Megvan a nyolcaddöntők első nagy meglepetése, a csehek simán kiejtették Hollandiát

2021. június 27. – 20:08

frissítve

Megvan a nyolcaddöntők első nagy meglepetése, a csehek simán kiejtették Hollandiát
Fotó: Alex Pantling / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas meglepetésre Csehország 2-0-ra verte a jóval esélyesebbnek tartott, ám ezúttal rettenetesen játszó, emberhátrányba is kerülő Hollandiát a nyolcaddöntőben.

Hollandia három győzelemmel, és 9 ponttal jutott tovább a csoportkörből a kieséses szakaszba, ám az vasárnap is jól látszott a holland szurkolók reakciójából, hogy Frank de Boer szövetségi kapitánynak ezzel sem sikerült meggyőznie őket arról, hogy méltó a válogatott kispadjára. Ennek fő oka, hogy a hollandok egy elég könnyű csoportból jutottak tovább, és bár a nyolcaddöntőben megint nem a torna egyik nagy esélyesével kerültek szembe a csehek képében,

az egyértelmű volt, hogy jobban meg kell majd erőltetniük magukat a győzelemhez.

A cseh válogatott ugyan csak a harmadik lett a maga csoportjában, de a vb-ezüstérmes horvátokkal 1-1-es döntetlent játszottak, a skótokat magabiztosan verték, és az angolok is megszenvedtek velük. A csehek már a csoportkörben megmutatták, hogy nagyon szervezetten tudnak védekezni, és tökéletesen fojtják meg az ellenfél játékát, azt pedig már előzetesen sejteni lehetett, hogy a hátulról, sok passzal építkező hollandoknak ez nem fog ízleni.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A hollandok természetesen így is nagy esélyesnek számítottak, és ahogy arra számítani lehetett, elég nagy vehemenciával is vágtak bele a meccsbe, és több veszélyes szituációt is ki tudtak alakítani, de a kaput nem találták el. A csehek pedig ennél csak szorosabbra fűzték a védelmüket, amivel a hollandok semmit nem tudtak kezdeni. Így szépen le is ült a játék, egészen a félidő hajrájáig, amikor majdnem a csehek kerültek előnybe, Barák lőhetett néhány méterre a kaputól, de fölé vágta a labdát.

A második félidő elején aztán úgy tűnt, hogy az addig látványosan szenvedő, enervált és koncepció nélkül játszó hollandoknak sikerült helyretenniük a dolgokat. Malen már az 52. percben megszerezhette volna a vezetést, de hiába kapott jó labdát, aztán hiába játszotta át szépen az emberét is, a végén ahelyett, hogy átemelte volna Václikot, lényegében belevezette a jól érkező kapusba a labdát, így maradt a 0-0.

Ez pedig csak az első felvonás volt a holland rémálomban, rögtön ezután ugyanis De Ligtet kiállították szándékos kezezésért, mert a videóbíró alapján a játékvezető – egyébként teljesen jogosan – úgy ítélte meg, hogy a fiatal védő egyértelmű gólszerzési lehetőséget akadályozott meg azzal, hogy az érkező Schick mellett estében kézzel nyúlt a labda után. Ezzel ő lett a negyedik holland, akit leküldtek az Eb kieséses szakaszában – érdekes statisztika, hogy mind a négy alkalommal a csehek (vagy a csehszlovákok) ellen történt ilyen.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A hollandok eddig sem játszottak túl jól, de azzal, hogy emberhátrányba kerültek, tényleg lehetetlen helyzetbe kerültek, a csehek pedig ki is használták a lehetőséget, és egyre veszélyesebb helyzeteket alakítottak ki. A 68. percben pedig ennek meg is lett az eredménye, Tomáš Holeš fejelte be a csehek első gólját, egy szabadrúgás után Kalastól pattant hozzá a labda, ő pedig köszönte szépen a túloldalon ragadt Stekelenburgnek, és könnyedén fejelt az üres kapuba.

Innentől már tényleg csodára lett volna szüksége a hollandoknak ahhoz, hogy egyáltalán hosszabbításra mentsék ezt a meccset, de a csehek érezhetően megérezték a vérszagot, és teljesen beszorították a hollandokat. A 80. percben végül Patrick Schick kényszerítette térdre végleg a hollandokat, Holeš passzából vágta be a csehek második gólját is, a 2-0-val pedig már bő tíz perccel a lefújás előtt el is döntötte a meccset. A hollandok tényleg borzalmas meccset játszottak, egyetlen kaput eltaláló lövésük sem volt, így teljesen megérdemelten estek ki.

A csehek így a legjobb nyolc között a Walest kiütő dánokkal találkoznak majd július 3-án, 18.00-tól Bakuban.

Hollandia – Csehország 0-2 (0-0)

  • Budapest, Puskás Aréna, vezette: Szergej Karaszjov (orosz)
  • Gólszerzők: Holeš ('68), Schick ('80)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!