Hogyan csináljunk rossz filmet? Tímár Péter tudja

2024. március 9. – 15:36

Hogyan csináljunk rossz filmet? Tímár Péter tudja
Tímár Péter filmrendező, forgatókönyvíró, vágó, egyetemi tanár – Fotó: Zih Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hirtelen nem tudnék olyan magyar filmes alkotót mondani, akinek egyszerre szerepelt egy munkája egy több évtizedet átfogó kísérleti filmes kiállításon, miközben plakátok hirdetik a fővárosban, hogy a legismertebb filmje alapján megint táncdalest lesz. Ebben a kettősségben már megmutatkozik, hogy mi annyira érdekes Tímár Péterben, aki a karrierjét trükkfilmesként, kísérleti filmek készítőjeként kezdte, majd ezzel a sajátos szemlélettel készítette a nyolcvanas és kilencvenes évek mára közismert vígjátékait: az Egészséges erotika, a nálunk is évfordulós cikkben megénekelt Csapd le, csacsi!, majd a Kádár-korszaki nosztalgiát önkéntelenül bedurrantó Csinibaba.

Ezek talán a legismertebb munkái, miközben a karrierje tele van rettenetesen érdekes kanyarokkal: ott van az MTV-korszak hajnalán összerakott Moziklip, ami egy egész estés formátumban elkészített zenés klipválogatás a korszak előadóitól. Ott van a Mielőtt befejezi röptét a denevér, egy pedofil ragadozóról (és rendőrről) szóló nyugtalanító pszichothriller. Ott van a látássérültek számára készült, narrációval ellátott Vakvagányok. És ott vannak olyan fiaskók is, mint a Kubában készült, mára szinte teljesen elfeledett Hagyjátok Robinsont!, vagy a Zimmer Feri nem túl acélos második része, amivel Tímár be is fejezte a játékfilmes karrierjét.

Azért merem ezt ennyire őszintén leírni, mert Tímár mindig is kritikus volt magával, pontosan tudta, hogy melyik filmje volt jó, és mikor jött az a pont, amikor egyszerűen már nem akart több filmet csinálni. A vele készült interjúkban visszatérő gondolat az, hogy bizonyos filmek létre akarnak jönni rajta keresztül és általa, és ha az egyik nem akar, akkor abból lesz a rossz film. Saját kiadásban megjelent –és ingyen letölthető – könyvének is az a címe, hogy Hogyan csináljunk rossz filmet. Ugyanez lett a címe annak a portréfilmnek, ami tavaly készült el a rendezőről, és egy egyszeri tévés bemutató után a Telexen lehet először megnézni.

Somossy Olivér egész estés dokumentumfilmje időrendi sorrendben megy végig Tímár karrierjén, szinte kizárólag társalkotók, stábtagok, és néha a rendező megszólalásaival – igaz, az ő mondatainak oroszlánrésze kényszerbőlegy 2014-es filmklubos beszélgetésből származik. Tímár az utóbbi években már nem vállal interjúkat, ahogy nekünk sem tette a Csapd le, csacsi! évfordulója kapcsán. Megszólal a filmben Réz András, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy ne süllyedjen el az Egészséges erotika az állami puha cenzúra futóhomokjában, és többször is szakért Gelencsér Gábor filmtörténész, aki hangsúlyozza, hogy Tímár filmjei jóval többek voltak annál, mint aminek elsőre tűntek. Gelencsér olyan részletekről is beszél, hogy milyen jelentősége van a „Sztrájk!” feliratnak az Egészséges erotikában, vagy a Mielőtt befejezi röptét a denevérben annak, hogy a molesztáló antagonista egy civil ruhás rendőr.

Külön érdekes az a rész, amikor az alkotók őszintén állnak a saját filmjeikhez, és tisztában vannak annak minőségével:

Kardos Sándor operatőr például kerek perec kimondja, hogy a Kubában forgatott Hagyjátok Robinsont! valószínűleg minden résztvevő karrierjének mélypontja volt.

Megszólal Eperjes Károly is, akit a rendező szembesít a Csapd le, csacsi! jeleneteivel, és a színész láthatóan még ennyi idő után is nyilvánvalóan élvezi azt a szerepet, amit Tímártól kapott, és eredetileg Kállai Ferenc nem vállalt. Felbukkan pár mondat erejéig Kálomista Gábor producer is, aki arról beszél, hogyan keresték meg a Csinibaba után Tímárt, aki már egy kész forgatókönyvet rántott elő a zsebéből, hogy akár heteken belül el is tudna kezdeni dolgozni a Zimmer Ferin.

Somossy elmondta a Telexnek, hogy az alapötlete az volt, hogy a Hogyan csináljunk rossz filmet című könyv alapján készüljön egy olyan film Tímárról, amely bemutatja pályafutásának tapasztalatait, sajátos filmelméletét és a munkamódszerét, és

amellyel életműve az őt megillető helyre kerül a magyar film történetében.

Ez a film nem vállalkozik arra, hogy teljeskörűen feldolgozza az életművet, hanem inkább a fontos állomásokkal foglalkozik – mondta a rendező.

A filmet itt lehet megnézni:

Somossy maga is Tímár Péter tanítványa volt, amikor a rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem vágóosztályát kezdte tanítani a kétezres évek elején. Már akkor elhatározta, hogy Tímárról filmet készít. „Ez az álom húsz évvel később valóra vált” – mondta. Semmiképp nem szeretett volna egy beszélő fejes dokumentumfilmet, a kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy archív anyagokkal, standfotókkal, werkfilmekkel képezze fel az interjúkat.

A film készítése során egy relikviát is sikerült találni: amikor a Vision Team telephelyén forgattak, az egyik raktáros segítségével megtalálták egy régi fémdobozban azt az eredeti Arriflex 35 IIC-s kamerát, hátramenetbe fűzhető magazinnal, amit az Egészséges erotika forgatásán használhatott Tímár és Kardos Sándor operatőr. Ez a kamera a dokumentumfilmben is látható.

A Hogyan csináljunk rossz filmet bevallott célja az is, hogy egy olyan oktató jellegű film készüljön, ami megmutatja és megmagyarázza az analóg filmkészítés eljárásait is, ami bemutatja a trükkfelvételek használatát, az operatőri munkát és a klasszikus vágóasztalon történő vágást is – az utóbbihoz a helyszínt a Magyar Képzőművészeti Egyetemen találták meg. Somossy reméli, hogy a film segítségével egy fiatalabb generáció is megismerkedhet a filmkészítés régebbi eszközeivel.

A filmhez készült interjúkból még egy másfél órás extra anyag is készült: harminc videó került fel a YouTube-ra azoknak, akik szeretnének jobban elmélyülni a témában, ezeket itt lehet megnézni. A megszólalók között ott van az Oscar-díjas Deák Kristóf is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!