Lengyel Tamás a Vidnyánszky-ügyről: Látszik, hogy aki közel van a hatalomhoz, azt nem érheti kritika

2024. július 10. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Ebben az ügyben pontosan látszik, hogyan bánik a hatalom az egyes emberekkel. Aki nem tagozódik be, aki nem a besimulást választja, aki kritikával él, aki nehezményez valamit, azt a hatalom egyszerűen megpróbálja megsemmisíteni” – mondta Lengyel Tamás Jászai Mari-díjas színész a Hvg.hu-nak reagálva a Vidnyánszky-ügyre. Az elmúlt napokban attól volt hangos a színházi szakma, hogy Vidnyánszky Attila állítása szerint fejenként ötmillió forintot kaptak a Nemzeti Színház balesetet szenvedett színészei, miközben ezt az érintettek cáfolták.

Az egész onnan indult, hogy Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Nemzeti Színház tavalyi balesete miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt, és utalt arra is, hogy a sérült színészek azóta sem kaptak anyagi kompenzációt. Vidnyánszky Attila ezután hosszú interjút adott az Origónak, amiben többek között azt mondta, hogy november óta a táppénzen felül különböző jogcímeken fejenként több mint 5 millió forintot kapott a két megsebesült színész. Az egyik érintett, Szász Júlia ezután egy Facebook-bejegyzésben szedte össze tételesen, milyen kifizetések történtek meg számára, és hogy ezek meg sem közelítik az 5 millió forintot. A Nemzeti Színház Szász állításaira hétfőn már egy közleményben reagált, újabb cáfolatokkal.

A történtek után Lengyel Tamás azt mondta: számára bicskanyitogató, ahogy Vidnyánszky Szász Júliáról és Horváth Lajos Ottóról beszélt. Szerinte látszik, hogy aki közel van a hatalomhoz, azt nem érheti kritika. És ez csak rosszabb lesz: sokan félnek, és ha végrehajtják a kulturális szféra tervezett központosítását, akkor Vidnyánszky az eddiginél is jobban élet és halál ura lesz, az emberek még inkább rettegni fognak, és csöndben maradnak – mondta a színész a Hvg.hu-nak.

Lengyel Tamás szerint nehéz megmondani, miért nem fog össze a színházi szakma. „Talán képtelenek vagyunk közösségileg gondolkodni, talán mindig az egyén boldogulása a fő szempont, és nem hisszük el, hogyha a közösségnek jobb, akkor az egyénnek is az lesz” – mondta. Szerinte ha egy színészházaspár 600 ezer forintból él három gyerekkel, tőlük nehéz elvárni, hogy kiálljanak, és kockára tegyék a minimális, fix egzisztenciájukat. De akik kellőképpen beágyazottak a szakmába, azoknak össze kéne fogniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!