Szivárványszínű hirdetések is lesznek a Puskás Arénában rendezendő Eb-nyolcaddöntőn

2021. június 26. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta, hogy LMBTQ-témájú, szivárványos hirdetések jelenjenek meg a pályaszéli reklámtáblákon az Európa-bajnokság hátralévő meccsein. Ez igen nagy fordulat ahhoz képest, hogy az UEFA néhány nappal ezelőtt még elutasította, hogy a müncheni Allianz Arénát szivárványos színekben világítsák ki a német-magyar mérkőzés ideje alatt – írja a The Athletic.

Az Eb első nyolcaddöntőjén, az amszterdami Johan Cruyff Arénában rendezett Dánia-Wales mérkőzésen már láthatóak voltak ezek a reklámok. A Volkswagen, a Heineken, a Booking.com és a JustEat reklámjai is szivárványszínben jelentek meg a meccs alatt.

A Booking.com megerősítette, hogy szivárványtémájú hirdetése a nyolcaddöntők valamennyi mérkőzésén látható lesz, beleértve a vasárnapi Hollandia-Csehország mérkőzést is, amit a budapesti Puskás Arénában rendeznek. Az UEFA közleménye azt írja: „Az UEFA teljes mértékben támogatja, hogy a szponzoraik a tolerancia és az elfogadás üzenetét közvetítik. Szilárdan hiszünk a mindenki számára biztosított egyenlő jogokban, és ez magában foglalja az LMBTQI+ közösség támogatását.”

A walesi válogatott a dánok elleni Eb-nyolcaddöntő előtt 2021. június 26-án, Amszterdamban – Fotó: Olaf Kraak / POOL / AFP
A walesi válogatott a dánok elleni Eb-nyolcaddöntő előtt 2021. június 26-án, Amszterdamban – Fotó: Olaf Kraak / POOL / AFP

Ugyanakkor kedden az UEFA még elutasította a müncheni polgármester, Dieter Reiter javaslatát, hogy a Németország-Magyarország mérkőzésre szivárványszínekben világítsák ki az Allianz Arénát, mintegy reflektálva a magyar kormány által megszavazott melegellenes törvényre.

Az UEFA akkor azt közölte, hogy a kérés politikai kontextusa miatt nem engedélyezték a stadion szivárványszínű világítását. Erre több német város, vállalat és a legnagyobb európai futballklubok fejezték ki szolidaritásukat az LMBTQ-közösség tagjaival.

Csányi sportszerű viselkedést kér a magyar szurkolóktól

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor arra kér minden magyar szurkolót, hogy sportszerűen viselkedjen a Hollandia-Csehország Európa-bajnoki-nyolcaddöntőn.

„Kérek mindenkit, hogy minden tekintetben sportszerűen szurkoljon, tartózkodjon a himnuszok kifütyülésétől, továbbá minden olyan kirekesztő (rasszista, homofób, soviniszta) megnyilvánulástól, mely beárnyékolná a magyar nemzeti válogatott és a szurkolók elismerésre méltó teljesítményét, és ez által az ország megítélését.

Kérem ezt tartsák be akkor is, amikor mások részéről provokációt tapasztalnak. A fentieket nem a Magyar Labdarúgó Szövetség miatt, hanem a magyar labdarúgás, a szurkolók és a magyar válogatott érdekében kérem Önöktől” – írta az MLSZ oldalán közzétett közleményben.

Csányi szerint ahhoz, hogy Magyarország a jövőben is rangos sporteseményeket rendezhessen, a kitűnő szervezés mellett a sportszerű légkör is elengedhetetlen. „Vendéglátóként ki kell vívni a széleskörű nemzetközi elismerést ezen a téren is” – írta.

A holland válogatott csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum kijelentette, hogy ha rasszista bekiabálásokat fog hallani a Puskás Arénában, akkor jó eséllyel levonul a pályáról. Aggodalma nem teljesen alaptalan, ugyanis az UEFA vasárnap vizsgálatot indított a magyar–francia meccsen történtek miatt, mert diszkriminatív szurkolói gesztusokról kaptak jelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!