Blikk: A hivatalos szakértői vélemény szerint sem a színészek tehetnek a Nemzeti Színházban történt balesetről

2024. június 15. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Blikk megszerezte a hivatalos szakértői véleményt azzal kapcsolatban, hogy kik a felelősek a Nemzeti Színházban történt tavaly novemberi balesetért, amikor Száz Júlia és Horváth Lajos Ottó több méter magasról zuhantak le a díszletről súlyos sérüléseket szerezve.

A vizsgálatot a jogi képviselők és a hatóságok is kérvényezték, és az eredmény szerint számos foglalkozási szabályszegés is történt, de semmiképpen sem a színészek tehetnek a balesetről. A Blikk úgy tudja, hogy négy olyan személyt találtak felelősnek a balesetben, akik a díszlet felépítéséért, tervezéséért és ellenőrzéésért feleltek. A vizsgálat azt is megállapította, hogy nem volt megfelelő mennyiségű védőkorlát elhelyezve a díszletben.

Horváth ügyvédje szerint nem is kérdés, hogy a színészek nem vonhatók felelősségre, és nincs helye az áldozathibáztatásnak sem. Itt valószínűleg arra utalhatott, hogy Vidnyánszky Attila színházigazgató korábban a színészekre próbálta hárítani a felelősséget a balesettel kapcsolatban. A Blikknek azt is elmondta, hogy továbbra is a közös megegyezésen dolgoznak és együttműködő hozzáállást tapasztalnak a Nemzeti részéről.

A Blikk úgy tudja, hogy sem Szász, sem Horváth nem terveznek a továbbiakban a Nemzeti Színházban dolgozni, a baleset óta egyikük sem szerepelt ottani színdarabban.

A tavaly novemberi baleset után Vidnyánszky lemondott, majd visszavonta a lemondását sokak megdöbbenésére. Horváth a baleset után először a Most vagy soha! premiervetítésén volt látható először, Szász pedig a Hvgnek beszélt arról, hogy a baleset óta terápiára jár. Nemrég derült ki, hogy tömegesen hagyják el a Nemzetit a színészek, Szász és Horváth mellett több évtized után Udvaros Dorottya is a váltás mellett döntött. Az intézményhez igazolt viszont nemrég Vecsei H. Miklós.

A távozók között volt Barta Ágnes és Mészáros Martin, akik 10 év után hagyták ott a Nemzetit, és a Telexnek részletesen meséltek arról, milyen volt belülről a rettentően átpolitizált Vidnyánszky-éra a színházban. Rainer-Micsinyei Nóra színésznő-humorista pedig véleménycikkben foglalkozott azzal a Telexen, hogyan is néz ki belülről a szakma, és hogyan élik meg az ilyen eseteket a magyar színészek itthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!