Egy koronavírusteszt miatt először visszaléptették, végül fölényesen nyert Stoch a Négysáncon

2021. január 6. – 18:59

Egy koronavírusteszt miatt először visszaléptették, végül fölényesen nyert Stoch a Négysáncon
Severin Freund repül (Daniel Karmann/DPA/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel Kamil Stoch nyerte meg a 69. Négysáncverseny összetettjét, pedig először még rajhoz sem engedték állni csapattársa pozitív koronavírustesztje miatt. Stoch a harmadik olyan síugró a verseny történetében, aki háromszor hódította el az összetettért járó Arany Sas-trófeát.

A Négysánc érdekes közjátékkal indult, mivel az oberstdorfi nyitány előtt Klemens Muranka pozitív koronavírustesztet adott, a teljes lengyel csapatot visszaléptették, kontaktszemélynek vettek minden lengyel síugrót. A versenyből le is ment az első kvalifikációs sorozat, amikor kiderült, hogy Muranka hamis pozitív volt, az újabb vizsgálat már nem mutatta ki a koronavírust. A zsűri nehéz helyzetbe került, de jó döntést hozva visszaengedte a lengyeleket, törölte a kvalifikáció eredményét, és a megszokott, kieséses formátumól eltérve rendezte meg az első állomást.

Oberstdorfban a koronavírus-fertőzése után visszatérő német Karl Geiger nyert, Stoch lett a második, a norvég Marius Lindvik, aki a tavalyi Négysánc meglepetése volt, végzett a harmadik helyen. A negyedik a legnagyobb favorit, Halvor Egner Granerud lett. A norvég ugró a Négysánc előtt óriási formában volt, egymás után öt világkupafutamot nyert meg.

A Négysánc második német állomásán, Garmisch Partenkirchenben teljesen átalakult a dobogó, a tavalyi összetett győztes Dawid Kubacki nyert, Granerud feljött a második helyre, a harmadik a lengyel Piotr Zyla lett. Stoch negyedik, Geiger ötödik lett. Lindvik minden esélye elszállt, mert rajthoz sem tudott állni, begyulladt bölcsességfogát kórházban kellett kioperálni. Összetettben Granerud vezetett, 555,0 pontot gyűjtött a négy ugrásával, Geiger volt a második négypontos hátránnyal, Stoch 6,7 ponttal lemaradva volt a harmadik.

Kamil Stoch ünnepli harmadik Négysánc-győzelmét BischofshofenbanFotó: Lisi Niesner/Reuters
Kamil Stoch ünnepli harmadik Négysánc-győzelmét BischofshofenbanFotó: Lisi Niesner/Reuters

A harmadik állomáson, az ausztriai Innsbruckban aztán minden borult. Granderud a leggyengébb ugrással, utolsóként került be a második sorozatba. Ezt is csak annak köszönhette, hogy az első kört KO-rendszerben rendezték, egy nagyon gyenge ellenfelen lépett túl, hagyományos versenyben nem kapott volna esélyt. Granerud ki is fakadt pocsék eredménye miatt, többször az Innsbruck-hatásról beszélt. Nem nagyon tudta megmagyarázni, miért ugrott olyan rövidet. Valószínűleg csak nem érezte meg a sánc dinamikáját. Nyilatkozatában a később győztes Stochba is beleszállt, a szerencséjükről beszélt. Ezt aztán megbánta, és egy videóban kért elnézést a lengyel klasszistól. Geiger is kiszállt az összetett versenyből, az első körben ő is rossz ritmusban ugrott, csak 29. helyen ment tovább. Mindketten rámutattak a Négysánc örök közhelyére, hogy csak nyolc koncentrált ugrással lehet megnyerni. Egy pillanatnyi kihagyás, mindent romba dönthet.

Innsbruckban Stoch nyert a szlovén Anze Lanisek előtt, Kubacki pedig egy újabb dobogós helyett szerzett. Összetettben Stoch elég nagy előnybe került, 809,9 ponttal állt az élen, Kubacki 794,7-tel volt második, Granerud 789,3-mal harmadik, Geiger 785,2-vel negyedik.

A bischofshofeni sáncon a karakterisztikája miatt nagy különbségeket nem igazán lehet ledolgozni, de a verseny történetében láttunk már drámai pillanatokat itt is. 2017-ben a norvég Daniel-André Tande meglazult síkötése miatt bukta el az összetett győzelmet az utolsó versenyen, biztosra így Stoch sem mehetett.

A sánc egyik nagy vesztese Markus Eisenbichler volt, az idén két világkupafutamot nyerő német elszúrta első ugrását, nem élte túl a KO-rendszert, ezzel az összetett ötödik helyéről is lemondhatott. Kubacki sem volt túl acélos, az első sorozatban közel tízpontnyi előnyt elbukott Geigerrel szemben, az összetett második helye is veszélybe került ezzel.

Granerud az első sorozatban taktikázni kezdett, egy beülővel lentebbről indult, hogy így szerezzen plusz pontokat. Nem sikerült neki igazán jót ugrania, csak a kilencedik lett az első sorozat végén, miközben Stoch újabb 16 pontot vert rá. A lengyel nagyon összeszedetten és jó stílusban, ráadásul a síugrók ellenségének számító hátszélben ugrott, 139 méteres ugrásáért 150,9 pontot zsebelt be, szinte biztossá vált összetett első helye. Az élről, összesen 32 pont előnnyel ugorhatott utolsóként a második sorozatban.

A második sorozatban Kubacki megint nem ugrott valami fényesen, de szerencséjére Granerud sem, így a norvéggal szembeni 5,4 pont előnyéből 0,4 megmaradt, így az összetett harmadik helyét legalább elvitte. Stoch-nak egy közepes ugrás is elég lett volna a Négysánchoz, de másodikra is egy szinte tökéletes ugrást hozott össze, 140 méterre szállt, és újra nagyon sok stíluspontot kapott. Az összetett mellett az utolsó sáncot is elvitte. Lindvik fél méterrel hosszabb ugrására is gyengébb pontokat kapott, de a norvégnak ez elég volt a második helyre, bár jelentősen, 20,3 ponttal maradt le a győztes mögött. Geiger is hozta magát, a harmadik hely lett Bischofshofenban a németé, összetettben viszont a második lett.

A 33 éves Stoch a síugrás jelenlegi legnagyobb klasszisa, karrierje során már három egyéni olimpiai bajnoki címet szerzett, egyéniben és csapatban is nyert már világbajnokságot, kétszer a világkupát is elhódította. A Négysáncversenyt is harmadszorra nyerte meg, ezzel beérte a norvég Björn Wirkolát és a német Helmut Recknagelt is győzelmek számában. Még arra is van esélye, hogy a négyszeres győztes Jens Weissflogot és az ötszörös bajnok Janne Ahonnent is beérje.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!