Egy hamis koronavírusteszt hozott káoszt a Négysáncversenyre

2020. december 29. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

A síugrók legfontosabb eseménye, a Négysáncverseny idén azzal indult, hogy nem engedték elindulni a lengyel csapatot, köztük a címvédő Dawid Kubackit, mert csapattársa, Klemens Muranka pozitív koronavírustesztet adott. Később kiderült, hogy fals pozitív volt, a versenyt átvariálják Oberstdorfban.

A két német és két osztrák állomásból álló Négysáncversenynek sajátos szabályai vannak. A síugrók minden állomáson először egy kvalifikációs sorozatban ugranak, ahonnan a legjobb ötven megy tovább a másnapi éles versenybe, ahol már pontokat is lehet szerezni. Ha egy állomást valaki kihagy, akkor esélytelen az összetett jó szereplésre. Hétfőn, a németországi Oberstdorfban a lengyelek rögtön lenullázták magukat, Klemens Muranka pozitív koronavírustesztje miatt, az egész csapatot visszaléptették, mert kontaktszemélynek minősültek az ugrók. Bár idén nincs kiemelkedő formában, a címvédő Kubacki és az olimpiai bajnok Kamil Stoch sem bizonyíthatott.

A cseh Roman Koudelka ugrik a Négysáncverseny oberstdorfi kvalifikációjánFotó: Daniel Karmann/dpa/AFP
A cseh Roman Koudelka ugrik a Négysáncverseny oberstdorfi kvalifikációjánFotó: Daniel Karmann/dpa/AFP

Már lement a kvalifikációs kör, amikor kiderült, hogy Muranka második tesztje negatív lett. A lengyelek óvást nyújtottak be, ami után valószínűleg törlik a kvalifikáció eredményét. A lengyeleket harmadszor is tesztelték, ha negatívak lesznek az eredményeik, minden további nélkül ugorhatnak.

A Négysánc egyik különlegessége, hogy az éles verseny első körét kieséses formában rendezik, párban ugranak a síugrók, és a jobbik eredményt elérhető pedig folytathatja. Obertsdorfban ilyet most nem láthatunk, mert a zsűri úgy döntött, hogy minden hétfőre benevezett síugró versenyezhet, így az első ugrás pontszámai alapján alakul ki a szűkített mezőny.

Oberstdorfban 760 koronavírustesztet végeztek a rajt előtt, négy pozitív eredmény lett. Muranka mellett a német csapat egyik fizikoterapeutája, egy tévétársaság munkatársa és egy önkéntes adott pozitív mintát.

(via Skispringen.com)

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!