Elmarad a címvédés, a belgák kiejtették Ronaldóékat

2021. június 27. – 23:10

frissítve

Elmarad a címvédés, a belgák kiejtették Ronaldóékat
Thorgen Hazard ünnepli a gólját a portugálok elleni meccsen – Thanassis Stravkis / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Belgium egyetlen kaput eltaláló lövéssel ejtette ki az Eb-címvédő portugálokat, Thorgan Hazard bombája nagyon beakadt. Cristiano Ronaldóék az utolsó 20 percet lényegében végigtámadták, egy nagy fejesnél és egy kapufánál viszont nem jutottak közelebb az egyenlítéshez. Belgium Olaszországgal folytatja a negyeddöntőben.

A Hollandia-Csehország után egy igazi rangadóval folytatódott a nyolcaddöntők sora: a portugálok Belgiummal játszottak. A címvédő nem is kaphatott volna erősebb ellenfelet az egyenes kieséses szakasz első körében: A The Analyst elemzőoldal számításai szerint a vb-bronzérmes belgáknak háromszor annyi esélyük van a végső győzelemre, mint Cristiano Ronaldóéknak. Eddig esélyeshez méltóan játszottak a belgák, mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, 7 gólt rúgtak és csak egyet kaptak, egyedül a dánok tudták valamelyest megszorongatni őket. Ugyanakkor a hollandok mutatták meg a mérkőzés előtt néhány órával korábban, hogy a hibátlan csoportkörös teljesítmény csalóka lehet.

(Élő tudósításunkat itt tudja visszanézni.)

A portugáloknak döcögősebben indult az Eb, csak csoportharmadikként jutottak tovább a franciák és a németek mögött. 2016-ban is hasonlóan kezdték a tornát, és tudjuk, mi lett a vége. Ronaldo formájára most sem lehet panaszuk, a Juventus 34 éves sztárja 5 gólig jutott a csoportmeccseken, amivel beállította iráni Ali Daei rekordját. A belgák öt éve a negyeddöntőben búcsúztak, Walestől kaptak ki nagy meglepetésre. Belga oldalon az Inter csatárát lehet kiemelni, Romelu Lukaku három gólnál jár, az oroszok és a finneknek talált be. Sérülés miatt a belgák másik klasszisa, Kevin De Bruyne csak a második körben szállt be, és egyből góllal, gólpasszal mutatkozott be az Eb-n.

A két válogatott először találkozott nagy tornán, legutóbb 2018. nyarán játszottak egymás ellen, akkor 0-0-ra végeztek egy barátságos meccsen. Roberto Martínez csapata 12 meccses veretlenségi sorozattal érkezett a nyolcaddöntőre, tavaly októberben kaptak ki utoljára. A belgák legjobb összeállításukban vágtak neki a nyolcaddöntőnek, De Bruyne és Hazard is ott volt a kezdőben, míg a portugál csapatból Semedo és Danilo sérülés miatt maradt ki.

Az első negyedórában a belgák játszottak fölényben, ami nagyrészt a labdabirtoklási arányon és a passzok számán látszott meg, komoly helyzetük nem akadt. A portugálok átadták a területet, jórészt saját térfelükre visszahúzódva védekeztek. Az első gólszerzési lehetőség mégis előttük adódott, az 5. percben Liverpoolban játszó Diogo Jota törhetett be a tizenhatoson belülre Sanches átadása után, lövése azonban elkerülte Thibaut Courtois kapuját. Sok mindent elmond a két csapat támadójátékáról, hogy a 40. percig kellett várni az első szögletre.

Cristiano Ronaldo szabadrúgása a 25. percben a belgák ellen – Fotó: Lluis Gene / POOL / AFP
Cristiano Ronaldo szabadrúgása a 25. percben a belgák ellen – Fotó: Lluis Gene / POOL / AFP

A 25. percben egy portugál szabadrúgás rázta fel a lassan csordogáló meccset. Ronaldo tűzte kapura a labdát a tizenhatos csücskéről, Courtois csak kiütni tudta a löketet. Joao Palhinha startolt rá a kipattanóra, fejese azonban már nem volt veszélyes a belga kapura. Felbátorodtak ettől a portugálok, kezdték átvenni a meccs irányítását, védekezésük is agresszívebbé vált. Az utolsó percekben magukra találtak a belgák: először Lukaku szólózott nagyot a 37. percben, az utolsó pillanatban tudták elvenni tőle a labdát a védők, majd Thomas Meunier próbálkozott egy Modrić-féle távoli lövéssel.

Csapattársa már jobban célzott: a 42. percben a Dortmundban futballozó Thorgan Hazard lőtt hatalmas gólt a tizenhatos sarkáról. Hiába helyezkedett jól a portugál kapus, pont előtte jött ki a csavar a lövésből, és erre már nem tudott reagálni. Ez volt a belgák első kaput eltaláló lövésük, rögtön gólt lett belőle.

Rosszul kezdődött a belgák számára a második félidő: sérülés miatt le kellett cserélni De Bruyne-t, Dries Mertens váltotta. A Manchester City irányítója az Eb előtt is sérült volt, a BL-döntőn szenvedett orr- és szemüregcsonttörést, meg is kellett műteni. Ezúttal egy keményebb szerelés miatt kellett idő előtt elhagynia a pályát.

Kevin De Bruyne-t kellett lecserélni sérülés miatt – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP
Kevin De Bruyne-t kellett lecserélni sérülés miatt – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP

Rákapcsoltak az 1-0-s hátrányban játszó portugálok, jobban erőltették a támadásokat, mint az első félidőben, a belgák kontrázásra rendezkedtek be. A portugál szövetségi kapitány João Félix és Bruno Fernandes beküldésével még támadóbbá alakította csapatát. Két kisebb lehetőség jelezte a fokozódó portugál nyomást: az 58. percben Jota tudott kapura fordulni, de az estében eleresztett lövés fölé szállt, a 60. percben pedig a nemrég becserélt Félix fejesét fogta könnyedén a kapus.

A 77. percben majdnem elszabadultak az indulatok, a belgák megelégelték a portugálok szabálytalanságait, még a kispadról is beszaladtak a pályára. Először Lukakut vágták fel, a csatár fejét is eltalálta a védő, aztán Pepe gázolta el csúnyán a gólszerző Hazard-t.

Főleg Pepét kellett nyugtatgatni – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP
Főleg Pepét kellett nyugtatgatni – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP

Az utolsó tíz percben mindent egy lapra feltéve támadtak a portugálok, teljesen beszorultak a belgák. Majdnem meg is lett az óriási nyomás eredménye: a 82. percben Courtois védte Rubén Dias középre tartó fejesét, a 83. percben viszont csak szemmel verte Raphael Guerreiro kapáslövését, ami a kapufán csattant. A hajrában újabb kulcsjátékosát vesztette el a belga csapat, ezúttal Eden Hazard sántikált le. A hosszabbításban még João Félixnek volt egy ígéretes lövése, de az sem talált kaput, így maradt az 1-0, kiestek a címvédő portugálok. Belgium a negyeddöntőben Olaszországgal játszik.

Belgium-Portugália: 1-0 (1-0)

  • Gólszerzők: T. Hazard (42.)
  • Sevilla, vezette: Felix Brych (német)

Nyolcaddöntők további menetrendje:

  • június 28. 18:00: Horvátország-Spanyolország (Koppenhága) – élőben a Telexen
  • június 28. 21:00: Franciaország-Svájc (Bukarest)
  • június 29. 18:00: Anglia-Németország (London) – élőben a Telexen
  • június 29. 21:00: Svédország-Ukrajna (Glasgow)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!