Az ukrán hírszerzés szerint már a Kurszki területen vannak Putyin észak-koreai katonái

2024. október 24. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai katonai egységek elhagyták oroszországi kiképzőtáborukat, és beléptek az orosz-ukrán konfliktus harcövezetébe, a Kurszki területre – írja a Politico az ukrán hírszerzésre hivatkozva. Becslések alapján Phenjan mintegy tizenkétezer katonát küldött Oroszországba, hogy részt vegyenek a háborúban.

A hírszerzés szerint az észak-koreai katonákat Oroszország keleti részén készítették fel a bevetésekre. Az Egyesült Államok szerdán megerősítette a korábbi információkat, miszerint észak-koreaiak ezrei vesznek részt kiképzésen Oroszországban. Lloyd J. Austin „nagyon komoly” eszkalációnak nevezte az észak-koreai katonai jelenlétet, amelynek következményei lesznek Európában és Ázsiában is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem erősítette meg, de nem is cáfolta a koreai csapatok jelenlétét, de Észak-Korea tagadta, hogy katonái idegen földön lennének. Putyin a csütörtöki BRICS-csúcstalálkozón az eszkaláció miatt a nyugati országokat hibáztatta, az ukránoknak nyújtott támogatásért. Volodimir Zelenszkij hétfőn újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az észak-koreai katonák bevetése arról szól, hogy Putyin nem akar újabb mozgósítást elrendelni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!