Bedeszkázott ablakok elé felállított kivetítőn nézik a cseh-dán meccset a csehországi tornádó károsultjai

2021. július 3. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hét telt már el azóta, hogy Csehország déli részén, a szlovák határhoz közel nagy erejű tornádó pusztított, melyben több mint kétszázan megsérültek, és halálos áldozatok is voltak. A pusztítás akkora volt, hogy egy héttel a tornádó után is tart a romok eltakarítása az érintett falvakban, és rengeteg idő lesz, mire az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Ebben a helyzetben aligha örülhetnek bárminek a tornádó pusztításának károsultjai, a jelenleg is zajló foci-Eb azonban átmenetileg talán ki tudja rángatni őket a mentális gödörből, a cseh válogatott ugyanis váratlanul jól teljesít a tornán.

A csehek Patrick Schick vezérletével a legjobb nyolc közé jutottak, szombaton pedig a torna másik nagy meglepetéscsapatának számító dánokkal játszanak, akik az azóta már a kórházból is kiengedett Eriksen elvesztése, illetve a finnek elleni vereség után ellenállhatatlan játékkal jutottak a negyeddöntőbe. A tornádó által érintett Moravská Nová Ves nevű településen láthatóan érdeklődnek is a meccs iránt, egy bedeszkázott ablakú, lefóliázott tetejű ház elé felállított kivetítőn, a szalmában ülve nézik a mérkőzést.

Forrás: David W Cerny / Reuters
Forrás: David W Cerny / Reuters

A Telex stábja is járt a csehországi Moravskában, a helyszíni képekből készült galériánkat itt nézheti meg, videónkat pedig itt. Ebben a cikkben arról is írtunk, hogy bárhol jöhet a csehországihoz hasonló gyilkos tornádó, és szinte lehetetlen előre jelezni. Évente nagyjából egy tucat tornádó alakul ki Magyarországon is, de általában jóval kisebb az erejük, mint a mostani csehországié volt, ahol 200-300 km/h-val pusztított a tölcsérfelhő. Tornádó szupercellákból pattanhat ki leginkább, de nagyon nehéz modellezni az ehhez vezető légköri folyamatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!