Amerikai védelmi miniszter: Bizonyítékaink vannak az észak-koreai csapatokról Oroszországban

2024. október 23. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok azt állítja, bizonyítékai vannak az Oroszországban tartózkodó észak-koreai csapatokról, Dél-Korea pedig azt, hogy Észak-Korea már háromezer katonát küldött az orosz-ukrán háborúba – írja a Guardian.

„Bizonyítékok vannak arra, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság csapatai Oroszországban vannak”

– mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Rómában. Az amerikai védelmi miniszter hozzátette, hogy „nagyon súlyos” lenne, ha észak-koreaiak Oroszország oldalán harcolnának Ukrajnában, ahogy Kijev állítja. Austin szerint az észak-koreai katonák toborzása az orosz újoncok hiányára is utalhat, és akár bizonyíték is lehet arra, hogy Oroszország létszámproblémákkal küzd a fronton.

Dél-Korea pedig azt állítja, hogy Észak-Korea már háromezer katonát küldött az ukrajnai háborúba, és várhatóan még ezreket fog odavezényelni. Ez a szám jócskán meghaladja az előzetes becsléseket. A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, hogy Észak-Korea összesen tízezer katonát ígért Oroszországnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban ugyanennyi észak-koreai katonáról beszélt, és kedden arra is felszólította szövetségeseit, hogy reagáljanak az észak-koreai csapatok háborúba történő bevonására.

„Szeptemberben és októberben észleltük az Észak-Koreában kiképzés alatt álló csapatokat. Úgy tűnik, hogy a csapatokat mostanra több oroszországi kiképző létesítménybe is szétszórták, és alkalmazkodnak a helyi környezethez”

– mondta Park Szun-won, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának tagja Szöulban. Egy másik dél-koreai tisztviselő szerint Észak-Korea megpróbálta elrejteni, hogy csapatokat küld Oroszországba. A dél-koreai tisztviselő úgy tudja, hogy a Kreml észak-koreai tolmácsokat toborzott, és drónok használatára is kiképezte a katonákat. A dél-koreai tisztviselő szerint az orosz kiképzők felmérték, hogy az észak-koreai katonák kiváló fizikai adottságokkal és morállal bírnak, de nem értenek a modern hadviseléshez. Hozzátette, hogy ezért sok áldozatot követelhet, ha a fronton vetik be őket.

Dél-Korea kedden az észak-koreai csapatok azonnali kivonását sürgette Oroszországból, és arra figyelmeztette a Kremlt, hogy kész halálos fegyvereket is szállítani Ukrajnának, ha nem teljesíti a követelését. Az Egyesült Államok pedig az AFP információi szerint legitim célpontnak tekinti az észak-koreai csapatokat, ha Ukrajnában harcolnak.

Oroszország korábban álhírnek, Észak-Korea ENSZ-képviselője pedig „alaptalan, közhelyes pletykának” nevezte, hogy az ország katonákat küldene Oroszország oldalán Ukrajna ellen. Azóta észak-koreai katonákat is levideóztak egy oroszországi kiképzőbázison.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!