Attól tart a WHO, hogy a járvány újabb hullámát indíthatja el a foci-Eb

2021. július 1. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a foci-Eb alatt a stadionokban, kocsmákban összegyűlő tömegek miatt kezdtek el emelkedni az esetszámok a rendező országokban, írja a Reuters. Múlt héten 10 százalékkal több új koronavírusos esetet regisztráltak Európában, mint a korábbi időszakban, amikor tíz héten keresztül csökkenő tendenciát mutatott az esetszámok alakulása. A WHO szerint az utazások, a különböző országokból származó szurkolók keveredése, a távolságtartási szabályok fellazulása kedvez a vírus terjedésének, különösen most, amikor a leginkább fertőzőképes delta variáns kezd dominánssá válni Európában.

Nem csak arról van szó, hogy a stadionokban több ezer ember gyűlik össze, a buszokon és a kocsmákban is óhatatlanul tömeg alakul ki. A WHO attól tart, hogy őszre berobbanhat a járvány újabb hulláma a kontinensen, ha addig nem sikerül elég embert beoltani. Az UEFA álláspontja szerint a helyszíneken alkalmazott szabályok teljesen összhangban vannak a rendező országok által meghatározott járványügyi előírásokkal.

Horst Seehofer német belügyminiszter korábban felelőtlennek nevezte az európai szövetséget, amiért engedélyezte, hogy több tízezer szurkoló lehessen a meccseken. Seehofer a Wembley mellett a budapesti Puskás Arénát hozta fel példaként, ahol az összes meccs telt házzal, körülbelül 60 ezer néző előtt mehetett. Angel Merkel kancellár is a Puskásra utalt, amikor arról beszélt egy alkalommal, hogy jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy a legjobb ötlet telt házas meccseket tartani. A Wembley-ben rendezett elődöntőkön és a döntőn szintén körülbelül 60 ezren lehetnek majd.

Skócia a példa, hogy van összefüggés az Eb és a vírus terjedése között: az országban csaknem kétezer koronavírus-fertőzést hoztak összefüggésbe az eseménnyel. A skóciai közegészségügyi hivatal 1991 olyan megbetegedésről tud, ami valamilyen módon kapcsolódik a futballhoz. Azokat a fertőzötteket sorolta ebbe a kategóriába, akik június 11. és 28. között ott voltak a glasgow-i vagy a londoni Eb-meccseken, netán a glasgow-i szurkolói zónában vagy egy kocsmában közösen nézték a meccseket. A fertőzöttek kétharmada, 1294 fő a június 18-i angol–skót meccshez köthető. A figyelmeztetés ellenére több tízezer skót belépőjegy nélkül is elutazott Londonba. A Wembley-be csak 2600 vendégszurkolót engedtek be, közülük később 397 személynek lett pozitív a koronavírustesztje.

A szlovák kormány is aggódott a lehetséges következmények miatt, ezért arra kérték azt a több száz szlovákiai szurkolót, akik kint voltak a magyar–portugál Eb-meccsen, hogy hazatérve teszteltessék magukat.

Budapesten is több ezer portugál, francia holland és cseh szurkoló fordult meg az elmúlt hetekben, de ez a járványügyi adatokon még nem látszik: az elmúlt 24 órában 32 új esetet regisztráltak, hússzal kevesebbet, mint előző nap, és tíz hónapja most először nem halt meg senki koronavírus-fertőzöttként Magyarországon. Korábban beszámoltunk arról, hogy a június 19-i magyar–francia meccsen egy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család is a szurkolók között ült a Puskás Arénában. A Koronavírus Sajtóközpont közlése szerint keddig 9 esetben azonosították a koronavírus delta (indiai) variánsát Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!