A Miramax beperelte Tarantinót, amiért NFT-ket akar a piacra dobni a Ponyvaregényből

2021. november 18. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Miramax filmstúdió beperelte Quentin Tarantinót, amiért a rendező NFT-ként (nem helyettesíthető tokenként) áruba akar bocsátani kultfilmjéhez, a Ponyvaregényhez kapcsolódó tartalmakat – írja a Verge.

Mi az az NFT?

Ebből a cikkünkből mindent megtudhat róla, amit tudni érdemes. A lényeg, hogy a hagyományos kriptovalutákhoz – például a bitcoinhoz – hasonlóan egy blokkláncalapú, digitális pénznemszerűségről van szó, csakhogy ennek minden példánya, vagy ha úgy tetszik, érméje, teljesen egyedi. Erre utal az NFT elnevezés is, aminek az első két betűjét úgy lehet feloldani, hogy „nem helyettesíthető”. (A harmadikat meg úgy, hogy token, ami gyakorlatilag a pénz konkrét példányát jelenti, de nem nagyon szokták lefordítani.)

A keresetet szerdán adták be egy kaliforniai bíróságon. A stúdió azt sérelmezi, hogy Tarantino megsérti a szerzői- és védjegybirtoklásra vonatkozó jogaikat, álláspontjuk szerint ugyanis a szóban forgó tartalmak nem tartoznak a rendező filmmel kapcsolatban fenntartott jogosultságának hatálya alá.

Tarantino NFT-gyűjteménye a Pulp Fiction eredeti, kézzel írt forgatókönyvének nagy felbontásban beszkennelt tokenváltozatát, valamint egy jelenethez kapcsolódó rajz tokenváltozatát is tartalmazza. A Miramax azt állítja, hogy Tarantino szerződéses jogai korlátozottak, és így nem terjednek ki a film forgatókönyvéhez kapcsolódó NFT-kre.

A stúdió szerint a Pulp Fiction márkanév és képi világ használata valószínűleg megtéveszti a vásárlókat, és azt hiszik, hogy az NFT-k hivatalos Miramax-termékek. Azt állítják továbbá, hogy bár Tarantinónak joga van a forgatókönyv egyes darabjainak „közzétételére”, az NFT-k nem tartoznak ebbe a körbe. A nagyobb probléma ugyanakkor nem kifejezetten a konkrét NFT-kibocsátással van, hanem a precedensteremtéssel: a Miramax attól tart, hogy ez az akció más filmeseket is hasonlóra bátoríthat. A filmstúdiók üzleti érdekeit ez valóban sértheti, lévén már ők maguk is ott vannak az NFT-piacon (pl. a Space Jamhez már adtak ki saját NFT-kollekciót), és nem szívesen engednék át az innen lehalászható profitot másoknak.