Az ukránok bevágták az Eb eddigi legnagyobb gólját, de ez sem volt elég a hollandok ellen

2021. június 13. – 23:10

frissítve

Az ukránok bevágták az Eb eddigi legnagyobb gólját, de ez sem volt elég a hollandok ellen
Az ukrán Andrij Jarmolenko ünnepel, miután egy gyönyörű góllal szépített a hollandok elleni Eb-csoportmeccsen 2021. június 13-án. Forrás: Olaf Kraak / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia az Eb eddigi legizgalmasabb meccsén verte 3-2-re Ukrajnát vasárnap este a C csoport második meccsén. A második félidő első felében úgy tűnt, hogy a hazai pályán játszó hollandok eldöntötték a meccset, de Jarmolenko bombagóllal hozta vissza csapatát a meccsbe, majd az egyenlítés is összejött. Végül öt perccel a vége előtt Dumfries egy fejesgóllal eldöntötte a meccset Hollandia javára.

Vasárnap az Ausztria–Észak-Macedónia meccsel a C csoport is kezdetét vette az idei Eb-n, az osztrákok pedig fennállásuk első győzelmét húzták be azzal, hogy 3-1-re verték újonc ellenfelüket. Ez már csak azért is fontos győzelem volt az osztrákoknak, mert rögtön lépéselőnybe is kerültek a csoport két egyértelmű esélyesével, a hollandokkal és az ukránokkal szemben, akik az esti sávban egymás ellen játszottak az amszterdami Johan Cruijff Arénában.

Az ukránok a megszokott 4-3-3 helyett egy defenzívebb felállással próbálták bebiztosítani magukat, és láthatóan inkább a kontrákra akartak építkezni az erősebb hollandok ellen. A túloldalon három belső védős rendszerben futottak ki a pályára, a hátvédsorból a sérült Van Dijk mellett az Eb előtti edzőtábor során megsérülő De Ligt is hiányzott, mert De Boer nem akarta kockáztatni az egészségét. A hollandoknál a kapuban nem meglepő módon Stekelenburg állt, aki ezzel a legidősebb holland játékos lett, aki nagy tornán játszik, éppen elődjét, Edwin van der Sart előzte meg ezzel.

Első félidő

A csoportkör első meccsei közül többre jellemző volt, hogy az első negyedórában csak tapogatóztak a felek, itt azonban rögtön belecsaptak a lecsóba, és már az első percekben több helyzetet is sikerült kialakítani. A meccset a hollandok kezdték, ám először így is az ukránok tudtak helyzetet kiépíteni, eljutottak a holland tizenhatosig, és többen lőhettek is volna, de végül eladták a labdát. Ebből aztán rögtön kontrázhattak is a hollandok, Memphis Depay gyönyörűen cselezte át magát a védőkön, és lőhetett is, de az ukránok kapusa, Heorhij Buscsan védeni tudott.

Ezzel egyértelműen a hollandok vették a kezükbe a meccset, ami az ötödik percben újabb helyzetet eredményezett, némi passzolgatás után Dumfries lőhetett, de Bushchan ezúttal is hárítani tudott. Pár perc múlva Wijnaldum lőtt a kapu fölé, és ezt követően is maradt az óriási holland fölény, másodperceket volt csak az ukránoknál a labda, de Hollandia nem nagyon tudott mit kezdeni a fölénnyel, nagyon jól tömörültek az ukránok a tizenhatosnál. A jó védekezésből ráadásul időnként kontrázni is tudtak, Jaremcsuknak volt is egy helyzete, aztán később Jarmolenko is megindulhatott egyszer, de elszórakozta a támadást.

A holland Memphis Depay próbálkozik lövéssel az ukránok elleni Eb-csoportmeccsen 2021. június 13-án. Forrás: Piroschka van de Wouw / POOL / AFP
A holland Memphis Depay próbálkozik lövéssel az ukránok elleni Eb-csoportmeccsen 2021. június 13-án. Forrás: Piroschka van de Wouw / POOL / AFP

Az első félidőben a hollandoknál egyértelműen Memphis Depay volt a csapat motorja, nagyon könnyedén szórta a passzokat, és többször helyzetbe is került, de egyedül azért jellemzően nem tudta megoldani a helyzetet a felállt ukrán védelem ellen. Az ukránok hőse pedig természetesen a kapus Buscsan volt, az első fél órában simán három-négy gólt is kaphatott volna a csapata, ha nem mutat be több bravúrt is, nem sokkal a szünet előtt egészen parádésan nyúlt vissza egy labdáért.

Máskor pedig a hollandok tékozolták el a lehetőségeiket, Dumfries egy alkalommal teljesen üresen maradt, de néhány méterről a kapu mellé fejelt.

Az első félidőben érezhetően Hollandia dominált, és bár az ukrán kontrák azért meg tudták zavarni őket, egyértelműen úgy tűnt, hogy ha így folytatódik a meccs, ők jöhetnek ki majd jól az egészből. Egyúttal az is látszott, hogy ha az ukránok az első félidőből tanulva még szorosabbra fűzik a védelmüket, és pontosabban kivitelezik a kontráikat, akár még meg is lephetik majd a holland csapatot, de összességében a hollandok lehettek elégedettek az első félidővel.

Második félidő

A második félidőben a hollandok ugyanolyan energiával érkeztek meg, ahogy az elsőben lementek a pályáról, a nyomásnak pedig hamar meg is lett az eredménye. Az 52. percben Stekelenburgtől indult el egy komótosnak tűnő támadás, és nem is tűnt úgy, hogy egyhamar lesz belőle valami, ám az ukránok balhátvédje lemaradt a szélen felfutó Dumfriesról, aki így simán adhatta be a középre a labdát. Ezt Buscsan még ki tudta ütni, de a labda éppen az érkező Wijnaldumhoz pattant, aki könyörtelenül vágta be az ukránok kapujába, és szerezte meg a vezetést a hollandoknak.

Nem sokkal később Weghorst veszélyeztette a kaput, de ebből nem lett gól, kicsivel később viszont már betalált a Wolfsburggal nagyot menetelő csatár, a hetedik válogatott meccsén a második gólját lőtte be. Az ukránok a gól után azt reklamálták, hogy a labdát visszapasszoló Dumfries fellökte a védőjét, de a videóbíró gyorsan megállapította, hogy nem történt szabálytalanság, így már 2-0 volt az állás a hollandok javára. A második gól után a hazai pályán játszó hollandok érezhetően visszavettek a tempóból, de ettől nem lett egyszerűbb az ukránok helyzete, sokáig nem is nagyon volt lehetőségük helyzetbe kerülni. A 75. percben viszont szinte a semmiből sikerült szépíteniük, Jarmolenko egy szép kényszerítő után tekert óriási gólt Stekelenburg kapujába, a holland kapus hiába nyújtózkodott, ezt a labdát esélye sem volt elérni.

A gól láthatóan fel is rázta őket, és pár perc múlva megint ünnepelhettek, egy remek szabadrúgásvariációból Malinovszkoj beívelésére Jaremcsuk érkezett tökéletes ütemben, és fejelt a hollandok kapujába. Ez aztán végképp megzavarta a holland csapatot, jó darabig nem is találták önmagukat, és az sem igazán látszott rajtuk, hogy ismét feljebb tudnak majd kapcsolni. Az ukrán válogatott ki is használta az átmeneti bénulást, elég aktívan elkezdtek támadni, de öt perccel a vége előtt megint a hollandok kerültek előnybe, a csereként beállt Nathan Aké szabadrúgásából az első félidőben fejjel egyszer betliző Dumfries fejelt szép gólt, ezzel 3-2-re módosítva az állást.

Ez a gól rögtön össze is törte a gyönyörűen visszakapaszkodó ukránokat, a hollandok pedig már nem is engedték ki a kezeik közül vezetést, és a fennmaradó percekben magabiztosan őrizték az előnyüket. Ezzel az Eb eddigi legjobb meccsén húzták be a három pontot, ha pedig a következő meccsükön a vasárnap ugyancsak győzedelmeskedő osztrákokat is megverik, azzal alighanem be is biztosítják a csoportgyőzelmet. Az ukránoknak így az északmacedónok elleni győzelem kötelező lesz majd, ha tovább akarnak jutni, ezen túl viszont egyelőre elég nyitottnak tűnik a csoport a hollandok mögött. Ha pedig esetleg ők is botlanak, még akármi lehet majd.

Hollandia – Ukrajna 3-2 (0-0)

  • Amszterdam, vezette. Felix Brych (német)
  • Gólszerzők: Wijnaldum ('52), Weghorst ('59), Dumfries ('85) – Jarmolenko ('75), Jaremcsuk ('79)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!