Müncheni szivárványstadion: német cégek után az FC Barcelona is tiltakozik az UEFA döntése ellen

2021. június 22. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden az UEFA megtiltotta, hogy a szerdai német–magyar futballmeccs idejére szivárványszínnel vetítsék be a mérkőzésnek otthont adó müncheni Allianz Arenát – hiába állt ki a kezdeményezés mellett a bajor város teljes közgyűlése és Bajorország kereszténydemokrata miniszterelnöke, Markus Söder is.

A kezdeményezést széles körű társadalmi konszenzus övezte Németországban, hiszen egyaránt állt ki mellette a politikai jobb- és baloldal, hogy ezzel fejezze ki az ország a tiltakozását a múlt héten megszavazott melegellenes magyar törvények ellen. Kedd délután a német kormány is csatlakozott az LMBT-ellenes törvényeket elítélő uniós nyilatkozathoz, az elmúlt órákban pedig több magáncég és futballcsapat is szivárványszínű akciókkal tiltakozott az UEFA döntése ellen.

„Kedves UEFA, kár ezért, ez bizony egy öngól volt!” – írta Facebook-oldalán a legnagyobb német bolthálózat, az EDEKA, egy magyarra lefordíthatatlan szóvicc társaságában:

Hasonló akcióra szánta el magát a német RTL legnagyobb konkurense, a ProSieben: a tévécsatorna szerdán szivárványszínűre cseréli a logóját – ahogyan tette azt pár napja a magyar RTL Klub is. „Ha az Allianz Arena nem teheti meg – mi megtehetjük. És meg is AKARJUK tenni. Egy fontos jelzést mutatunk holnap az emblémánk megváltoztatásával” – írta Twitterén a ProSieben főszerkesztője.

A humorista Freshtorge, a Volkswagen és a BVG, a berlini közlekedési vállalat is az egyenjogúságot és a sokszínűséget hirdető poszttal jelentkezett.

Ahogy arról már írtunk korábban, a szerda esti meccs idejére több másik német stadion is a szivárvány színeiben lesz majd kivetítve: az 1. FC Köln szerint ez „jelzés a sokszínűség felé”, Köln mellett pedig többek között Düsseldorfban, Wolfsburgban, Berlinben, Augsburgban, Hamburgban és Frankfurtban is a melegzászló színeit veszik fel majd az arénák.

„Ha a toleranciáról és az emberi jogokról van szó, mi ott leszünk – holnap este kilenctől” – írta ki egy szivárványos emoji kíséretében a Herthának is otthont adó berlini Olimpiai Stadion Twitter-oldala:

Nemcsak a német, de a nemzetközi klubok is kiálltak az UEFA döntése ellen: az FC Barcelona is szivárványlobogót posztolt, felette katalánul a „Büszkeség és tisztelet” felirattal:

Mint arról korábban írtunk, az Európai Labdarúgó-szövetség nem engedélyezte, hogy a müncheni stadion szivárványszínű világítást kapjon, „tekintettel a kérelem politikai hátterére”. Tehát az UEFA nem melegellenes, csak nem akarja, hogy bármilyen politikai vonatkozása legyen az eseménynek, és csak a megbeszélt egységes dizájnt engedik az Eb-helyszíneken. Az indoklásban az is szerepel, hogy mivel a stadion kivilágítása üzenet lenne a magyar parlament egyik döntése ellen, ezért már politikai akciónak tekintik azt.

Holott az európai futballszövetség nem volt mindig ennyire elzárkózó a meleg közösség jelképeivel szemben: a Twitteren kering egy 2019-es bejegyzés, amiben az UEFA arról ír egy szivárványos emojival: „Büszkék vagyunk arra, hogy az #EURO2020 mindenki versenye lesz #EgyenlőJáték”.

Ráadásul a müncheni aréna kivilágításának ügye előtt az UEFA vizsgálatot is indított amiatt, hogy Manuel Neuer, a német válogatott kapusa a franciák és a portugálok elleni meccsen is egy szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt. Bár a vizsgálat végén megállapították, hogy Neuer karszalagja nem számít politikai nyilatkozatnak, az aréna kivilágításával kapcsolatban már más volt a futballszövetség véleménye.

Jövő kedden egyébként, amikor Németországban a Pride-hoz hasonló melegjogi felvonulást tartják, az Allianz Arena mégiscsak megkapja a szivárványos kivilágítást – igaz, akkor nem lesz mérkőzés a stadionban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!