Eladja a Ponyvaregény hét, sosem látott jelenetét Quentin Tarantino

2021. november 3. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Quentin Tarantino nem helyettesíthető tokenként, azaz NFT-ként bocsátja árverése Ponyvaregény című filmklasszikusa hét eddig be nem mutatott jelenetét – számolt be róla a CNN online kiadása.

Az MTI szemléje szerint az Oscar-díjas Tarantino „titkos NFT-ként” fogja árverésre bocsátani a jeleneteket, amelyek a Secret Networkre épülnek – egy olyan blokkláncra, amely a magántulajdon védelmét garantálja.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021 elején nőtt meg robbanásszerűen. Minden NFT-nek van saját blokkláncalapú ún. digitális pecsétje, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Hogy mi az az NFT? Ebből a cikkünkből mindent megtudhat róla, amit tudni érdemes. A lényeg, hogy a hagyományos kriptovalutákhoz – például a bitcoinhoz – hasonlóan egy blokkláncalapú, digitális pénznemszerűségről van szó, csakhogy ennek minden példánya, vagy ha úgy tetszik, érméje, teljesen egyedi. Erre utal az NFT elnevezés is, aminek az első két betűjét úgy lehet feloldani, hogy „nem helyettesíthető”. (A harmadikat meg úgy, hogy token, ami gyakorlatilag a pénz konkrét példányát jelenti, de nem nagyon szokták lefordítani.)

A nem helyettesíthető tokenként megvásárolható jelenetek mellé a vevők idézeteket is kapnak a Ponyvaregény eredeti, kézírásos forgatókönyvéből, továbbá Tarantino exkluzív kommentárja is jár hozzá. A rendező ebben a filmről és magáról árul el titkokat. A rendező, aki 1994-ben a legjobb forgatókönyv Oscarját kapta meg a Ponyvaregényért, keddi közleményében úgy fogalmazott: nagyon örül, hogy felajánlhatja ezeket az exkluzív jeleneteket a rajongóknak.

A Ponyvaregény nem az első film, amely NFT-ként lép piacra: a VeVePartners és az MGM filmstúdió szeptemberben közölte, hogy az októberben bemutatott Nincs idő meghalni című James Bond-filmmel száll be a kereskedésbe.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért (20,7 milliárd forint) kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!