Nagyon úgy tűnik, mégsem lesz szivárványszínű a müncheni stadion a német–magyaron

2021. június 21. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, nem fog szivárványszínekbe öltözni a müncheni Allianz Arena a szerdai német–magyar meccsen. Az UEFA csak a megbeszélt egységes dizájnt engedi az Eb-helyszíneken.

A Bild információi szerint valószínűleg nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion a Németország–Magyarország Eb-meccsen, ez ugyanis ellenkezne az UEFA lefektetett elveivel. Előbb Magyarországon indult online petíció a müncheni stadion szivárványos kivilágításáért, hogy ezzel is tiltakozzanak a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen.

Az ötlet elég komoly politikai támogatást kapott Bajorországban. Dieter Reiter müncheni polgármester és Markus Söder bajor miniszterelnök, a közelmúltig a Fidesz szövetségesének számító CSU vezére is támogatta a kezdeményezést; Söder szerint a szivárvány „a társadalmi szabadságot jelképezné”.

A Bild információi szerint azonban a magyar–németen mégsem lesz szivárványos kivilágítás, az ugyanis nem felelne meg az UEFA Eb-szabályainak. Ezek alapján a mérkőzéseknek otthont adó 11 stadion kizárólag az UEFA saját színeiben és a házigazda országok színeiben pompázhat.

Ezt erősítette meg a német bulvárlapnak Jens Grittner, a Német Labdarúgó-szövetség szóvivője is: „Az UEFA szabályozza az egységes stadiondizájnt, és jó ok van rá, hogy ehhez tartsuk magunkat. Talán nem feltétlenül kell megváltoztatni a fényeket a szerdai meccsnapon.”

Ahogy korábban megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására: károsnak tartja a sport és a politika összekeverését.

Jövő kedden egyébként, amikor Németországban a Pride-hoz hasonló melegjogi felvonulást tartják, az Allianz Arena mégiscsak megkapja a szivárványos kivilágítást, igaz, akkor nem lesz mérkőzés a stadionban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!