Valóban ért a gyereked a számítógéphez? A kütyüzés nem ad igazi tudást (x)

2023. január 26. – 10:55

Valóban ért a gyereked a számítógéphez? A kütyüzés nem ad igazi tudást (x)
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

A gyerekek egyre több időt töltenek kütyükön az online térben, passzívan használva ezeket az eszközöket. A kutatások szerint ez mégsem elég ahhoz, hogy tudatos számítógéphasználók és aktív, kreatív digitális alkotók legyenek.

A Logiscool gyermekeknek programozást oktató iskolahálózat kutatása alapján a szülők szerint is kulcsfontosságú a digitális tudás gyermekük jövője szempontjából. A családok többségében megfigyelhető, hogy a gyerekek egyre fiatalabban, már 8-9 éves korukban megkapják az első okostelefonjukat és azon akár napi 3-4 órát is játszanak, appokat használnak, chatelnek. Mivel a szülők látják, hogy a ’kütyüket’ látszólag jól kezelik csemetéik, nem merül fel bennük, hogy mindez magában nem elég: a gyermek számítógéphasználata ettől még nem lesz tudatos. Az eszközök használatának tiltása hátrányos helyzetbe hozza a gyerekeket, tehát ez sem megoldás. A digitális írástudás ugyanis elengedhetetlen lesz a jövőben ahhoz, hogy gyermekünk a munkaerőpiacon jobb esélyekkel induljon.

Fotó: Logiscool Kft.
Fotó: Logiscool Kft.

Dr Rajnai Richárd médiakutató szerint is nagy probléma, hogy a gyerekek többsége nem tudja megfelelően használni a digitális eszközöket, még alapszinten sem. A helyzet megoldására érdemes külön időt szentelni a szülőknek iskola utáni különórák formájában egy szakértő oktatási intézményben. Már 7 éves kortól érdemes programozást tanulni, hogy a gyerekek minél előbb élvezhessék az ezzel a tudással járó versenyelőnyöket.

A témára fókuszáló kurzusok eredményeképpen a gyerekek aktív felhasználókká válnak, könnyebben megtalálják és értelmezik az internetes információkat, kevésbé sodródnak online veszélyes helyzetekbe és képesek lesznek kreatív digitális alkotásokat létrehozni (például programozni, prezentációkat írni, videókat vágni). A programozás tanulása ráadásul fejleszti a logikus és algoritmikus gondolkodást, a problémamegoldási képességet, és a kreativitást is.

Fontos, hogy minőségi partnert válasszunk gyermekünk képzésére. A Logiscool Digital Discovery kurzusa például tavaly elnyerte ’Az Év Digitális Kurzusa 2022’ címet, emellett a Programozás kurzusai és nemzetközi diákportálja, a MyLogiscool, a legelismertebb finn oktatásminősítő szervezettől (EAF) kapott kiváló értékelést.

A Logiscool kurzusokra már 1. osztály 2. félévétől lehet regisztrálni, és ingyenes nyílt napokon lehet kipróbálni, hogy tetszenének-e az itteni órák. A nyílt napok 2023 januárjában és februárjában vannak és a https://www.logiscool.com/hu/programs/open-days linken lehet rájuk jelentkezni. A kurzusokról további információ a https://www.logiscool.com/hu/programs/courses linken található.

A Logiscool már 9 éve tanítja a programozást és a digitális írástudás más területeit Magyarországon, és 34 másik országban is jelen van. 30 magyar iskolájában és online is kínálja kurzusait, melyek 2023 februárjában kezdődnek. Kurzusain élmény-alapú módszerekkel tanít egy saját fejlesztésű oktatási platformon.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Logiscool Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!