Vidnyánszky Marx Tőkéjét rendezi, Vecsei H. Miklós a társulathoz igazol a Nemzeti Színház következő évadában

2024. június 10. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly novemberen történt súlyos színpadi baleset, majd a nyolc színész, köztük Udvaros Dorottya távozása miatt kialakult helyzet óta Vidnyánszky Attila igazgató először beszélt a színház jövő évadának terveiről és a megfogyatkozott társulatról a Nemzeti Színház magazinjában.

Vidnyánszky a távozó tagokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy valóban átalakulóban van a társulat, de tizenegy év közös munka után szerinte ez természetes.

„Nagyszerű közös munkákat hoztunk létre a most távozókkal. Még zajlanak az egyeztetések, szerződtetések, de annyi biztos, hogy a távozók többsége továbbra is vinni szeretné a szerepeit a Nemzetiben, vagyis a repertoár gerincét nem érinti ez a változás.”

Az interjú alapján hét új bemutatót tervez az igazgató. Ebből kettőt maga rendez: az egyik a Szarka Tamás műve alapján készülő Esthajnal című zenés darab, a másik egy minden szempontból izgalmasnak tűnő vállalkozás. Vidnyánszky ugyanis Karl Marx Tőkéjét adaptálja majd színpadra, állítása szerint a kommunista munkásmozgalom teoretikusának műve még beregszászi időszakában kezdte el foglalkoztatni, amikor felfigyelt annak „drámai potenciáljára”.

„A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le. Jelenleg jegyzetelek, de a szemem előtt már megjelennek képek”

– fogalmazott Vidnyánszky. Az ismertető pedig egy bohózati elemekkel átszőtt haláltáncról ír. „A tőke tragikus félreértések tömegének alapja, felismerései egy testet és lelket megnyomorító ideológiát hívtak életre. Miért nem tudunk szabadulni ettől a vallásellenességgel átszőtt gondolkodásmódtól?”, teszi fel a kérdést a Nemzeti színlapja.

Vecsei H. Miklós a holokauszt 80. évfordulója alkalmából egy Radnóti Miklós-esttel mutatkozik be a Nemzetiben. Vecsei, aki korábban a Vígszínház színésze volt, tavaly pedig a Semmelweis-film főszerepében láthatták a mozinézők, úgy tűnik, leszerződik a színházhoz: Vidnyánszky szerint Hobo és Berecz András mellett Vecsei lesz a harmadik olyan társulati tag a Nemzetiben, aki nemcsak színészi feladatokat teljesít, és akivel együtt építhetnek „egy sokszínű, nyitott színházat”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatója, Fejes Szabolcs rendezi majd Molnár Ferenc Liliomját, rajta kívül pedig külföldi rendezők kapnak lehetőséget: a román Silviu Purcărete, a bolgár Diana Dobreva és a belga Jan Fabre – utóbbi egy „nyolcórás vízióval” mutatkozott be idén a MITEM-en.

Az interjúban a balesetre is kitértek, Vidnyánszky hatalmas traumának nevezte az esetet, és azt mondta, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó hiányát elsősorban a személyiségük miatt érezték meg, de mivel mindketten fontos szerepeket vittek, a baleset után át kellett szervezniük a teljes évadot, így elmaradt az Aranyhajú hármasok című folkopera és az Irredenta kabaré bemutatója. Az igazgató további részleteket az ügy állásáról nem árult el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!