A hollandok csapatkapitánya szivárványos karszalagban fog játszani a budapesti Eb-meccsen

2021. június 23. – 00:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland futballválogatott bejelentette, hogy csapatkapitányuk, Georginio Wijnaldum szivárványos, „One Love” feliratú karszalagban fog játszani június 27-én a budapesti Puskás Arénában rendezett Eb-nyolcaddöntőn.

„A karszalag viselésével azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy az elfogadás mellett állunk ki. Ellenezzük a kirekesztés és a megkülönböztetés minden formáját. Reméljük, hogy bárkit támogatni tudunk ezzel, aki úgy érzi, hogy bárhol a világon diszkriminálják” – mondta Wijnaldum.

A holland válogatott először 2020 novemberében, a spanyolok elleni meccs előtt viselte a One Love logóval ellátott melegítő trikókat, amiket a márciusi világbajnoki selejtezőmérkőzések, valamint a májusi és júniusi felkészülési mérkőzések előtt is használták a játékosok. „A One Love kampánnyal mi – a holland nemzeti labdarúgó-válogatott, a holland futballszövetség és a labdarúgásban érintettek – azt propagáljuk, hogy a kirekesztés és a megkülönböztetés ellen állunk ki” – írják.

Fotó: onsoranje.nl
Fotó: onsoranje.nl

Kedden az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megtiltotta, hogy a szerdai német–magyar meccs idejére szivárványszínűre világítsák ki a müncheni Allianz Arenát – hiába állt ki a kezdeményezés mellett a bajor város teljes közgyűlése és Bajorország kereszténydemokrata miniszterelnöke, Markus Söder is.

A kezdeményezést széles körű társadalmi konszenzus övezte Németországban, egyaránt állt ki mellette a politikai jobb- és baloldal, hogy ezzel fejezze ki az ország a tiltakozását a múlt héten megszavazott melegellenes magyar törvények ellen. Kedd délután a német kormány is csatlakozott az LMBT-ellenes törvényeket elítélő uniós nyilatkozathoz, az elmúlt órákban pedig több magáncég és futballcsapat is szivárványszínű akciókkal tiltakozott az UEFA döntése ellen.

Ugyanakkor a német válogatott csapatkapitánya, Manuel Neuer szivárványos karszalagban fog védeni a szerdai meccsen, az UEFA ebben nem talált kivetnivalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!