Csehország–Dánia 1-2

2021. július 3. – 17:45

frissítve

Csehország–Dánia 1-2
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A dánok az első félidő elején és végén is betaláltak, ez elég volt a második félidőt irtózatos rohammal és szépítéssel nyitó csehek ellen. Dánia 1992 után újra Eb-elődöntős, akkor végül az Eb-t is megnyerték. Ellenfelük az ukrán-angol győztese lesz.

A mérkőzés összefoglalóját ebben a cikkünkben olvashatják. A mai közvetítéshullámnak ezzel viszont még nincs vége, 9 előtt nem sokkal jelentkezünk az utolsó negyeddöntővel, amin Ukrajna és Anglia találkozik.

A jövő héten kedden és szerdán mindkét elődöntőt, ahogy majd a vasárnapi döntőt is élőben követheti a Telexen.

A második félidő legelején nagy elánnal kezdett a cseh csapat, több nagy helyzetet is kidolgoztak, gólt is lőttek. Akkor úgy tűnt, hogy akár még ki is egyenlíthetnek, de a folytatásban már nem tudtak ilyen hatékonyan támadni. Összesen 16 lövésig jutottak, míg a dánok 11-ig, és többet is volt a labda a cseheknél, 55-45 százalék volt a labdabirtoklási arány a javukra, de ez többnyire meddő mezőnyfölényt jelentett. Kicsit jobban passzoltak, a labdáik 80 százaléka jutott el csapattárshoz, míg a dánoknál csak 76 százalék volt ez az arány.

A Whoscored statisztikái alapján az egyéni teljesítmények jobbak voltak a dánoknál, ők 6,92-es átlagpontszámot kaptak, míg a csehek 6,54-et. A dánoknál Delaney (8,6) és Dolberg (7,6) volt a legkiemelkedőbb, míg a közép-európai csapatban Coufal (8,1) és Schick (7,5) kapták a legmagasabb pontszámot a teljesítményük alapján. Összességében csapatként azonban mindenképpen jobbak voltak a dánok, masszívabban védekeztek, és több nagy helyzetük is volt, mint az ellenfélnek.

Szakkommentár

A mérkőzés utolsó negyedére cserékkel próbált frissességet, nagyobb támadópotenciált a pályára csempészni Jaroslav Silhavy, de a dán 3 belső védő mellé már jobban visszazárt a két szélső hátvéd, a középpálya is négy főre duzzadt védekezésben és 20 méteren belülre szűkítették a területet. Nagy lehetőség így már nem adódott a csehek előtt, sőt, kontrákból inkább Kasper Hjulmand csapata volt veszélyesebb, többször növelhették volna előnyüket Poulsenék. Kiegyenlített statisztikai mutatók mellett mégis az volt az ember érzése, hogy ezen a délutánon az történt, amit Dánia akart, előttük voltak a minőségi lehetőségek, teljesen megérdemelten jutottak az elődöntőbe.

Dánia az 1992-es Európa-bajnokság után újra az elődöntőben – akkor meg sem álltak a a végső győzelemig. A mostani ellenfél kilétére még várni kell, 9-kor jön az Ukrajna-Anglia mérkőzés, annak a győztesével találkoznak majd.

A meccs utolsó perceiben már nem kerültek helyzetbe a csehek, a dán tizenhatos előteréig eljutottak, de nem tudtak kapura lőni, az utolsó passzokba mindig hiba csúszott. A dánok jól védekeztek, a végén már támadással szinte nem is foglalkoztak. A legvége előtt egy perccel volt egy távoli cseh lövés, de nagyon mellé ment.

Talán az utolsó cseh lehetőség volt ez, aminél Barák egy ívesen kipattanó labdát suhintott mellé. A csehek szinte végigtámadták a hosszabbítást, de érdemi veszély nélkül.

Vége a mérkőzésnek
CZE Csehország 1 : 2 Dánia DEN

Ennyi van még a negyeddöntőből, ennek inkább az egyre kétségbeesettebb támadásokat vezető csehek örülnek.

Könnyen felbillent az amúgy szépen épülő dán támadás végén, nagyon büntetőt akart kapni a csatár, de a bíró jelezte, ő nem dől be ennek.

Sárga lap
T. Kalas
CZE Csehország

Vydra esett el a dán tizenhatos előtt Kjær szorításában, a bíró viszont továbbot intett, ez nem tetszett az azonnal heves reklamálásba kezdő Krmenčíknek.

Nagy erőket mozgósítva mennek előre a csehek, a kockázatvállalás azonban veszélyekkel jár: Poulsen többször is nagy helyzetbe került, de elpuskázta a lehetőségeit, a bal oldalon felfutó Maehle pedig talán még ezeknél is nagyobb ziccert rontott. A dánok igyekeznek magasabban letámadni, a csehek ezért hosszabb labdákkal próbálnak előre jutni.

Sárga lap
M. Krmencik
CZE Csehország

Mæhle fordult le a védők mögé teljesen üresen, balról tört kapura, a labdát a jobb ládára téve figyelte, mit is csinál majd Václik, majd előtte laposan a rövidre, a cseh kapus pedig nagyot hárított. Középen volt érkező ember, velük talán jobban járt volna most Mæhle.

Fotó: Dan Mullan / Reuters
Fotó: Dan Mullan / Reuters

Az Eb-n ötgólos Schick ma már biztos nem előzi meg Cristiano Ronaldót. Közben Poulsen volt ismét elég veszélyes, Vaclíknak kellett nagyot védenie egy hatalmas tekerésnél.

Az utóbbi percekben ismét nagyobb lendülettel mentek előre a csehek, különösen Jankto aktív a bal oldalon, több jó elfutása, beadása és lövése is volt. A dánok most eléggé magukra húzták a cseheket, akiknek volt egy veszélyes jobb oldali szabadrúgása is, de Schmeichel kiütötte a labdát.

Egy szabadrúgás érkezett a kapu elé, elsőre úgy tűnt, Schmeichel melléütött, de később látszott, hogy öklözés helyett nyitott tenyérrel nyúlt, és pár ujjheggyel beleért a labdába, ezért sem lett jó a cseheknek.

Fotó: Dan Mullan / Reuters
Fotó: Dan Mullan / Reuters

Dinamikusabban kezdték a második félidőt a csehek, kétszer is résen kellett lennie Schmeichelnek, de harmadszorra már ő is tehetetlen volt. Patrik Schick az 5. találatát szerezte a tornán és Ronaldoval holtversenyben az első helyre lépett a gólkirályi címért folyó harcban. Utoljára ez Milan Barosnak sikerült a cseheknél, a támadó 2004-ben az elődöntőbe jutott csapatával és az aranycipőt is hazavihette 5 góllal. Schick teljesítménye azért is értékelendő, mert idén 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett csapatában, a Leverkusenben, a tornán pedig 5 mérkőzés/5 gól az átlaga eddig. A szépítés után rendezte sorait a dán védelem a nagy melegben, a pályára érkeztek friss emberek, a sérüléséből felépült Poulsen és Wass, valamint Norgaard is lehetőséget kapott, ez pedig újabb lehetőségekben is megmutatkozott.

A társak csak nagyon lemaradva, nagyon a szélen érkeztek, nem igazán tudott velük mit kezdeni a dánok játékába lendületet hozó Poulsen, aki végül laposan küldte kapura. Vaclík hárított, de elsőre kigurult a kezéből a labda, csak másodikra fogta meg biztosan.

Čelůstka jött le, helyén Brabec. Az imént ápolt Souček kapott közben hatalmas kötést a fejére.

Fotó: Tolga Bozoglu / Reuters
Fotó: Tolga Bozoglu / Reuters

Az utóbbi percekben a csehek nem tudtak már akkora nyomást gyakorolni az ellenfélre, mint a második félidő legelején. A dánok stabilizálták a védekezésüket, és inkább ők alakítottak ki nagyobb helyzetet, a bal oldalon Yussuf Poulsen futott el, de a cseh védők szépen tisztáztak.

Előbb a balon futott el úgy, hogy szó szerint lerázott egy embert magáról egy megkerülős csellel, nem hagyta, hogy lebirkózzák, majd Braithwaite-nek passzolt, hogy aztán az általa elszórakozott lehetőségből próbáljon meg mégis kihozni valamit. Ez a valami egy blokkolt lövés lett, aminek a végén Souček marad lent, Poulsen vétlen módon eltalálta a fejét.

14 perccel a csehek után. Dolberg és Damsgaard jönnek le, Poulsen és Nörgaard jönnek fel.

A második félidő legelején rögtön két veszélyes lövése is volt a cseheknek, akiken azonnal látszott az elszántság. Azokat még megúszták a dánok, de a harmadik nagy helyzetükből már betaláltak a csehek. Az első félidőben még nagyon stabil volt a dán védelem, de most pár perc alatt többször is meginogtak. Nyíltabb lett a meccs, a dánok most nehezebben jutnak ki a saját térfelükről.

Egy beadás után, fordulásból, kapásból tette sarokra Schick, ezt már nem érte el Schmeichel. Patrik Schick ezzel öt gólnál jár az Eb-n, beérte a már kiesett Cristiano Ronaldót, ha még egyszer betalál, ő lehet a gólkirály.

GÓL!
CZE P. Schick
CZE Csehország 1 : 2 Dánia DEN

Felvágódott a lövés Kjær válláról, így lett könnyű préda Schmeichelnek. A csehek irtózatosan bekezdtek a második félidőben, Jaroslav Šilhavý alaposan feltüzelte őket.

17 méterről bombázta rá, de pont a középen várakozó Schmeichel felé ment a labda. A lövés erejét jelzi, hogy a dán kapus fél térden csak furcsa mozdulattal tudott hárítani.

Egy perc sem telt el, máris jött az újabb cseh próbálkozás, Barák lövését tolta szögletre Schmeichel.

Holeš helyére érkezik Jankto, Masopustot pedig a 191 centi magas Krmenčík váltja.

A második félidőt a kettőt cserélő csehek kezdték.

Szakkommentár

Dánia a vezetés megszerzése után átadta a kezdeményezést a cseheknek, mégis ők irányították a játékot, alakították ki a veszélyes helyzeteket. Maehle fantasztikus formában futballozik az egész tornán, nem csak védekezésben, de támadásban is sokat tesz hozzá csapata teljesítményéhez, már Oroszország és Wales ellen is eredményes volt. Ezúttal sem akart kimaradni a jegyzőkönyvből, ezért a balhávéd pozíciójából jobb külsővel csavart középre Dolberg elé, aki a klubcsapatában, egész szezon alatt szerzett 6 góljának a felét a mai találatával már elérte az Európa-bajnokságon. Próbálkoznak a csehek, futnak az eredmény után, de továbbra is nagy területeket hagynak a felfutó két szélsőhátvéd mögött, a dánok pedig tökeletesen használják ki ezeket a felkínált lehetőségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!