Röhejes potya után történelmi osztrák győzelem az Eb-n

Legfontosabb

2021. június 13. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria először nyert Eb-meccset, Észak-Macedóniát verték 3-1-re. Egy legendás potyát idéző találat is volt.

A két ország válogatottja foci-Eb-n még nem találkozhatott, hiszen Észak-Macedóniának ez az első szereplése, de Ausztria is mindössze harmadszor tagja a mezőnynek, most először zsinórban kétszer. Eddig kétszer játszottak egymás ellen, éppen a mostani selejtezősorozatban, amikor Ausztria 2-1-re és 4-1-re verte a balkáni csapatot. A C csoport erőviszonyairól itt írtunk.

Hrutka János értékelése szerint Ausztria a mezőny 15. Észak-Macedónia pedig a 24., leggyöngébb csapata. A mérkőzést Bukarestben rendezték, egy olyan ország fővárosában, amelyik nem kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra.

Mindkét csapat három belső védővel állt fel, ami az osztrákoknál jelentett meglepetést, különösen, hogy a válogatottban többnyire a középpályát erősítő David Alaba is köztük volt. Az északmacedón kezdőben három jelenlegi vagy volt NB I.-es játékos is szerepelt, Viszar Muszliu (Fehérvár), Boban Nikolov (ex-Fehérvár) és Enis Bardhi (ex-Újpest).

Első félidő

A 18. percig eseménytelenül csordogált a meccs, az osztrákok voltak fölényben, de igazi helyzetük nem volt, az elsőből viszont rögtön gólt szereztek. Sabitzer átadását Lainer kisodródott helyzetből kapásból pofozta Dimitrevski kapujába, 1-0. A 30. válogatottságát ünneplő mönchengladbachi hátvédnek ez a második gólja, mindkettőt Észak-Macedóniának lőtte.

Az osztrák válogatott ezután ha nem is robogott, de óvatosan haladt fennállása első Eb-győzelme felé. A gól után az idén felfedezett, még 23 éves Kalajdzić hagyott ki nagy helyzetet – a neve miatt fontos hangsúlyozni, hogy ő egy szerb felmenőkkel rendelkező osztrák, nem északmacedón.

Az osztrák válogatott annyira óvatosan haladt a győzelem felé, hogy a 28. percben meg is állt. Már-már a 97-es magyar–finn meccs finn öngólját idézte a jelentsor: a kaputól jó 20 méterre egy felszabadítani igyekvő osztrák védő saját társát találta telibe, akiről az osztrák 16-oson belülre pattogott a labda. A kapujából kifutó Bachmann kapus résen volt, legalábbis úgy tűnt, a labda azonban kijött róla, miközben szinte egyszerre ütközött Alabával és Trajkovskival, a labdára ki más, mint Goran Pandev csapott le, és gurította egy igazítás után ballal, 12 méterről a kapuba, 1-1.

Pandev 37 évesen szerezte meg élete első gólját egy nagy válogatott tornán – Kép: Justin Setterfield / AFP
Pandev 37 évesen szerezte meg élete első gólját egy nagy válogatott tornán – Kép: Justin Setterfield / AFP

A 37 éves és 321 napos Pandev a második legidősebb játékos, aki Európa-bajnokságon a kapuba talált. A trónról nem tudta letaszítani az osztrák Ivica Vastićot, akinek 2008-ban, 38 évesen és 257 naposan sikerült ez a bravúr. (A 2016-os magyar–portugál óta Gera Zoltán volt a második legidősebb Eb-gólszerző, most már csak harmadik.) Az északmacedón és az olasz futball legendája élete első válogatottságát 2001-ben Törökország ellen ünnepelte, ez a 120. meccse és a 38. gólja volt.

A gól kiválóan szemléltette, hogy kapusposzton mekkora bajban is vannak az osztrákok már egy ideje. A keret három kapusának összesen csupán 15 válogatottsága van, a gólt bekapó Daniel Bachmann eddig mindössze kétszer védett, Eb előtti két utolsó barátságos meccsen, vagyis ez volt az első tétmeccse.

A félidő végén volt ugyan egy kisebb fellángolása az osztrák válogatottnak, de az ember érzése az volt, hogy inkább arra vártak, érjenek már be az öltözőbe, hogy Franco Foda szövetségi kapitány rendet tegyen a fejükben.

Második félidő

A szünetben le kellett cserélni Aleksandar Dragovićot, a 90-szeres osztrák válogatott belső védőt, és mintha csak erre vártak volna az északmacedónok, az első percekben bátran letámadták ellenfelüket. A védőket és a bizonytalankodó Bachmann kapust igyekeztek hibára bírni.

Az osztrákok szögletekkel veszélyeztettek, a legnagyobb helyzetre a 64. percig kellett várni, amikor Dimitrievski kapus hatalmas bravúrral, ujjheggyel tolta szögletre az augsburgi Gregoritsch fejesét.

Ahogy nyomtak az osztrákok, mind nagyobb terület nyílt az északmacedónok előtt, elfutásaik élvezetesek voltak, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A nem túl magas színvonalú meccsen a gól lehetősége mindkét csapat előtt megvolt. A nyílt játék a C csoport logikájából fakadt: a mai ellenfelüknél erősebb Hollandia és Ukrajna vár még a két csapatra, így az osztrák és az északmacedón válogatott játékosai is úgy gondolkodhattak: mikor győzzenek, ha nem most? A három pont pedig ezen az Eb-n, ahol a 6 csoport 4 legjobb harmadik helyezettje is nyolcaddöntős, nagy valószínűséggel továbbjutást érhet.

A 78. percben Alaba beadása után ismét a csereként beállt Gregoritsch került helyzetbe, és okulva korábbi helyzetéből, inkább megelőzte a kapust és közelről a hálóba lőtt, 2-1. Ez volt Eb-k történetének hétszázadik gólja.

Az osztrákok öröme a második góljuk után – Kép: Daniel Mihailescu / AFP
Az osztrákok öröme a második góljuk után – Kép: Daniel Mihailescu / AFP

Az utolsó percekben az északmacedónok különösebb átütőerő nélkül hajtottak az egyenlítésért, de ahogy az lenni szokott, újabb gólt kaptak: a kezdőcsapatból az elmúlt hónapokban kiszorult 32 éves, Kínában játszó Marko Arnautović egy védelmi hibát kihasználva lőtt gólt, 3-1.

Az osztrák válogatott két éven belül harmadszor is legyőzte az északmacedónokat, nagy lépést téve ezzel a továbbjutás felé. Ausztria Hollandia, Észak Macedónia Ukrajna ellen folytatja.

Ausztria – Észak-Macedónia 3-1 (1-1)

Bukarest, vezette: Andreas Ekberg (svéd)

Gólszerzők: Lainer, Gregoritsch, Arnautović illetve Pandev.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!