Vidnyánszky Attila visszavonta a lemondását a Nemzeti Színház igazgatói posztjáról

2023. december 20. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

„A Nemzeti Színházban november 10-én történt balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata lezárult, egyszemélyi felelősség senkit nem terhelhet. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója visszavonta lemondását, amit elfogadtam” – írta Facebookon Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A színház két színészét, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót mentő szállította kórházba, miután november 10-én leestek a több méter magas vasszerkezetű díszletről. Súlyos végtagsérülésekkel kezelték őket.

Szász Júliát pár nappal később már ki is engedték a kórházból, bár a felépülése akár hat hónapig is eltarthat. November 27-én aztán megint kórházba szállították, mert mellkasi sérülése további orvosi beavatkozást igényelt, aztán újra kiengedték.

A baleset miatt beadta lemondását Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A baleset miatt vizsgálat indult a színházban, a rendőrség pedig nyomozást rendelt el.

A Nemzeti Színházban történt baleset után több színház is felülvizsgálhatja majd a saját, biztonságra vonatkozó normáit.

Vidnyánszky korábban azt mondta, hogy ha nem lett volna ez a baleset, akkor „csodaévad” lenne a mostani, de abban reménykedik, hogy a lelki és testi sebek mihamarabb begyógyulnak, és „elmúlik ez a szorongás, ez a feszültség, amit érzek a színházon belül a társulaton belül”.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az üggyel kapcsolatos közleményében azt írta, hogy „a Nemzeti Színház vizsgáló bizottságának megállapítása szerint a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta Vidnyánszky Attila korábbi lemondásának visszavonását. A nyomozó hatóság által a tárgyi ügyben hivatalból indított vizsgálat a jogszabályok által megszabott eljárásrendben zajlik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!