A NATO tényként kezeli, hogy az észak-koreai katonák már a kurszki frontnál járnak

2024. október 28. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Mark Rutte NATO-főtitkár bejelentette, hogy már vagy harcba szálltak, vagy arra készen állnak az oroszországi frontra vezérelt észak-koreai katonák – írja a Politico. Ezt azután mondta, hogy találkozott a dél-koreai hírszerzés egyik magas beosztású képviselőjével.

Ukrajna váratlanul, augusztusban tört be Oroszország területére, ami a második világháború óta az első eset, hogy külföldi katonák ellenséges szándékkal léptek be az országba. Az elején viszonylag nagy lendülettel vágtak át Kurszk régión, valószínűleg azt remélve, hogy Oroszország átcsoportosít egységeket a honvédelemre, ezzel tehermentesítve a keleti fronton védekező ukránokat.

Az észak-koreai katonák hadba lépésének híre először körülbelül egy hete röppent fel, miután Vlagyimir Putyin katonai szövetséget kötött Kim Dzsongunnal. Ezek után hiába kommunikálta azt Észak-Korea, hogy a dolog csak pletyka, hiszen néhány nappal korábban már egy kiképzőtáborban videóztak le észak-koreai katonákat. Az amerikai védelmi miniszter is arról beszélt, hogy bizonyítékaik vannak a katonák bevetésére, az ukrán hírszerzés pedig korábban arról számolt be, értesüléseik szerint az észak-koreai katonák már a kurszki területen vannak.

A múlt héten kikerült egy hangfelvétel, amit az ukrán hírszerzés hallgatott le. Ezen az hallatszik, ahogyan orosz katonák „K zászlóaljról”, és „kibaszott kínaiakról” beszélnek. Az egyik fél arról mesél a másiknak, hogy egy társát azzal bízták meg, hogy „találkozzon emberekkel”, mire az visszakérdezett, hogy „mi a fenét csináljak velük?” Az elcsípett üzeneteken hallható oroszok szerint 30 észak-koreai katonára egy tolmács és három tiszt juthat.

„Megerősíthetem, hogy észak-koreai csapatokat küldtek Oroszországba, és azt, hogy észak-koreai katonákat vetettek be Kurszkban”

– mondta Rutte. Hozzátette, hogy Észak-Korea bevonása az illegális háború jelentős eszkalációját jelenti, valamint Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését. Azonban úgy látja, hogy azt is jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre kétségbeesettebb.

„Több mint 600 ezer orosz katona esett el vagy sebesült meg Putyin háborújában, így nem tudja fenntartani az ukrajnai támadásait külföldi segítség nélkül. Ez azért van, mert az ukránok bátorsággal, ellenállással és leleményességgel harcolnak”

– jelentette ki. Rutte felszólította Oroszországot és Észak-Koreát, hogy azonnal fejezzék be az agressziót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!