A finnek egyszer találták el a dán kaput, és ezzel megnyerték az Eb legdrámaibb meccsét

2021. június 12. – 21:50

frissítve

A finnek egyszer találták el a dán kaput, és ezzel megnyerték az Eb legdrámaibb meccsét
Fotó: Friedmann Vogel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokság második játéknapján szörnyű jelenteknek lehetett szemtanúja mindenki, aki a Dánia-Finnország csoportmeccset nézte. A 43. percben a dánok tízese, Christain Eriksen összeesett a pályán, az életéért percekig küzdöttek. A meccset félbeszakították, csak 20:30-tól folytatódott, miután kiderült, hogy Eriksen állapota stabil. A történtek nagyon megviselték a dánokat, az egész meccset szinte végig védekező finnek kihasználták az egyetlen helyzetüket, és végül 1-0-ra nyerték meg történetük első Eb-meccsét.

Első félidő

A 38 ezres Parken Stadionban háromnegyed ház volt, nagyjából 25 ezer szurkolót engedtek be. A meccsre több ezer finn drukker is érkezett, így az Eb-hangulat garantált volt. A szinte teli lelátók látványa is sokat javított a meccsélményen, különösen az azerbajdzsáni mérkőzés után volt hatalmas a kontraszt.

Azt nem lehet mondani, hogy a finnek már a kezdősípszótól fogva a saját kapujuk előtt védekeztek volna, de a 3. perctől már nagyjából ez volt a helyzet. Lukáš Hrádecký előtt ötvédős lánccal próbálták megállítani a dán támadásokat. Amikor sikerült labdát szerezniük, akkor általában néhány passz után Teemu Pukki vagy Joel Pohjanpalo, a két támadójuk felé vágták előre azt. Kevés sikerrel, mert a dán védők szinte azonnal vissza is szerezték a labdát.

Hrádeckýnek először a 7. percben kellett nagyot védenie Jonas Wind lövése után, nyolc perccel később pedig Pierre-Emile Højbjerg fejesét ütötte nagy bravúrral a kapu fölé. A dánok főként a bal oldalon támadtak, Martin Braithwaite többször is betört a tizenhatoson belülre, de az utolsó passzba vagy lövésbe mindig hiba csúszott. A dánok az első félidőben hat szögletet is kiharcoltak, de a finnek mindig tisztázni tudtak. A játék képéről sokat elárul, hogy a finneknek egy labdaérintésük sem volt a dán tizenhatoson belül.

Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL
Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL

Már majdnem véget véget ért az első félidő, amikor a dán csapat legjobb és legfontosabb játékosa, Christian Eriksen elvesztette az eszméletét és összeomlott. A pályán percekig küzdöttek az életéért, a történtek minden játékost és nézőt sokkoltak a stadionban. A mérkőzést Anthony Taylor játékvezető félbe is szakította. Fél nyolc körül érkezett a megerősített hír, hogy Eriksen magához tért, stabilizálták az állapotát.

A mérkőzés 20:30-kor folytatódott, az első félidőből még hátra maradt pár percet játszották le, majd egy ötperces szünet után a második félidővel folytatták. Eriksen helyett Mathias Jensent, a Brentford játékosát cserélte be Kasper Hjulmand szövetségi kapitány.

Második félidő

Az első helyzet a dánok előtt adódott, Højbjerg passza után Jensen bombázott a finn kapu fölé. A 60. percben a finnek kiszabadultak a dán nyomás alól, és sikerült eljutniuk a dán kapu közelébe. Pukki és Uronen összjátéka után utóbbi adott be a balról. Középen Pohjanpalo megelőzte Joakim Maehlét, és az ötösről felugorva a földre fejelte le a labdát, ami aztán a dán kapuba pattant, Kasper Schmeichel csak belekapni tudott a labdába. Az Union Berlin csatára a finn futball történetének legfontosabb gólját szerezte, de az előzmények miatt nem örült látványosan a találatnak.

Az előny birtokában a finnek még inkább visszahúzódtak. A 73. percben Yussuf Poulsen tizenegyest harcolt ki a dánoknak. A tizenhatoson belül, Paulus Arajuri szorításában esett el, Taylor játékvezető szerint a finn védő szabálytalan volt, ezért a büntetőpontra mutatott. A büntetőt Højbjerg végezte el, a lövése sem erős, sem jól helyezett nem volt, így a balra vetődő Hrádecký könnyedén védett, ki sem pattant róla a labda.

A dánok ezután mindent egy lapra feltéve támadtak, sikerült is nagy helyzeteket kialakítaniuk, de a kapuba nem tudták bejuttatni a labdát. A kapu előtt tömörülő finnek minden beadást kivágtak, vagy pedig Hrádecký húzta le azokat. Finnország így 1-0-ra nyerte meg története első Európa-bajnoki-meccsét. A második fordulóban a finnek az oroszokkal, a dánok a belgákkal játszanak majd.

Dánia – Finnország 0-1 (0-0)

Gólszerző: Joel Pohjanpalo (60. perc)

Sárga lap: Robin Lod (4'), Tim Sparv (51')

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!