőknek az érem szeleteit, mert úgyse jutna mindenkinek.

Nem tudja még, mit hoz neki a jövő a sportágban, az biztos, hogy katona szeretne maradni, már négy éve a sportszázad tagja, amivel gyerekkori álma vált valóra. 30 éves, még ráér eldönteni, hogy edző vagy tanítónő szeretne lenni, ha egyszer majd abbahagyja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!