Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről, de Csák János még nem fogadta el

2023. november 13. – 10:37

Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről, de Csák János még nem fogadta el
Vidnyánszky Attila a Madách Projekt 2023 – Az ember tragédiája előadás főpróbáján 2023. június 22-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert” – közölte a Nemzeti Színház a Magyar Nemzettel hétfőn, később pedig a Facebookon is.

A döntést nagyjából akkor jelentették be a sajtóban, amikor a Nemzeti Színházban éppen társulati ülés zajlott a múlt héten bekövetkezett baleset miatt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Infostartnak küldött közleményében az áll, hogy Vidnyánszky valóban benyújtotta a lemondását, ugyanakkor a miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. A vezérigazgató addig is maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait, a minisztérium pedig továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

A Nemzeti Színház szombaton írta ki a Facebookjára, hogy mentők vitték kórházba Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, miután megsérültek a Rómeó és Júlia pénteki előadása közben. A baleset miatt a második felvonást félbe kellett szakítani. A sérült színészekhez rövid időn belül megérkeztek a mentősök, akik szakszerűen ellátták, majd kórházba szállították őket. Akkor azt kommunikálták, hogy a színészek a körülményekhez képest jól vannak, a baleset körülményeit pedig még vizsgálják. Az RTL információi szerint a színészek több métert zuhanhattak, egy ajtón eshettek ki.

A Semmelweis Egyetem hétfőn arról tájékoztatott, hogy a két színészt végtagsérülésekkel szállították pénteken a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, és még aznap megműtötték őket. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát. A színművészeket Csák János miniszter Vidnyánszky Attilával látogatta meg a kórházban.

A beregszászi születésű Vidnyánszky Attilát életrajzi adatai szerint 2012. december 17-én nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójává 2013. július 1-jei hatállyal. 2018-ban újabb ötéves, 2023-ig tartó megbízatást kapott, majd 2023-ban újabb öt évre meghosszabbították, így 2028-ig maradt volna az intézmény igazgatója. Utódjáról még nincs hír.

Vidnyánszky a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett rendezői diplomát 1992-ben, később oktatott is ott. Alapító igazgatója volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, Magyarországon pedig 1999-től a régi Nemzeti Színházban, 2000-től a Pesti Magyar Színházban állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2006 januárjától a Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató volt.

>>>>> Vidnyánszky Attiláról készült portrénkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!