Franciaország–Németország 1–0

2021. június 15. – 20:58

frissítve

Franciaország–Németország 1–0
Mats Hummels öngóljával vezetnek a franciák – Fotó: Alexander Hassenstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az F csoport második meccsét a német és a francia válogatott játssza Münchenben, közel 15 ezer néző előtt. A legutóbbi két világbajnok találkozója a csoportkör egyik legjobban várt mérkőzése.

Mbappé indult meg a bal oldalon. Szédületes sebességgel ment előre, és Benzemát kereste a beadásával. Tisztáztak a német védők, majd a szögletet is simán kifejelték.

Hummels öngólja után a németek nagyobb tempóra kapcsoltak, a bal szélen Gosens folyamatos nyomás alatt próbálta tartani Pavard-t. A francia kapu közelében több szabadrúgást is kiharcoltak, de Kroos egyikből sem találta el a kaput. Az előny birtokában a franciák azt játsszák, amit igazán szeretnek: várják a németek kitámadását, hogy aztán gyors ellentámadásokat vezethessenek. A németek többnyire ötlettelenül passzolgatnak a felezővonal közelében, nem találják a réseket a franciák védelmén.

Sorra jönnek a németek, a kinyílt védelem pedig jó esély a franciáknak is. Az első tíz perc óvatos játéka után sokkal élénkebb lett a meccs.

Szakkommentár

Lettország ellen már 3 védővel játszott Joachim Löw csapata, így nem okozott nagy meglepetést, hogy a gyors támadókkal rendelkező francia válogatott ellen is inkább a biztonságra helyezték a hangsúlyt a házigazdák. Az első 15 percben csak kóstolgatták egymást a csapatok, aztán a 16. és a 17. percben iramot váltottak a pályaválasztó joggal rendelkező vendégek.

Előbb Pogba bólintott 4 méterről fölé, majd egy Griezmann–Mbappé-kombináció után kellett Neuernek nagyot védenie. Továbbra is nyomás alatt maradt a német kapu, és egy újabb bal oldali támadást követően Hummels ért szerencsétlenül a labdához, mely a saját kapujában kötött ki. A vendégek négyvédős rendszere Kanté fáradhatatlan munkájával kiegészülve eddig tökéletesen működik, csak pontrúgásból sikerült némi riadalmat kelteni Lloris kapuja előtt.

Egészen pontosan így érkezett meg a müncheni stadionba a Greenpeace-aktivista, nem kis meglepetést okozva. Elsőként Antonio Rüdiger érdeklődött a férfinél, hogy rendben van-e.

Kimmich próbálta kapura vinni a labdát bal oldalról, de megakasztották pár méterre a kaputól. Kezezést reklamálnak a németek, de nincs tizenegyes.

Müllert rúgták fel alig pár perccel az előző szabadrúgás után. Most kicsivel távolabbról jöhettek a németek. Ismét Kroos próbálkozott, most átszállt a sorfal felett a labda, de a kaput is bőven elkerülte a német középpályás tekerése.

Fotó: Matthias Hangst / Reuters
Fotó: Matthias Hangst / Reuters

Szabadrúgáshoz jutottak a németek 20-25 méterre a kaputól. Kroos tüzelt kapura, de a francia sorfalban megakadt a labda.

Öngól!
GER M. Hummels
FRA Franciaország 1 : 0 Németország GER

Vezetnek a franciák. Pogba emelte át bal oldalra Hernandeznek, aki jól érkezett a tizenhatosra. Be akarta passzolni Mbappénak a kapu elé a labdát, de megelőzte a francia támadót Hummels. Nagyon szerencsétlenül találta el a labdát, ahogy menteni próbált, öngól lett a vége.

A franciák visszafogottan kezdték a meccset, hagyták, hogy a nemeteknél legyen a labda, csak a saját térfelükön kezdték el letámadni őket. A meccs első 10 perce így a németeké volt inkább, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. A franciák a 10. perctől kezdtek el felpörögni, többször is labdát szereztek a németek térfelén. Az első nagy helyzet Kylian Mbappé lövése volt, ami Neuer bravúrral tolt szögletre.

Mbappé lőtt kapura jó húsz méterről kapura, Neuer ki tudta ütni szögletre. Ez volt az első kapura menő lövés. Feléledtek a franciák az elmúlt percekben.

Pavard kapta meg Kantétól a labdát jobb szélen. Bepasszolta laposan a kapu elé, de odaértek a német védők. A szögletből Pogba tudott fejelni, fölé ment a labda.

Elkezdtek támadni a franciák. Benzema esett el 23-25 méterre a német kaputól, de nem fújt szabadrúgást a spanyol játékvezető, mehet tovább a játék.

Rendre megakasztják már a középpályán a németek a francia támadásokat. Sok hiba csúszik egyelőre a játékba, többször is pontatlanul passzoltak a németek az utóbbi percekben, de továbbra is többet birtokolják a labdát. Kié lesz az első helyzet?

A Reuters fotói alapján egy Greenpeace-aktivista a meccs kezdete előtt egy siklóernyővel leszállt a stadion gyepén. Az ernyőjére az olajipar elleni tiltakozó üzenet volt írva. A biztonságiak levezették a pályáról, és ezután kezdődhetett a meccs.

Fotó: Lukas Barth-Tuttas / Reuters
Fotó: Lukas Barth-Tuttas / Reuters

Sárga lap
J. Kimmich
GER Németország

Nem estek egymásnak a csapatok. Óvatosan tapogatóznak az első percekben, a németeknél van egyelőre többet a labda, és eljutottak párszor a francia tizenhatosig, de nem tudtak veszélyesebb helyzetet kialakítani.

A német válogatott jutott szabadrúgáshoz a 3. percben. A beívelés Hummelst találta meg, de jócskán felé fejelt a német védő. Nem volt veszélyes a francia kapura.

A németek kezdik a meccset fehér mezben, a franciák kék felszerelésben vannak, piros sportszárral. Elég foghíjas a lelátó, kb. 15 ezer nézőt engedhetnek be a müncheni stadionba.

A német válogatottat 2006 óta vezető, világbajnoki címet nyerő Joachim Löw az utolsó nagy tornáját kezdi meg. A 2018-as vb-égés után, amikor címvédőként már a csoportból kiestek, sokan arra számítottak, hogy a szövetség meneszti őt, de nem így történt, hanem további bizalmat szavaztak neki. Az eredmények viszont nem javultak, a németek 2019 márciusa óta nem győztek le komoly válogatottat, és akkor is csak egy 90. percben szerzett góllal sikerült 3-2-re felülmúlni a hollandokat. Tavaly ősszel 6-0-ra kaptak ki a spanyoloktól, márciusban pedig az északmacedonóktól is sikerült vereséget szenvedniük, ami után Löw bejelentette, hogy az Eb után lemond a posztjáról.

A 92-szeres francia válogatott támadó, Antoine Griezmann korábban kétszer is duplázott a német válogatott ellen. Először a 2016-os Eb elődöntőjében, majd egy 2018-es Nemzetek Ligája-meccsen vette be kétszer Neuer kapuját.

A világbajnoki címvédő francia válogatott a legutóbbi 20 mérkőzéséből 16-ot megnyert, és csak egyet veszített el, így ennek a meccsnek is inkább ők az esélyesei. A közelmúltban többször is találkozott egymással ez a két válogatott, amiből többnyire a franciák jöttek ki jól. A németek legutóbb a 2014-es vb negyeddöntőjében győzték le a franciákat, azóta öt meccsen három francia-győzelem és két döntetlen született, a 2016-os Eb elődöntőjében például 2-0-ra verték a németeket. A ma esti lesz a 32. német-francia-meccs, az örökmérleg: 14 francia-győzelem, 8 döntetlen, 9 német-győzelem.

A nyugatnémet-válogatott először 1972-ben játszott Eb-meccset, az akkor még négycsapatos torna elődöntőjében a belgákat verték, majd a döntőben a szovjeteket győzték le, és megszerezték az első Eb-címüket. Ezt követően még 1980-ban és 1996-ban lettek Európa-bajnokok. Ők az első nemzet, akiknek összejött az ötven meccs az Eb-k történetében. A németek eddig még sosem vesztették el a nyitómeccsüket Eb-n, legutóbb a 2004-es tornát nem tudták győzelemmel kezdeni, akkor a hollandokkal játszottak 1-1-et az első meccsükön.

A franciák kezdőjében nincs nagy meglepetés, Deschamps bolgárok elleni felkészülési meccshez képest egy helyen változtatott: Corentin Tolisso helyett Adrien Rabiot került be a középpályára. A németek ugyanazzal a tizenegy játékossal kezdenek, mint az utolsó felkészülési meccsükön, a lettek elleni 7-1-es győzelemkor.

Németország: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Kroos, Gündogan, Gosens – Müller, Havertz, Gnabry.

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez – Kanté, Pogba, Rabiot – Griezmann, Benzema, Mbappé.

Szakkommentár
  • Történelmük 32. összecsapása következik Franciaország és Németország között, melyből a franciák 14-et, a németek 9-et nyertek meg.
  • Utoljára 2018-ban, a Nemzetek Ligájában találkoztak egymással, akkor a müncheni 0-0 után Párizsban 2-1-re nyertek a hazaiak.
  • Németország az elmúlt 5 találkozójukon nem nyert, utoljára a 2014-es világbajnoki negyeddöntőben ejtette ki Joachim Löw csapata Rio de Janeiróban a franciákat.
  • 2016-ban az Európa-bajnokság elődöntőjében kerültek egymással szembe, Griezmann két góljával Didier Deschamps válogatottja nyert.
  • 2016-ban Franciaország, a svájci, az albán és a román válogatott előtt nyerte meg csoportját, majd győztek Észak-Írország, Izland és Németország ellen is. A döntőben gól nélküli döntetlennel végződött a rendes játékidő, majd hosszabbításban maradtak alul Portugáliával szemben.
  • 2018-ban, pontosan 20 évvel az előző nagy sikerük után megnyerték a világbajnokságot, a döntőben 4-2-vel bizonyultak jobbnak Horvátországnál.
  • Didier Deschamps játékosként már elérte, amit most vezetőedzőként is megtehet, azaz egymást követően nyerhet világ- és Európa-bajnokságot. Ez eddig csak Németországnak és Spanyolországnak sikerült a francia csapaton kívül.
  • Franciaország Törökországot megelőzve végzett az Eb-selejtezőcsoport élén, 8 győzelem mellett 1 döntetlen és 1 vereség szerepelt a H csoport éllovasának statisztikáiban.
  • 1972 óta sorozatban tizenharmadszor szerepel Németország az Európa-bajnokságon, az elmúlt 26 nagy tornán mindig ott voltak. 3-szor nyertek Eb-t, 3-szor szerezték meg a második helyet.
    A selejtezők alatt a 8 mérkőzésükből 7-et megnyertek a németek, egyedül Hollandia tudta legyőzni őket.
  • Joachim Löw a torna és 15 év szövetségi kapitányként eltöltött év után otthagyja a német kispadot. 2014-ben világbajnoki címet szerzett Németországgal, 8 nagy tornán vezette a Nationalelfet. 2008-ban másodikok lettek a kontinensviadalon, 2-szer a 3. helyet szerezték meg világbajnokságon. 2014-ben és 2017-ben a világ legjobb szövetségi kapitányának választották.

A magyarok csoportjának, azaz az F csoportnak a második meccsével fejeződik be az első csoportkör. Nem akármilyen meccset láthatunk majd, a 2018-as világbajnok játszik a 2014-es vb-győztessel. A mérkőzést Cseke Balázs és Pál Tamás közvetíti majd, de az élő adás után gyorsan szusszanó Hrutka János szakértésére is számítunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!