Akkora volt a pusztítás, hogy egy héttel a tornádó után is tart a romok eltakarítása Csehországban

2021. július 1. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét telt el a Csehország és Szlovákia határán pusztító, halálos áldozatokat is követelő tornádó óta. A pusztítás mértékét jól mutatja, hogy a romok eltakarítása még most is gőzerővel zajlik, közölte az Ökumenikus Segélyszervezet.

A Hungary Helps Program 10 millió forint értékű gyorssegélyt ajánlott fel a súlyos természeti katasztrófa miatt keletkezett károk enyhítésére, és az érintett lakosság megsegítésére. A magyar kormányzati segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet koordinációjával használják fel. A Segélyszervezet lakossági gyűjtést is indított, azon eddig közel 2 millió forint érkezett be.

A Segélyszervezet a katasztrófa napján azonnal felvette a kapcsolatot partnerszervezetével, a Cseh Diakóniával (Diaconia ECCB – Center of Relief and Development), akik a helyben végzett kárfelmérések alapján pontosan meg tudják határozni, hogy mire van a leginkább szükség a pusztítás után.

A jelenlegi tervek szerint

a súlyosan megrongálódott otthonok felújításához építőanyagra, valamint az omlások során megsemmisült bútorok pótlására fogják fordítani a magyar támogatást.

A Diakónia önkéntesei közel egy hete a helyszínen dolgoznak és a felmérések mellett a katasztrófában leginkább érintett háztartások tagjai számára igyekeznek segítséget nyújtani.

Hosszú időbe telik, mire eltakarítják a romokat, és helyreállítják az épületeket – Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
Hosszú időbe telik, mire eltakarítják a romokat, és helyreállítják az épületeket – Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

A Prague Morning angol nyelvű cseh hírportál cikke szerint Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek segélyszállítmányok. Szlovákia szállást is ajánlott az otthon nélkül maradtaknak. Lengyelország és Ausztria pedig tűzoltókat is küldött a helyszínre, akik a romeltakarításban segítenek.

Mint ismeretes, a tornádó június 24-én este Hodonín és Hrusky településeken több száz házat zúzott szét, valamint több közösségi épületben – így többek között egy idősek otthonában, iskolában és templomban – is jelentős kárt tett. Az Ökumenikus Segélyszervezet szolidaritási akciót indított a károsultak támogatására, amelyhez továbbra is bárki csatlakozhat. A pénzadományokat online, bankkártyás adományozással a segélyszervezet oldalán, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, a közleményben „Csehország” megjelöléssel várják.

A Telex stábja is járt a csehországi Moravskában, a helyszíni képekből készült galériánkat itt nézheti meg, videónkat pedig itt:

Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy bárhol jöhet a csehországihoz hasonló gyilkos tornádó, és szinte lehetetlen előre jelezni. Évente nagyjából egy tucat tornádó alakul ki Magyarországon is, de általában jóval kisebb az erejük, mint a mostani csehországié volt, ahol 200-300 km/h-val pusztított a tölcsérfelhő. Tornádó szupercellákból pattanhat ki leginkább, de nagyon nehéz modellezni az ehhez vezető légköri folyamatokat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!