Csehország–Dánia 1-2

2021. július 3. – 17:45

frissítve

Csehország–Dánia 1-2
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A dánok az első félidő elején és végén is betaláltak, ez elég volt a második félidőt irtózatos rohammal és szépítéssel nyitó csehek ellen. Dánia 1992 után újra Eb-elődöntős, akkor végül az Eb-t is megnyerték. Ellenfelük az ukrán-angol győztese lesz.

A mostani meccsen, és a legutóbbi kettőn összesen tíz gólt lőttek a dánok. Az utolsó csoportmeccsükön ugyanis 4-1-re verték az oroszokat, a nyolcaddöntőben 4-0-ra Walest, most pedig 2-0-ra vezetnek a félidőben.

A ráadás legnagyobb részében Mæhlét kellett ápolni, ezért is hagyott két helyett három percet a bíró, így viszont túl sok minden nem is történt. Mæhle viszont nagyon nehezen, sántikálva hagyta el a pályát, utána viszont szinte egyből visszaállt. Meglátjuk, le kell-e majd cserélni a közeljövőben.

Félidő
CZE Csehország 0 : 2 Dánia DEN

Mindkét csapat el tud jutni a másik tizenhatosáig, egyik válogatottnak sem túl hatékony a középpályás védekezése. A dánoknak veszélyesebbek a helyzeteik, a csehek többet mennek előre, ezért hátul jobban fellazulnak. Az északiak egy szép bal oldali akció után meg is szerezték a második góljukat is. A dánok jobban betömörülnek hátul, a csehek nehezen találnak fogást rajtuk.

Mæhle gyönyörűen tette be a kapu elé jobb külsővel a bal szélről, Dolberg remek ütemben érkezett, csak be kellett passzolnia belsővel a léc alá.

GÓL!
DEN K. Dolberg
CZE Csehország 0 : 2 Dánia DEN

Vaclík csak a tenyere aljával tudta hárítani a gyorsan érkező lövést, de szép védés volt, ahogy a gyors dán támadást is csak dicsérni lehet. Ezek most a dánok fő fegyverei, a csehek pedig inkább pontrúgásokból veszélyeztetnek.

Pont a kapuval szemben próbálkoztak volna egy ollózással a csehek, de hatalmas luft lett a vége. Így lett jó a labda Holešnek, aki kapura is tette, de Schmeichel hárított. Kezdenek felpörögni az események az első félidő hajrájában.

Nagy rohanást vágtak el a dánok, de végül hajszállal hosszú lett az utolsó passz, Vaclík vetődött ki a labdára. Az érkező dán játékos nagyon előzékeny volt, nem támadta meg a kapust.

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Az utóbbi tíz percben többet volt a cseheknél a labda, nagyobb erőket mozgósítva mentek előre. A rögzített helyzeteik mindig veszélyesek. Egy szöglet után volt egy jó fejesük, de fölé szállt a labda. A kontrákkal próbálkozó dánok azonban így is el tudnak jutni a cseh kapuig, de pontatlanok a lövéseik.

Nehéz volt sokáig eldönteni a labda csapódásából, hogy egy merész távoli kísérlet, ami a hosszú felsőt célozta meg, vagy inkább beadásról van szó. Végül kiderült, mindkettőnek rossz volt, a fejek fölött, illetve a kapu előtt is elhúzott a tekerés.

Középen nem volt ember, akit megjátszott volna a dán szélső, úgyhogy egyedül vállalta el a jobboldali megindulás végén. Kevésbé veszélyesek most a dánok, de a csehek továbbra sem nyugodhatnak meg, látszik, hogy a gyors megindulások bőven elég opciót jelentenek Dániánál arra, hogy ne lankadjon a cseh védők figyelme.

Szakkommentár

Ugyanazt a lendületes, kreatív támadófutballt bemutató dán válogatottat láthatjuk, mint akiket megszokhattunk a csoportmérkőzések folyamán. A három védő mellől folyamatosan fellépő Stryger Larsen és a baloldalon Maehle többször is megbontotta már a cseh védelmet, a sors fintora, hogy a három nagyobb lehetőség nem végződött góllal, viszont pontrúgásból eredményesek voltak. Egy szöglet után ment minden cseh játékos az emberével, Delaney, a legalacsonyabb érkező üresen maradt a 11-es ponton és onnan fejelhetett Vaclik kapujába. A cseh csapat egyelőre nagyon szélesen játszik, nagy a távolság a védővonal és Schick között, lehetőséget adva a pontos felpasszoknak, mélységi indításoknak.

A gól után aktívabbak lettek a csehek, próbáltak közelebb jutni a dán kapuhoz, de nem tudták kihasználni a lehetőségeiket. A dánoknak viszont volt egy igazán nagy lehetőségük, Höjbjerg nagyszerű labdájával futott el Damsgaard, de nem tudta elrúgni a kapus mellett. Kiegyenlítettebbé vált a meccs.

Nagyon rövidre sikerült a dán kapus kirúgása, Masopust indult meg vele, befelé cselezett, és bár ő is lövőhelyzetbe került, végül a kapu felé robogó Holešt indította, aki kicsit éles szögből Schmeichelt találta telibe.

Fotó: Dan Mullan / Reuters
Fotó: Dan Mullan / Reuters

Nincs meglepetés abban, hogy a korán hátrányba kerülő csehek fokozták a tempót, az előbbi, majdnem balul elsülő szöglet után nem sokkal megint a dán kapu előtt találták magukat. Ševčík egy lefejelt labdára érkezett, de nem tudta leszorítani a kapáslövést.

Damsgaard egy legalább 60 méteres, látszólag semmibe előrevágott labdából futhatta le a cseh védőket sikerrel. A védőjét megverve óvatosan próbálta meg eltenni a labdát a kapus mellett, ez sikerült is, de a gyenge lövést végül pár araszra a gólvonaltól állították meg a csehek.

Óvatos játékkal nyitottak a csapatok, de már az első percektől többet volt a dánoknál a labda, akik aztán egy szöglet után meg is szerezték a vezetést. A lendületüket ezután is megtartották, volt még egy veszélyesebb beadásuk. A csehek nem támadnak le magasan, a dán csapat viszonylag könnyen eljut az ellenfél tizenhatosának előteréig. Egyelőre ők dominálnak, nem hagyják kibontakozni a cseheket.

Delaney maradt üresen a kapu előtt, ez az első fejesgól a dánoktól az Eb-n.

GÓL!
DEN T. Delaney
CZE Csehország 0 : 1 Dánia DEN

A fehérben játszó dánok kezdtek. A csehek vörös felsőben és kék nadrágban.

A cseheknek utazási korlátozás nehezítette volna a bakui kiruccanást, de ahogy nézzük, a dán fanatikusokat sem nagyon mozgatta meg az azerbajdzsáni kaland lehetősége. Szinte kong az ürességtől a bakui Olimpiai Stadion.

Vannak azért persze picit sűrűbben töltött szektorok, de nem lesz pokoli hangulat a mérkőzésen.

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

A csehek nagyon érett játékkal, fegyelmezett védekezéssel és egy kiváló taktikával állították meg az addig veretlen hollandokat a nyolcaddöntőben, és jutottak a legjobb nyolc közé. Az addig átlagban több mint 15 helyzetet kialakító Hollandiának csak 7 kísérletet engedélyeztek, és egyetlen kaput eltaláló lövésre sem futotta Depayéknak. A meggyőző játékhoz és az mérkőzés utolsó negyedében szerzett gólokhoz az is kellett, hogy de Ligt piros lapot gyűjtsön be az 55. percben.

Dánia, Svájc mögött csoportmásodikként jutott ki az Európa-bajnokságra úgy, hogy egyetlen mérkőzést sem veszítettek el a kvalifikáció alatt (4 győzelem / 4 döntetlen). Meggyőző játékkal jutottak a legjobb 8 közé, Wales csapatának csak egy kaput eltaláló lövést engedélyezve úgy, hogy közben 16 helyzetet is kialakítottak és 8 kaput eltaláló lövésük is volt.

A cseheknél visszatért a hollandok elleni eltiltásából a védelem bal szélén játszó Jan Bořil, akit Pavel Kadeřábek ugyan jól pótolt, de neki nem ez az első számú posztja, így logikus, hogy nem ő maradt a kezdőben. Említhető még, hogy maradt a hollandok ellen jól teljesítő Tomáš Vaclík a cseh kapuban, Vladimír Darida tehát nem kapta vissza a helyét.

A dánok 3-4-3-as felállásban játszanak majd, de a középpálya eléggé billegős lesz, Joakim Mæhle a balon sokkal többet lép majd fel a támadósor mellé, mint Jens Stryger Larsen a balon. Nincs egyébként változás a dán kezdőben a Wales elleni 4-0-t összehozó csapathoz képest, Kasper Hjulmand kapitány okkal bízik a kiütéses sikert arató tizenegyben.

  • Csehország: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek – Holeš, Souček – Masopust, Barák, Ševčík – Schick
  • Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjær, Vestergaard – Wass – Höjbjerg, Delaney, Mæhle – Braithwaite, Dolberg, Damsgaard
Joakim Maehle a Wales elleni nyolcaddöntőn – Fotó: Olaf Kraak / Reuters
Joakim Maehle a Wales elleni nyolcaddöntőn – Fotó: Olaf Kraak / Reuters

Csehország az utolsó 8 mérkőzéséből mindösszesen hármat nyert meg, Olaszországtól, Walestől és Angliától is kikaptak a közelmúltban. Az Európa-bajnokságon viszont eddig csak 2 gólt kaptak. A dánok az elmúlt 32 mérkőzésükön csak Belgiumtól szenvedtek vereséget (3-szor), ha a finnek elleni, Eriksen sérülése miatt lelkileg megterhelő meccset nem számítjuk. Az utolsó két találkozóján Dánia nyolc gólt szerzett. A két csapat utolsó 6 mérkőzéséből háromszor 1-1-es, kétszer 0-0-s döntetlen született.

2004 óta ez Dánia első negyeddöntője, akkor is Csehországgal találkoztak Portóban és vesztettek 3-0 arányban. Tomas Galasek, a cseh válogatott másodedzője játszott azon a találkozón, Jaroslav Silhavy, a jelenlegi szövetségi kapitány pályaedző volt. Csehország, amióta Csehszlovákia 1993-ban feloszlott, minden Európa-bajnokságra kvalifikáltatta magát, 1996-ban döntőt játszhattak Németország ellen, melyet 2-1-re elvesztettek.

Bár igazából annyian emlegették Dániát titkos favoritként a torna előtt, hogy annyira nem is lenne meglepő, hogy idáig jutottak. Azonban a válogatott első mérkőzése majdnem tragédiába torkollott, mert a csapat legnagyobb sztárjának, Christian Eriksennek a finnek elleni csoportmeccsen megállt a szíve, és a pályán élesztették újra. A dánok ezután álltak fel, jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol Walest 4-0-val búcsúztatták. A csehek a csoportjukból továbbjutva az addig menetelő Hollandiát ejtették ki, 2-0-ra nyertek a Puskás Arénában.

Ilyen előzményekkel megyünk neki a negyeddöntőnek, melyet Koroknai Gergely és Bozzay Balázs fog közvetíteni, Hrutka János pedig a szakkommentátorunk lesz a mai mérkőzésen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!