Tovább él a dán Eb-álom: Walest 4-0-ra kiütve negyeddöntősök

2021. június 26. – 20:01

frissítve

Tovább él a dán Eb-álom: Walest 4-0-ra kiütve negyeddöntősök
Kasper Dolberg a Wales ellen szerzett második gólját ünnepli – Fotó: Olaf Kraak / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjének mindkét résztvevője felszállóágon vágott bele az egyenes kieséses szakaszba, még úgy is, hogy Wales a házigazda olaszok elleni vereséggel fejezte be a csoportkört, az ugyanis egy döntetlen és egy győzelem után már lényegében mindegy volt nekik a továbbjutás szempontjából. Ellenfelük, Dánia két vereség után az utolsó fordulóban, Oroszország 4-1-es kiütésével jutott be a legjobb 16 közé – a kései ébredés természetesen elválaszthatatlan attól, ami Christian Eriksennel történt, amikor a finnek elleni első meccsen megállt a szíve, majd a pályán élesztették újra.

A két korai vereség miatt Dánia lényegében már a csoportkör legvégén belekezdett az egyenes kieséses szakaszba, a nyolcaddöntő tétje viszont őket és Walest is óvatos kezdésre késztette. Wales nagyjából 10 perc után kezdte fokozni a tempót, elsősorban Gareth Bale-nek köszönhetően, aki úgy húzott el rendre a jobbon, mint egy mágnesvasút.

Ez viszont nem hozott őrületesen nagy helyzeteket, de legalább Wales akarata érvényesült, leginkább azzal, ahogy a csapat két legjobbját, Bale-t és Aaron Ramsey-t be tudták vonni a játékba. Legalábbis egy ideig, a félidő feléhez közeledve ugyanis Dánia is felszívta magát, volt olyan ötperces szakasz, amikor négy szögletet rúgtak szinte egymás után – de végül nem szögletből, hanem egy szépen felépített támadást lezáró egyéni megmozdulásból lett a félidő első említhető eseménye, egyből egy gól.

Kasper Dolberg a tizenhatos előtt befelé húzódva, 17 méterről lőtt keresztbe a kapu bal oldalába, előnyhöz juttatva a dánokat. Dolberg először kezdett a dánoknál az idei Eb-n, egyből abban az amszterdami stadionban, amiben 2019-ig sokat játszott, hiszen az Ajax játékosa volt. A 23 éves Dolberg kalandos úton jutott el oda, hogy végre kezdő lehessen az Eb-n, és egy ennyire fontos gólt szerezhessen. Az elmúlt egy éven belül átesett egy vakbélműtéten, kétszer volt koronavírusos – legutóbb márciusban, korábban pedig klubcsapatában, a Nice-ben egy csapattársával, Lamine Diaby Fadigával került nézeteltérésbe, miután az ellopott tőle egy 25 millió forint értékű karórát.

Dolberg a második félidő legelején még nagyobb hőssé vált. A dánok egy erősen szabálytalannak tűnő jelenetből fordulhattak, majd Martin Braithwaite húzott el a jobbszélen. A beadása pontatlan lett ugyan, de Neco Williams felszabadítása irtózatosan pocsékra sikerült, lényegében gólpasszt adott Dolbergnek, aki könnyedén vágta be a labdát egészen közelről, megduplázva a dán előnyt. (A videóbíró megnézte az esetet, de alighanem a gólhoz képest túl korainak ítélte, ami után bőven volt lehetősége visszaállni Walesnek.)

A kétgólos hátrányban az idő múlásával egyre kétségbeesettebb helyzetbe kerülő walesiek pár távoli lövésnél nagyobb helyzetet a folytatásban sem tudtak felmutatni, és az irányítást sem nagyon tudták átvenni. Sokkal többet volt a dánoknál a labda, ami lehetőségeket is eredményezett, a 65. Percben például Mathias Jensen balról megindított tekerése kerülte el centikkel a hosszú felsőt, jelezve, hogy maradt még tartalék dán oldalon.

Tartalékból pedig volt bőven – a játék képe alapján az utolsó 20 percben elsőre simán tűnhetett volna úgy, hogy a dánok vannak kétgólos hátrányban, ők mentek előre, ők hajtottak, miközben Wales teljesen kedvetlenül várta a meccs végét. A 86. percben akár a harmadik dán gól is meglehetett volna, de Braithwaite közvetlen közelről kapufát rúgott egy szöglet után, az ismétlésből pedig Joachim Andersen lőtte el keresztben a kapu előtt a labdát.

Ezzel persze csak elodázódott az a bizonyos harmadik gól, a teljesen üresen hagyott Joakim Mæhle kapott gyönyörű keresztlabdát Jensentől, majd befelé cselezve rendkívül higgadt megoldást választott, amikor kilőtte a rövid felsőt.

Az eseményeknek ezzel még nem volt vége, Wales sorban a második meccsén gyűjtötte be piros lapot – ezzel három kiállításból kettő az övék az Eb-n – , Harry Wilson hátulról becsúszva, nagyon elkésve vágta fel a gólszerző Mæhlét.

Sőt, a hosszabbítás perceire még egy slusszpoén is jutott. Braithwaite még szerzett egy nagyon sokáig videóbírózott gólt, végül kihozták, hogy nem volt lesen, így 4-0-ra nyertek a dánok, a legutóbbi két meccsükön összesen 8 gólt szerezve.

Győzelmével Dánia az egész Eb-t nézve a leghosszabb pihenőre számíthat a győzelmének köszönhetően, ugyanis július 3-án, Bakuban játsszák majd a negyeddöntőjüket. Az ellenfél vasárnap kora este derül majd ki, a budapesti holland-cseh nyolcaddöntő győztesével találkoznak majd.

A továbbjutás egyébként fontos dán futballtörténeti évfordulón jött, napra pontosan 29 éve nyerte meg Dánia azt az 1992-es Eb-t – 2-0-ra Németország ellen –, amire ugye csak napokkal a torna kezdete előtt, Jugoszlávia visszalépése miatt hívták be őket. Ha Hollandia jutna tovább vasárnap, az érdekes párharcot jelentene, 1992-ben ugyanis pont a hollandokkal elődöntőztek a dánok a nagy végső győzelem előtt.

Wales–Dánia 0–4 (0–1)

  • Amszterdam, vezette: Daniel Siebert (német)
  • gólszerzők: Kasper Dolberg (27., 48.), Joakim Mæhle (88.), Braithwaite (90+6.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!