Nem hosszabbították meg a szerződését, Udvaros Dorottya 22 év után otthagyja a Nemzeti Színházat

2024. május 3. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – mondta Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában.

Udvaros 2002-ben szerződött a színházhoz, így dolgozott Schwajda György, Jordán Tamás, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatói irányítása alatt is. Jelenleg négy szerepet visz a színházban. A színésznőt 2023-ban beválasztották a nemzet színészei közé, 22 év után távozik a Nemzeti társulatából.

Már április elején felröppentek a hírek, hogy Vidnyánszky Attila egyelőre nem írta alá a Kossuth-díjas színésznő szerződését a következő évadra. Akkor kerestük a Nemzeti Színházat, ahonnan azt a választ kaptuk, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, de amint lesz az ügyben megosztható információjuk, közzéteszik.

„Huszonkét éve dolgozom a Nemzetiben, és mindvégig társulati tagként gondoltam magamra, holott valójában csak öt éve vagyok a színház munkavállalója, addig, a kollégáimhoz hasonlóan, vállalkozóként szerződtem az intézménnyel. Az elmúlt öt évben évente újítottuk meg a megállapodást, egészen mostanáig” – magyarázta Udvaros a Magyar Hangnak.

A lapnak azt mondta,

Vidnyánszky legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van, de azt is kifogásolta, hogy állítása szerint Udvaros „nem teljesítette a kötelező előadásszámát”.

A színésznő szerint erről a kötelezettségről nem nagyon esett szó eddig az intézményen belül, ráadásul a Nemzeti sajátos műsorpolitikája miatt Udvaros szerint nehéz is lenne kellő számú előadást játszani, megesik ugyanis, hogy két előadás között négy hónap telik el. „Nem a nyári szünet miatt, hanem mert a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek és minden egyéb, ami miatt a Nemzeti saját előadásainak nincs hely – mondta. – Többször jeleztük, hogy ez nagyon rossz a színészeknek, de a panaszaink sosem hallgattattak meg.”

A lapnak azt mondta, mivel nyugdíjas korú, Vidnyánszky különösebb indoklás nélkül megszüntethette a szerződését. Az igazgató döntésén nem lepődött meg, mint mondta, számított rá, hogy a korábbi kijelentéseinek következménye lesz.

„Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel.”

A Nemzeti anyagi helyzetével kapcsolatban azt mondta, „a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat”.

„Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek.”

„Azt szoktuk mondani, hogy ami 25-nél kevesebbszer kerül műsorra, mert nincsenek rá nézők, az bukásnak számít. Az elmúlt években a Nemzetiben 11 olyan előadás volt, amely nem érte el ezt a minimumot. Ezeket 8–10 alkalommal játszotta a színház, de volt olyan, amit csak 5-ször. A Nagyszínpadon. Miközben ezeknek az előadásoknak a rendezői több ezer eurós gázsit kaptak. Ez pazarlás, de ami még fájóbb számomra, az a mérhetetlen sok energia és tehetség, ami kárba vész mindössze néhány előadás után” – mondta.

Udvaros Dorottyával tavaly karácsonykor készítettünk interjút, ebben azt mondta, a 2013-as igazgatócserénél azért maradt a Nemzeti Színházban, mert nagyon tudott hinni abban, hogy különleges előadásokat fognak létrehozni, és kíváncsi volt Vidnyánszky költői színházára. A Nemzetiben történt súlyos balesettel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott a Telexnek, „precedensértékűnek kell lennie” a vizsgálatnak. „Keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni, mert nem szabad, hogy még egyszer ez megtörténjen.”

De nemcsak a baleset utáni intézkedésekben volt nézetkülönbség a színésznő és a főigazgató között, 2020-ban az SZFE alapítványosítása kapcsán is volt közöttük súrlódás. Emellett évek a színésznő óta a Greenpeace aktivistája, tiltakozott többek között a Fertő tavi beruházás ellen is. „Azt hiszem, mostanra összeadódtak a közéleti szerepvállalásaim” – fogalmazott Udvaros a Magyar Hangnak.

A tavaly novemberi baleset utáni hangulatról azt mondta, meglepte, „milyen csöndben maradt a társulat, és más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő”, pedig korábban többen is jelezték, hogy veszélyes a díszlet. Mint mondta, „ijesztő volt látni”, hogy az intézmény hogyan kezeli az ügyet.

„Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan valóban megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak.”

A belső vizsgálat végül arra jutott, senkit nem lehet felelősségre vonni. „A társulati üléseken többen is feszülten jelezték, nem értenek egyet azzal, ahogy a színház a helyzetet kezeli. Közülük jó néhányan el is hagyják a Nemzetit.”

Udvaros nem csak színpadon, filmekben is játszik, nemsokára Herendi Gábor új filmjének egyik főszerepében lehet majd látni. A filmtámogatási rendszer kapcsán azt mondta, hatmilliárdból készült el a Petőfi-film, miközben több alkotó egy fillért sem kapott, neki is két filmje maradt el, mert a Nemzeti Filmintézet nem támogatta a terveket, pedig alacsony költségvetésű kamaradarabok lettek volna. „Szegény András Ferenc négy éve készült egy forgatásra, de végül nem kapott pénzt. Igazán megérdemelte volna, hogy egy utolsó filmet még elkészítsen, de úgy halt meg, hogy évekig csak hitegették” – mondta. „De nem jut állami forrás például Hajdu Szabolcsnak sem, akit zseniális alkotónak tartok” – tette hozzá.

A színházi munkáinak alakulásáról azt mondta, több munkája is lesz a közeljövőben, de társulatba egyelőre nem vágyik. „Egész életemben társulatban játszottam, egy évet leszámítva, amikor azt gondoltam, majd szabadon szárnyalhatok, mint a madár, de másként alakult. Most viszont megtehetem.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!