Észak-Macedónia állva halt meg a kihagyott tizenegyesek meccsén

2021. június 17. – 17:05

frissítve

Észak-Macedónia állva halt meg a kihagyott tizenegyesek meccsén
Az ukrán válogatott gólöröme a második találat után – Fotó: Robert Ghement / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Macedónia történelme második Eb-meccsén is pont nélkül maradt, de most közelebb volt a pontszerzéshez, mint az osztrákok ellen. Az első félidő alapján úgy tűnt, Ukrajna könnyű győzelmet arat, csakhogy a mezőny legjobbja, Sztole Dimitrievszki mindent védett.

Az északmacedón–ukrán mérkőzésen már a kezdés előtt biztosak lehettünk abban, hogy térdeplés, az nem lesz. A Black Lives Matter sem a kijevi, sem a szkopjei mindennapokban nincs a fókuszpontban, Ukrajna és Észak-Macedónia sok mindennel küszködik ugyan, de a gyarmattartó múlt egyik országra sem borul sötét árnyékként.

Ami mégis sötét árnyékként borult rájuk, az a lehetséges kiesés. Ukrajna Hollandia, Észak-Macedónia Ausztria ellen bukta el az első meccsét, ráadásul egyik sem volt sima vereség, különösen Ukrajnának fájhat, hogy az utolsó percekben kicsúszott a meccs a kezükből. A C csoport erőviszonyairól itt írtunk.

Hrutka János értékelése szerint Ukrajna a mezőny 14., Észak-Macedónia pedig a 24. leggyöngébb csapata. A mérkőzést Bukarestben rendezték, egy olyan ország fővárosában, amelyik nem kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra.

Az északmacedón válogatott két, az ukrán három helyen változott az első fordulóhoz képest. Az ukrán válogatott a 86-os Valerij Lobanovszkij-féle szovjet válogatottat idézte, legalábbis abból a szempontból, hogy öt Dinamo Kijev-játékos kezdett és másik öt ült a kispadon. A hollandok ellen megsérült fradista Oleksandr Zubkov a kispadon sem kapott helyet, az északmacedónokál ott volt a Fehérvárban futballozó Viszar Muszliu, az ex-fehérvári Boban Nikolov (Lecce), az ex-fradista Stefan Szpirovszki (AEK Larnaca) és az ex-újpesti Enis Bardhi (Levante).

A meccset nem európai, hanem egy argentin bíró, Fernando Rapallini vezette, de szerencsére nem róla maradt emlékezetes ez a meccs.

Az első félidő

A mérkőzés első percei is távolról emlékeztetettek az 1986-os szovjet rohamokra, csakhogy Bukarestben az ukránok csak helyzetekig jutottak, Dimitrievszki kapus két nagyot is védett a nyolcadik percig, a 11. percben már ő is tehetetlen lett volna a labdát egyedül kapura vezető Jarmolenkóval szemben, csakhogy a West Ham Unitedben a magunk mögött hagyott bajnokságban alig játszott, gól nélküli csatár a lövés helyett társához akart passzolni, de azt az északmacedón védelem hatástalanította.

Amikor úgy tűnt, osztálykülönbség van a két válogatott között, az ukránok engedtek a szorításból, Pandevék percei következtek, de csak oldalhálóig jutottak. Az északmacedón kapus továbbra is szorgalmasan röpködött a levegőben, de inkább csak beadásokat hatástalanított, igazi védenivalója nem volt.

A 28. percben Jarmolenko előbb a kapusba lőtte a meccs addigi legnagyobb helyzetét (vagy Dimitrievszki védett szenzációsan), majd a szöglet után egy méterről gurította a hálóba a labdát, 1-0 Ukrajnának. Jarmolenko ezzel az Európa-bajnokság két meccsén éppen kettővel lőtt több gólt, mint a West Ham Unitedben az egész bajnokságban. A válogatott 2020-21-es szezonjában öt gólt lőtt, ezzel tovább közeledett a gólcsúcstartóhoz, aki nem más, mint a szövetségi kapitány Andrij Sevcsenko 48 góllal.

A labda a kapuban, Jarmolenko a kapufánál – Fotó: Mihai Barbu / AFP
A labda a kapuban, Jarmolenko a kapufánál – Fotó: Mihai Barbu / AFP

A 34. percben Jarmolenko a Gentben futballozó Jaremcsukot ugratta ki, aki magabiztosan gurított a rövid sarokba, 2-0 Ukrajnának. A Jaremcsuk–Jarmolenko volt az első duó az Európa-bajnokságok történetében, akik csapatuk első és második meccsén is betaláltak.

A két csapat között már-már osztálykülönbség volt, még akkor is, ha Goran Pandev egy átemelős lesgóllal vétette magát észre. A 37 éves Pandev különben akkor lőtte be első válogatott gólját (2002. augusztus 21.), amikor az ukránok egyik középhátvédjének, Ilija Zabarnijnak az édesanyja nagy hassal várta, hogy megszülessen a fia. Ez végül 2002. szeptember elsején meg is történt.

Az első félidőben minden statisztika az ukránoknak kedvezett, a kapura lövésekben 11:3-ra vezettek, szögletben 4-0-ra, Buscsan kapusnak védenie nem kellett, Dimitrievszkinek kétszer is.

A második félidő

A fordulás után két perc sem telt el, és máris szükség volt az első Buscsan-védésre. Pandev ugratta ki Ademit, aki ügyes labdavezetés után találta meg a lövőhelyzetet. Az 50. percben az Atalantával remek szezont futó Malinovszkij trükkös szabadrúgását védte Dimitrievszki.

És ha már ennyit emlegetjük az északmacedón kapust, aki messze csapata, sőt, a mezőny legjobbja volt: a spanyol másodosztályú Rayo Vallecanóban véd, és szezon közben kellett eljönnie, mivel a Rayo még a La Ligáért kiírt rájátszásban érdekelt, három nap múlva lesz sorsdöntő meccsük a Girona ellen.

Az 53. percben Trajkovszkinak az ukrán felső lécről kipattant lövésre robbant rá Pandev, akit Karavajev elsodort, jogosan járt a 11-es. A Leeds Unitedben nagyszerű szezont futó Alioszki előbb társával küzdött meg a 11-es elvégzéséért, majd lövését Buscsan védte, a kipattanót viszont a hálóba lőtte, már csak 2-1-re vezetett Ukrajna.

Alioszki tizenegyesgólja – Fotó: Marko Djurica / AFP
Alioszki tizenegyesgólja – Fotó: Marko Djurica / AFP

A szépítés után Ukrajna igyekezett felpörgetni a tempót, hogy végleg eldöntsék az egyszer már eldöntöttnek vélt meccset, de Észak-Macedónia is bátran tört előre, ha lehetősége volt rá, felváltva jöttek a helyzetek.

Sevcsenko kapitány érdekes döntést hozott: a 70. percben lehozta a két gólszerzőjét, Jarmolenkót és Jaremcsukot, helyettük két Dinamo Kijev-futballista, Cingankov és Beszedin állt be, ezzel már hét kijevi volt a pályán. Négy perccel később éppen Cingankov volt az, aki már csak a kapussal állt szemben, de eltörte a labdát.

A 83. percben könnyedén jutott 11-eshez Ukrajna. Egy szabadrúgás után a sorfalban álló Avramovszki könyökéhez ért a lövés, a játékvezető joggal ítélt 11-est, miután visszanézte az esetet. Malinovszkij büntetőjét a meccs hőse, Dimitrievszki védte.

Esélyek a továbbjutásra

Ukrajna hárompontos, Észak-Macedónia még nem szerzett pontot. A náluk egy meccsel kevesebbet játszó Ausztria és Hollandia 3-3 pontos, este 9-kor egymás ellen játszanak. A theanalyst számításai szerint ebből a csoportból nagy valószínűséggel Ausztria, Hollandia és Ukrajna is továbbjuthat (a legjobb harmadikok is tovább mennek), Észak-Macedónia esélye egy százalék alá csökkent. Az utolsó fordulóban Észak-Macedónia Hollandia, Ukrajna pedig Ausztria ellen játszik.

Ukrajna–Észak-Macedónia 2-1 (2-0)

  • Bukarest, vezette: Fernando Andres Rapallini (argentin)
  • gólszerzők: Jarmolenko (29.), Jaremcsuk (34.), illetve Alioski (57.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!